餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2019-06-03 203 瀏覽
媽咪話想食素記得之前朋友介紹雅 ‧悠蔬食D素菜好新潮,就帶媽咪去見識下.餐廳以粉紫色為主色,好少女feel,又有梳化卡位,令人覺得好舒服.我地叫左個Dinner Set,好豐富有麻醬沙薑豆絲粉皮,紅菜頭蘋果香橙伴合桃,華都夫薯仔松子冰菜沙律,香芒牛油困苜蓿芽手卷, 黑松露忌廉蘑菇湯, 牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷, 夢幻泡芙, 香脆五穀杏仁牛乳.另外加多個黑松露薯蓉焗大啡菇.前菜-麻醬沙薑豆絲粉皮,好有驚喜,好似食緊雞絲粉皮咁,粉皮通透,又夠滑,煙煙韌韌,加上麻醬,好好味. 紅菜頭蘋果香橙伴合桃,酸酸甜甜咁,蘋果好爽脆,好醒胃,仲有沙律,用冰菜好特別,比普通沙律菜更健康,好食.香芒牛油困苜蓿芽手卷,侍應好有禮貌提醒要先食,紫菜先會脆,好有創意,用苜蓿芽代替飯,無草青味,配上芒果,牛油果,好夾,紫菜都好脆,一D都唔Dry,又特別又好味.黑松露忌廉蘑菇湯,好濃郁既蘑菇味,仲有黑松露加持,菇味更提升,口感又Creammy.主菜- 牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷,份量超大,材料好豐富有好多菇,番茄,露荀,菇味同忌廉好夾,意粉軟硬度又岩岩好,好掛汁,唔會膩,仲有好似雞脾既腐皮卷,係好多層腐皮整
媽咪話想食素

我地叫左個Dinner Set,好豐富
另外加多個黑松露薯蓉焗大啡菇.

紅菜頭蘋果香橙伴合桃,酸酸甜甜咁,蘋果好爽脆,好醒胃,
仲有沙律,用冰菜好特別,比普通沙律菜更健康,好食.

香芒牛油困苜蓿芽手卷,侍應好有禮貌提醒要先食,紫菜先會脆,

牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷
有好多菇,番茄,露荀,菇味同忌廉好夾,意粉軟硬度又岩岩好,好掛汁,唔會膩,仲有好似雞脾既腐皮卷,係好多層腐皮整成,但一D都唔油,好有口感.

黑松露薯蓉焗大啡菇
黑松露薯蓉焗大啡菇,大啡菇好巨型,上面鋪滿薯蓉,再加上黑松露,更突出菇味,一切開,D汁已經流緊出來,好Juicy,好值得推介.

夢幻泡芙
夢幻泡芙係尖沙咀限定就試下,賣相超靚,打卡一流
有1個係雲呢拿雪糕泡芙,另外3個係吉士泡芙,外皮係朱古力味,好脆,夾住雲呢拿雪糕.雪糕又滑,好好味.
吉士泡芙,咬落去軟滑既吉士醬涌出來,吉士醬好香滑,外層脆,內里軟,層次好好,下次要再encore.

百爵茶千層班戟, 班戟皮好薄,好柔軟,百爵茶味好fresh.
2019-05-30
牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷