2019-09-16 4885 瀏覽
朋友近排生餇,成日同佢食飯佢都好多嘢無得食,知道呢間餐廳有特別為生餇人士而設既生餇餐,特登帶佢嚟試下。朋友嚟到已經好開心,之前仲期待咗好幾日添,佢終於成個餐都有得食啦。首先湯就嚟咗個「純素花椰菜奶油湯」,好creamy,奶油好多,唔計卡路里既話,呢個湯真係好正「低碳杏仁麵包配牛油」,生餇朋友十年無食過麵包,因為生餇人士係唔可以食澱粉質,所以佢好開心,食落去同平時麵包既質感唔同,呢個咬落去鬆好多咁,感覺幾得意。到主菜啦!我地叫既set係有三文魚,呢個嚟就係「新鮮空運澳洲肉眼」再加「香煎三文魚扒」,兩個都係油粉非常之多,但食落去我自己又接受到,唔算太「流」,牛扒煮得啱啱好,唔會「銀」,加埋啲牛油又好creamy。另一個,「生餇卡邦尼意粉」,朋友話呢度啲意粉應該係用特別材料做,唔係一般既意粉,所以生餇朋友都食得,對我嚟講呢個就都幾creamy,不過味道係幾好食既。甜品就係「朱古力梳乎厘」,佢都唔係用麵粉做既,而因為生餇係唔可以有糖,相信呢個梳乎厘都係無糖既,所以就唔甜。最後飲品就係呢個「生餇檸檬汁」,我自己覺得都係類似平時飲到既檸檬汁味道好近似。呢間餐廳除咗生餇餐其實都有平時一般西餐既嘢食,

呢間餐廳除咗生餇餐其實都有平時一般西餐既嘢食,只係朋友想試下生餇餐就叫呢個,而除咗呢樣嘢之外,佢都係一間社企,請咗唔同殘障人士工作,為佢地帶嚟就業機會,非常之好,大家都可以多啲支持下!