2017-02-24 5510 瀏覽
今晚我帶朋友去一間我印象中唔錯,氣氛相當嘅西餐廳食飯。在旺角區旺中帶靜有格調嘅地方,靜靜的食個晚飯。頭盤我們叫左個海鮮拼盤,有法國M四珍珠生蠔四隻,牡丹蝦兩隻,鮑魚兩隻,藍青口兩隻。我本人響呢四款食物當中比較喜歡食生蠔和牡丹蝦,一開始第一時間就梗係品嘗生蠔啦。生蠔食落比較有一點兒海水味幾清新一啖一口,平時我食生蠔會習慣加少少檸檬汁的味道配合會比較鮮甜。再來就係食牡丹蝦,牡丹蝦下身很大很爽甜鮮味一流,正鮑魚識落有少少乾身口感唔錯不過未到無生蠔咁鮮甜,可能我本身比較鍾意食生野生蠔同牡丹蝦簡直係我嘅首選。至於個青口食落都新鮮不錯不錯👍食咗個海鮮拼盤,我同朋友每人就叫咗一份正餐。我叫左牛柳我友人就叫咗羊西冷可以交換食下。呢個套餐包兩份小食一個沙律同兩杯嘢飲兩人都只係三百零蚊都算幾抵食。首先上菜嚟咗個兩個小息頭盤,有巴馬火腿蜜瓜同鵝肝青蘋果多士。巴馬火腿蜜瓜簡直係一絕,我本人都比較鍾意食火腿,尤其60個月份果種。呢種火腿食落淡淡的不是太鹹很合我的味道再加上蜜瓜清甜食落去好清新很好食。鵝肝配多士大家都不用懷疑那種夾的味道再加上薄薄的青蘋果夾在中間口感很清新油而不利,不過礙於鵝肝嘅製成方式我本人覺得
海鮮拼盤
巴馬火腿蜜瓜,鵝肝多士
鵝肝配多士大家都不用懷疑那種夾的味道再加上薄薄的青蘋果夾在中間口感很清新油而不利,不過礙於鵝肝嘅製成方式我本人覺得有少少不人道所以鵝肝我近期都很少食,這個我剛識落入口很像一浸油的融入我的口中再加上多士的脆卜卜很是味道絕配
沙律
再食牛扒與羊西冷之前食一碟青BB的沙律菜令心裏的罪惡咁減少了一點兒,呢個沙律睇落好像很簡單但味道相當的夾,面頭鋪左很多只是說再加小醋醬很好,很符合平視我均衡飲食嘅習慣。
餐前湯有熱辣辣的磨菇粒,細細粒的蘑菇有小小的口感再加熱騰騰的湯剛剛適合我口味。
澳洲牛柳扒五成熟
主角出場了,我五成熟的牛柳扒,賣相與size係我心目中所想的。一切開見牛柳扒已經感覺到軟林林的感覺與她的外表黑沉沉沒有活力形成很大對比
唔錯唔錯。食落很有牛的香味不像一切開血淋淋令人胃口大減的肉這個牛肉我很滿意。當食到這個牛聊扒時很明顯已經感受到廚師嘅心機,烹調嘅技巧一流,平民化嘅價錢大使級嘅享受真係現在找不到有幾間舖頭可以做到呢一種水準十分滿意
羊西冷
至於我友人叫了個羊西冷,本身我本人對羊西冷毫無興趣因為本人食羊都只會叫羊架怕羶味,不過食咗個牛之後再見羊西冷個賣相吸引我都想試一試。除咗買相以外個樣食落一啲都唔數仲幾好味肉質夠嫩滑,口感比我想像中好食好多,我朋友仲一路食一路讚不絕口,大家都有喜出望外的感覺。食呢一餐十分之滿意我朋友仲二話不說立刻介紹咗比他的朋友,大家都不妨試一試
牛奶奶凍,dreyers  雪糕
最後當然係甜品時間,甜品很多時都是女人的專利,但這個牛奶奶凍我朋友係覺得會可以同我爭食的,牛奶味香濃細緻香滑口感唔錯。至於個芒果味雪糕食落都唔錯,但與奶凍相比就各有千秋。
Mocha
呢個餐係包左杯嘢飲嘅,我就揀咗我至愛嘅朱古力味咖啡,我朋友就叫咗杯焦糖味嘅咖啡。咖啡味香濃唔錯唔錯。
埋單兩個人都係六百幾蚊,就以個二人套餐為例兩人三百幾蚊真係抵,有頭盤小食沙律餐湯主菜餐飲為例唔叫頭盤每人都係百零蚊響旺角旺市食到呢種質素真係超值。
2017-02-23
海鮮拼盤