餐廳: Porterhouse - Seafood & Steak
資訊:

2018-09-19 4485 瀏覽
同成班大學同學好耐無見,於是我們就搵咗日放工後,去中環蘭桂坊嗰頭食飯傾吓計。呢間Porterhouse由中環地鐵站行5分鐘就到,非常方便⋯⋯呢間餐廳出名就係大大份的Porterhouse Steak牛扒,我們成班人就係睇中呢塊牛排,先約埋一大班朋友黎試。餐廳環境現代簡約,又不失典雅。成個環境好舒服,燈光唔會過份暗。我特別鍾意呢個酒櫃,同朋友食完飯坐係Bar枱傾下密計,都係唔錯的選擇。先黎每人一碗Lobster Bisque 即龍蝦濃湯。職員會先比左有「湯料」的湯碗大家,再係食客面前倒入濃郁幼滑的龍蝦湯。味道唔似其他餐廳,個湯的味道剛剛好,龍蝦味夠濃,但唔會過鹹。可能加入左龍蝦肉、粟米忌廉及粟米,個湯好Creamy之餘,仲有微微的鮮甜味,呢個絶對值得飲!我們叫左三份前菜Share⋯Roasted Spanish Octopus採用西班牙的八爪魚,烤得香口的八爪魚鬚,雖然利用烤的烹調方法,但肉質無因為咁而變得乾戓或韌,相反食落非常Moist,而且有烤的香味。加埋薯蓉、芹菜、橄欖醬一齊食,口感好豐富。Veal & Mushroom Carpaccio用了薄切的牛仔肉加上蘑菇片,細滑的牛仔肉唔

Lobster Bisque

Roasted Spanish Octopus

Veal & Mushroom Carpaccio用了薄切的牛仔肉加上蘑菇片,細滑的牛仔肉唔會腥,加上非常濃味的蘑菇片,係雙重享受。另外,菜式上仲加了少量鵝肝慕絲、香芹蛋黃醬及巴拿馬芝士,所以每個角落都食到不同的風味。
Veal & Mushroom Carpaccio

Heirloom Cherry Tomato & Burrate用了新鮮軟滑的水牛芝士,加埋車厘茄及蕃茄清湯去減少芝士的油膩感。另外一提係個兩塊薄toast,充滿勁香的牛油咸香味,配埋酸甜的蕃茄味,非常開胃。

至於主菜方面,我們叫左一份餐廳好出名的紅屋牛扒!共重34oz的T-Bone Steak,一面係西冷,另一面係牛柳,一次過可以食曬兩款不同口感的牛排!5款的著名紅屋牛扒來自不同國家的靚牛,當中除了西班牙、愛爾蘭、美國及澳洲外,仲有我們今次揀的意大利西北高原皮埃蒙特草飼牛。由於高原生長的牛牛活動會多D,加上係草飼牛,牛肉的脂肪較少,肉味特別濃,所以肉質則較有口感。另外牛扒的厚度盡對會影響口感,餐廳規定紅屋牛扒一定要超過1.25吋先算合格,而呢份牛扒的厚度足夠,而且肉質嫩滑,係高質的菜式!
Porterhouse  Steak  -  Italy

此外,為了襯托優質的牛排,餐廳準備了來自不同國家的鹽及芥辣。當中我最有興趣係藍鹽,上網Check返,發現藍鹽唔係出產於海,而係鹽湖,而且形成的時間比海鹽更耐,所以會比較罕有。

至於牛扒的配菜,大家可以自由地Mix & Match⋯ 除了有巴馬臣芝士烤蘆筍、煙肉椰菜仔、炒蘑菇、忌廉焗菠菜外,仲有比較飽肚的海鹽薯條及煙車打芝士通心粉。當中蘆筍芝士味唔算重,不過蘆筍大條又嫩口。椰菜仔比我係英國食過無咁苦,而且加埋煙肉的咸香幾好食。炒蘑菇的菇用了新鮮的蘑菇,菇味好濃郁。海鹽薯條用了粗薯條,薯味重,而且外表炸得金黃脆口。忌廉焗通粉的通粉對我黎講煮得軟感少少,不過濃濃的忌廉味補救到。另外,忌廉焗菠菜上的芝士脆脆加埋入味的波菜,口感好豐富。
配菜

食得已經飽飽的大家意猶未盡,所以就叫左幾份甜品Share⋯⋯Dulcey Tart呢個焦糖朱古力達,加入花生、香蕉,甜品出奇地唔會過甜,而且焦糖唔痴牙。
Dulcey Tart

Macaron Cake似我係法國食過的巨形Macaron,味道唔會太甜,而且有帶酸的紅莓做返Balance,唔愛甜的大家都可以一試。
Macaron  Cake

最後就係我食到忍唔到口的After Eight⋯⋯暖暖的朱古力蛋糕包住濃郁可口的朱古力漿,加埋薄荷雪糕,簡直係一種享受。
After  Eight

Lobster Bisque