餐廳: 181 FORTNUM & MASON
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日🤵🏻‍♂️👰🏻‍♀️同兩個閨蜜去食T,已經係個半月之前book定,去到唔太多人,仲要有窗口四人枱,環境充滿英倫風味,正正係🤵🏻‍♂️忙碌一星期後需要嘅下午茶,順便慶祝👰🏻‍♀️考試distinction。真係要多謝閨蜜嘅安排!一坐低侍應馬上送上四杯Gazpacho西班牙蕃茄凍湯,啱晒接近40度嘅下午,refreshing!Fortnum 嘅下午茶餐有三款:Afternoon Tea 係最英式嘅選擇,用傳統嘅三層架,底層有多款finger sandwich,中層係scones,頂層係各式甜品,配一款自選茶品。High Tea冇咗Sandwich,但係可以選擇一款食品,我哋就揀咗:🍳維多利亞龍蝦松露奄列🥩香草烤Hertfordshire牛柳配焗薯批兩個都推薦。Vegetarian Tea顧名思義,全部素食,唔啱我哋😏。👩🏻‍❤️‍👨🏻Sandwich推薦:鮮雞蛋配松露蛋黃醬、加冕雞沙律👩🏻‍❤️‍👨🏻Scones:鬆餅好好味,配clotted cream、草莓果醬及lemon curd。👰🏻‍♀️唔食提子乾,所以食原味。有提子乾嘅就由🤵🏻‍♂️食晒👩🏻‍❤️‍👨🏻甜品:賣相精緻
👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥩香草烤Hertfordshire牛柳配焗薯批
香草烤Hertfordshire牛柳配焗薯批
兩個都推薦。

Scones

👩🏻‍❤️‍👨🏻甜品:賣相精緻,打卡一流,而且味道唔太甜,反而食得出材料嘅味道
Sweets

🤩以上食物全部可以refresh,留意其實即係refill,不過嚟到英倫風味嘅地方,梗係跟住講refresh。👰🏻‍♀️特別鍾意呢個安排,唔使一次過擺好多嘢喺面前,仲可以揀真係想食嘅先至refresh,體貼又矜貴。

下午茶嘅重點當然係茶,有一本厚厚嘅tea list

👰🏻‍♀️:Victoria Grey;👰🏻‍♀️一向無earl grey不歡,今次試吓特別啲。有一貫伯爵茶嘅佛手柑味,又有薰衣草味,同時較易入口。

🤵🏻‍♂️:Royal Blend;講真係睇名揀嘅,適合崇洋媚外嘅🤵🏻‍♂️,味道香濃,有輕微蜂蜜甜味,配甜點一流。因為味道較濃,可以根據個人需要配以鮮奶。
Royal Blend

夏日炎炎,有杯Sparkling最正!每款下午茶餐都可以加錢配香檳或sparkling tea,消暑又有品味。

👩🏻‍❤️‍👨🏻後記:咁啱事頭婆登基70周年,攞住食完下午茶嘅九折卡,買咗盒特別版曲奇餅星期一請同事食

++++++++++

每人消費$588 +10%(其實揀邊一個下午茶餐都一樣)

@eateat.couple #afternoontea #k11musea #hkfood #hkfoodie #foodhk #hkfoodies #hkfoodblogger #foodblogger #igblogger #hkblogger #hkkol #hkigblogger #hkfoodlover #kolhk #foodbloggerhk #foodig #hkigfood
2022-07-23
Gazpacho西班牙蕃茄凍湯