2017-12-08 406 瀏覽
係銅鑼灣工作左一個上午,大概兩點終於有午飯食。想搵個舒服位置坐下,肚子又餓需要食下正餐,最後選擇左辦館。第一次走上Tower 535,一直以為係寫字樓,原來係上面大堂位置,劃左一個大範圍做餐廳。環境清幽,梳化櫈位得舒適。面口有兩大位日清仔做宣傳,入內亦都有一個比人要高嘅日清仔,手捧住嘅出前一丁更係高到上天花板。無叫到出前一丁套餐,點左All day breakfast with Parma Ham ($88),飲品轉左Caramel Creme Brûlée Coffee(+$20)。午餐包埋餐湯,綠色嘅外貌,入口卻係幾香濃嘅雜菌味。不嬲都中意忌廉湯creamy嘅口感,而呢度又唔會過份濃郁,作為餐前享用都幾合適。All day breakfast 包括炒蛋、薯餅、茄汁豆、腸仔、沙律,仲有烘麵包,都幾大份。整體食物水準正常,薯餅熱辣辣特別惹味,炒蛋都屬微溫,只係略為老左少少。八爪魚型腸仔都幾大條,我自己就唔太喜好油炸食物,不過的確香口。一開始見片麵包白雪雪唔多吸引,拎上手仍然溫熱,而且軟綿綿,口感不俗。Caramel Creme Brûlée 賣相相當少女,呢度唔整拉花,反之係用蝴蝶酥同

Caramel Creme Brûlée 賣相相當少女,呢度唔整拉花,反之係用蝴蝶酥同脆粒將其佈置,七彩繽紛。又想食甜品但又怕太甜嘅關係,點左少糖,果然最合個人口味。咖啡相對淡,面層嘅奶泡上果然有焦糖,用匙羹敲落去,感覺的確似焦糖布丁般香脆。

女孩子嗜甜,尤其係心情欠佳嘅日子。再點左伯爵茶焦糖布丁($55),好彩有叫埋呢個全餐最滿意嘅食物!布丁香滑不在話下,絕對要用Q彈黎形容。淡淡嘅伯爵茶芳香,再加上甜甜蜜蜜嘅焦糖,實在令人心情大好,壓力都大減。實在多得呢道甜品,令我心靈或多或少都得到一點嘅慰藉。