1K
2016-11-24 6913 瀏覽
說起日航酒店,相信大家都唔會陌生,但翻新後的日航,即係千禧新世界香港酒店,大家又有沒有去過? 最近去過它們的Lounge,簡直係驚為天人的舒服,而今晚來Café East 食 Buffet,四個字: 耳目一新,即係點? 睇片啦。一入門口就比印度食物區深深吸引,唔好印度食物的朋友千祈唔好咁快就下定論話唔啱自己,事關我本身都唔太好印度口味,但好快你就會明呢位印度籍廚師主理的區域有咩吸引力。現場新鮮即製印度酥餅及馬來西亞薄餅,手法熟練瀟灑,香口鬆軟,有得睇又好食,再配埋正宗印度咖喱羊及雞一齊食,好味。唔鍾意食咖哩?冇問題,師傅同時處理埋鐵板燒,即燒肉眼扒、黑毛豬、帶子及司華力腸,用薄餅捲住熱辣辣的烤肉,這個自制烤肉卷冇得彈。特別一讚牛扒肉嫩,而黑毛豬多汁軟腍。呢位印度籍師傅仲有一招殺手鐧,就係拉印度姜奶茶,奶味香濃滑溜,加埋啖啖薑味,試過包你上癮。跟住係我最鍾意食的海鮮同魚生刺身區;香港人都被寵壞了,自助餐的海鮮又㸃少得厚肉的波士頓龍蝦、多膏的麵包蟹、啖啖肉的長蟹腳、鮮甜的海蝦以及大大隻的青口呢,若然有埋生蠔就perfect 了。廚師們全晚都不停refill 食物,抵讚。至於魚生方面,大家喜
說起日航酒店,相信大家都唔會陌生,但翻新後的日航,即係千禧新世界香港酒店,大家又有沒有去過? 最近去過它們的Lounge,簡直係驚為天人的舒服,而今晚來Café East 食 Buffet,四個字: 耳目一新,即係點? 睇片啦。 一入門口就比印度食物區深深吸引,唔好印度食物的朋友千祈唔好咁快就下定論話唔啱自己,事關我本身都唔太好印度口味,但好快你就會明呢位印度籍廚師主理的區域有咩吸引力。
至於魚生方面,大家喜歡的吞拿魚、三文魚、鯛魚、北寄貝、玉子及甜蝦都有得選擇,全部新鮮,壽司師傅還特意砌了一朵好漂亮的三文魚花給阿J,氹得她滿心歡喜,可惜被我辣手摧花,將佢一啖吞咗落肚。
不得了,見到廚師正在為客人煮我最喜愛的雲吞以及麵食,煮多一碗呀唔該。雲吞皮薄餡靚,鮮蝦彈牙新鮮,餡料分量十足。
正當我埋頭享受以上的美食之際,侍應為我們遞上每人一份的迷你佛跳牆以及香煎鵝肝;佛跳牆雖說是迷你,但份量絕對唔講得少,花膠厚身大塊,冬菇厚肉,加埋原隻小鮑魚及瑤柱粒,清甜滋潤。而肥美的鵝肝亦煎得外香內軟,配陳醋汁食一流。
一輪衝鋒後,先發覺自己原來未食沙律。新鮮的沙律配料,多款火腿及芝士都應有盡有,但係亮點絕對係薯仔沙律;我是一個薯仔沙律狂迷,這裡的薯仔沙律做得非常出色,薯仔軟熟適中,沙律醬不會過多,稀濃度恰到好處,我足足食咗三碟...呢度的熱盤亦非常有驚喜,大家一定要留返個肚去食;特別推介以下幾款:原條蒸大斑,時間剛好,魚味十足;冬菇海參扣鴨掌,炆得入味軟腍,必食;瑤柱蟹肉蒸水蛋,蟹肉多蛋夠滑;當然唔少得燒牛肉,牛魔王最愛。
甜品時間,這裏的一點也不輸蝕,多款甜品如茉莉茶朱古力慕絲餅、香芒芝士卷蛋糕、栗子撻、雜果撻、芝士撻、芒果Éclair 、榴槤慕絲及士多啤梨棉花糖等。要數最特別的一定係即制檳城薄餅,有點似港式糖煎餅,煎得薄身香脆的夾餅夾着花生醬及白糖一齊食,夠晒特色。
而阿J 就在雪糕corner DIY 意大利芝士蛋糕軟雪糕甜筒,不亦樂乎,至於我,就極力推介呢度d 生果青提子,大粒飽滿多汁,無核又唔澀口。而家仲可以享用Openrice 7折優惠,抵到呢。
變身後的千禧新世界香港酒店,裡裡外外都進步了不少,下次一於同阿J 試吓佢個日本餐嵯峨野先得。
2016-11-04
用餐優惠