久仰大名但一直未有機會試到米芝連餐廳Involtini嘅紅蝦意粉,上星期竟然比我係屯門試到😝 事關Involtini嘅姐妹店原來係屯門,仲有tasting menu,所以以較平嘅價位就可以食到佢嘅signature菜式!而且餐廳仲有outdoor位可以欣賞live band,weekend過嚟食下嘢都幾chill😆🌟 3-Course Tasting Menu $458🔸 餐包呢個set係包咗兩款唔同嘅包,有法式牛油麵包同sourdough,我比較鍾意牛油麵包多啲,較鬆軟啲,再配埋自家製嘅黑醋牛油,好香!🔸 昆布蜆湯 $68既然有餐包,我哋就加咗個湯,店員推介咗呢個湯,同平時飲開嘅昆布蜆湯完全唔同😳 佢加咗牛油入去煲,飲落除咗有蜆嘅鮮味,仲有牛油香,呢個湯真係令我大開眼界,好好飲!🔸 高糖日本番茄,昆布醋嗜喱,燒麵豉八爪魚 而前菜係賣相好精緻嘅八爪魚串同日本蕃茄。蕃茄好清甜,可以話一啲酸味都冇,第一次試,有驚喜!而八爪魚燒得剛好,口感軟腍得嚟唔會韌,都唔錯😌🔸 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 +$80我哋其中一個main揀咗呢個risotto,滿滿嘅蟹膏鋪喺面,仲要燒過嚟更加香😍 撈埋生嘅鵪

🌟 3-Course Tasting Menu $458

🔸 餐包

🔸 昆布蜆湯 $68

🔸 高糖日本番茄,昆布醋嗜喱,燒麵豉八爪魚

🔸 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 +$80

我哋其中一個main揀咗呢個risotto,滿滿嘅蟹膏鋪喺面,仲要燒過嚟更加香😍 撈埋生嘅鵪鶉蛋一齊食,好夾好好味!而risotto夠creamy,口感軟硬適中,相當高質,如果份量再多少少就更好!

🔸 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁 +$160

另外,當然唔少得佢嘅signature菜式——紅蝦手工意粉!餐廳以西班牙紅蝦為主角,仲建議我哋搣開蝦頭將入面嘅膏汁擠落麵上,再撈埋一齊食,蝦膏非常甘香,而蝦肉亦好鮮甜☺️ 另一主角,手工意大利麵亦好al dente,煮嘅時間調節得剛好,食起上嚟好爽口彈牙!
🔸 提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱

最後甜品時間,係以提子為主角嘅一道甜品,比較少見😳 不得不讚餐廳嘅創意,佢將紅提同青題都混合埋一齊整呢道甜品,所以同時食到青提嘅清甜,又食到變成咗芝士忌廉嘅紅提,再加上酸酸地嘅啫喱一齊食,即刻清新咗!

🔸 Baileys Valrhona Chocolate

男朋友嗌咗呢杯cocktail,佢飲落係有濃郁嘅咖啡酒嘅香味,仲帶有少少朱古力味,調得幾好,啱哂愛啡愛酒之人!

🔸 Homemade Strawberry Milk

而我就嗌咗杯鮮榨士多啤梨奶,飲落係新鮮嘅果香,完全唔係嗰種假嘅糖漿味,值得一試!

同你一齊搵更多好嘢食😋