2018-09-23 359 瀏覽
今日同男朋友去左銅鑼灣希慎行街,男朋友話想食下中菜,咁我就帶左佢去呢間名館啦之前都食過其他分店,鍾意呢間餐廳既中菜有點新潮又好味今次都冇令我失望銅鑼灣分店都做得好好入面分了幾區,每區既位置都不少裝修得好新同環境乾淨呢度既餐具都好講究,個碗上面仲有條魚仔好得意筷子都有寫上餐廳名字,水杯呈鑽石外紋,閃閃發光的今日叫了呢道鮮淮山,我都係第一次食。同煲湯既淮山口感完全不同,呢款鮮淮山口感會腍身點,鮮甜一點,而且淋上了胡麻醬,味道好香好滋味完全比了我一種好清新好唔同既感覺呢款都可算是招牌菜之一,見差不多每檯食客都有點呢飯搓成一個球形,再經過煎得外皮香脆,之後放到湯上泡飯仲以特別器皿放著,下面會有蠟來加熱,所以隨時都會飲到暖暖的湯跟熱熱的泡飯把黃金球打碎再慢慢拌勻,之後會見到好多又綿身既飯粒出現,呢個泡飯又可以食到綿身飯粒又可以食到外皮焦香既飯焦湯料中材料都不少,有菇類、菜類等,每啖泡飯都好惹味好足料呢款蝦球都係我既至愛把蝦球炸得香脆再淋上了蜂蜜柚子汁,味道酸酸甜甜,超醒胃中間蝦球又大大粒同彈牙,味道跟口感都絕對一流食左咁多野就返道菜類清一清呢款翠肉瓜好爽脆,好好味而且仲配上好多件既素遼蔘味道彈牙
之前都食過其他分店,鍾意呢間餐廳既中菜有點新潮又好味
今次都冇令我失望
銅鑼灣分店都做得好好
入面分了幾區,每區既位置都不少
裝修得好新同環境乾淨
呢度既餐具都好講究,個碗上面仲有條魚仔好得意
筷子都有寫上餐廳名字,水杯呈鑽石外紋,閃閃發光的
胡麻醬鮮淮山
完全比了我一種好清新好唔同既感覺
黃金球泡飯
呢款都可算是招牌菜之一,見差不多每檯食客都有點呢
飯搓成一個球形,再經過煎得外皮香脆,之後放到湯上
湯料中材料都不少,有菇類、菜類等,每啖泡飯都好惹味好足料
蜂蜜柚子蝦球
呢款蝦球都係我既至愛
把蝦球炸得香脆再淋上了蜂蜜柚子汁,味道酸酸甜甜,超醒胃
中間蝦球又大大粒同彈牙,味道跟口感都絕對一流
翡翠淮山炒素遼蔘
食左咁多野就返道菜類清一清
呢款翠肉瓜好爽脆,好好味
而且仲配上好多件既素遼蔘
味道彈牙口感唔錯呀
呢道菜清清地又健康補身
銀湖天鵝酥
最後食埋個甜點先
呢款甜點好得意,以天鵝為造型

天鵝的身以酥皮做,酥皮既底部仲有滿滿的芝麻,整隻天鵝味道好香,又脆
天鵝的中間部分是紫薯
酥皮包著又香又綿又甜既紫薯,好好味
名館每次都比到我好滋味既用餐享受
期待下次再來食不同款式的小菜