食左幾日烤魚、打邊爐,突然好掛住清清地既日本菜。今日同同事去左尖沙咀食間過江龍拉麵,聽講仲要系米芝蓮一星。令我期待左成朝,好彩冇令我失望😍。 尖東站一出,行少少就已經到,相當方便。裝修得好精緻,燈光柔和,令到成個氛圍好舒服! ⦁貝汁醬油拉麵 $128入面有成三款湯底(蜆湯、豬骨清湯、魚清湯)合併起來,仲有牛肝菌粉同油、黑松露醬等。枱面上有個教客人點品嚐兩款貝味拉麵,整體味道香濃不膩,麵底仲要係佢地自家製,有種蕎麥面既口感。 ⦁白豚骨拉麵 $115奶白色既湯汁掛滿每一條麵條,味道濃郁,果三層肉層次分明,口感十足唔會黐牙。兩款拉麵對男士黎講份量有點少,而我就岩岩好。 ⦁自家製豚肉煎餃 $70外皮脆卜卜,餡料都幾多,肉質鮮嫩,菜唔會太淋,有咬口同少量肉汁。 ⦁鳥皮烏賊揚 $68尼款好特別,用左墨魚滑釀入透薄既雞皮度,晶瑩剔透既雞皮煎得好香脆,墨魚滑爽滑彈牙。另外仲有個醬汁係芥末配藜麥,味道好夾同好新穎。 ⦁完熟番茄梳打汽水 $38相對起白桃,番茄梳打又特別又好飲。個人力推👍🏻 ⦁白桃焙茶 $38淡淡茶香配上濃濃白桃香味,清得黎又唔會太甜。 同左店長傾左陣計,佢講解左好多佢係日本生活果陣了解到

⦁貝汁醬油拉麵 $128

⦁白豚骨拉麵 $115

⦁自家製豚肉煎餃 $70

⦁鳥皮烏賊揚 $68

⦁完熟番茄梳打汽水 $38
相對起白桃,番茄梳打又特別又好飲。個人力推👍🏻

⦁白桃焙茶 $38
淡淡茶香配上濃濃白桃香味,清得黎又唔會太甜。

同左店長傾左陣計,佢講解左好多佢係日本生活果陣了解到既日本文化。另外佢仲提到銅鑼灣有全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店,鍾意食蠔既唔好錯過。

貝汁醬油拉麵
白豚骨拉麵