2021-09-21 487 瀏覽
裝修走簡約路線,主要供應西式美食主打西餐 有湯有沙律有主食 有扒先黎忌廉番茄湯 新鮮番茄肉打蓉,啖啖鮮香番茄濃香巴馬火腿沙律 配醋 酸香清爽 火腿咸香夠風味 忌廉雞肉野菌意粉 ,濃濃既忌廉汁加上雞肉碎,蟹籽,仲有一件煙三文魚味道豐富又咸香又有忌廉汁既濃香,入口每條麵都好多醬汁 又有蟹籽既脆感又有滑身既忌廉汁原條BBQ醬燒豬肋骨 原件不切直接焗熟 切開每條骨之間都好多肉,又夠嫩滑BBQ汁香辣惹味,係好搶既一道菜即焗斧頭扒 油花較多色澤分明,配合帶酸甜味的烤肉醬同吃味道更夾消費$6003/F, Nathan Hill, 38 Hillwood Road, Tsim Sha Tsui
裝修走簡約路線,主要供應西式美食
主打西餐 有湯有沙律有主食 有扒
先黎忌廉番茄湯 新鮮番茄肉打蓉,啖啖鮮香番茄濃香
巴馬火腿沙律 配醋 酸香清爽 火腿咸香夠風味
BBQ汁香辣惹味,係好搶既一道菜

消費$600
2021-09-03 228 瀏覽
呢間社企聘請咗聾人/弱聽人士工作 入門口已經見到張貼咗一啲基本手語小貼士 例如英文字母、凍飲熱飲等等🖐🏻慶幸喺佢結業之前去到一次😢星期六下午時間去到 都幾多人👥叫咗兩個set🍽🥩牛扒夠嫰多汁 🍝闊條麵偏硬少少 是日精選甜品係藍莓芝士蛋糕 以為會係一件件三角切餅咁 但原來係兩粒正方形蛋糕仔🤣味道係ok ge😆
星期六下午時間去到 都幾多人👥
叫咗兩個set🍽
🥩牛扒夠嫰多汁 🍝闊條麵偏硬少少
澳洲肉眼伴紅酒汁
煙三文魚白酒忌廉汁闊條麵
藍莓芝士蛋糕
澳洲肉眼伴紅酒汁
2021-08-26 366 瀏覽
有次朋友告知山林道有間社企,午餐唔錯,相約當日因天氣關係取消,之後就沒有去過⋯⋯今天天朗氣清,朋友再約,決定再來支持一下社企。從商業大廈坐升降機到食店之後,由於㕑房在大門口附近,探頭細看,㕑房乾淨企理。午餐也算多選擇由於食店內聘請部分聾啞人士作為店員,所以有手語小貼士,方便溝通技巧。餐廳內店員分兩類,黑色T Shirt 者,可使用手言表達,但無需擔心,其實對著餐牌指示便可。溫泉蛋:簡單清新,減肥之選。番茄湯:Creamy 但酸度頗高。蒜蓉包:三人份量,每人有兩塊之多。雞翼:前菜當中,最欣賞這雞翼,甜甜哋很吸引。牛扒反而主菜牛扒過熟。豬手:豬手皮未夠脆。甜品及咖啡點點甜品,分量少少剛剛好。整體來講:食物質素感覺到下個心機,整體來說不錯,尤其是社企,感覺值得支持,但筆者認為他們選址在山林道這商厦,整座大廈大部分都是夜店酒吧,餐廳以日間為主,所以除了熟客外,生客未必會發現此處。另外作為一間西餐廳,洗手間太過濕淰淰及零亂。

今天天朗氣清,朋友再約,決定再來支持一下社企。

午餐也算多選擇

溫泉蛋:
簡單清新,減肥之選。

番茄湯:
Creamy 但酸度頗高。

蒜蓉包:
三人份量,每人有兩塊之多。

雞翼:
前菜當中,最欣賞這雞翼,甜甜哋很吸引。

牛扒
反而主菜牛扒過熟。

豬手:
豬手皮未夠脆。

甜品及咖啡
點點甜品,分量少少剛剛好。

整體來講:

另外作為一間西餐廳,洗手間太過濕淰淰及零亂。
2021-07-23
2021-08-15 165 瀏覽
第一次來餐廳,因我朋友話今天最後結束.我們試食好否?朋友想晚上吃,可惜滿晒!部份下午有位!幸好網上預約8月15日.餐廳最後今天完結.我不知餐廳有冇優惠(聾人)?-我沒問過…午餐牌雞翼,甜品有,負責話晚上有,午餐冇!做咩午餐牌有寫出來…感覺不滿!仲有部分沒晒…唉😮‍💨味道不錯!但少少貴了!不抵….服務普遍!最後付款又錯錢….希望你們餐廳改善好….加油睇到網上openrice 評論好味….可能聾人同健聽不同想法.
第一次來餐廳,因我朋友話今天最後結束.我們試食好否?

我不知餐廳有冇優惠(聾人)?-我沒問過…

仲有部分沒晒…唉😮‍💨

味道不錯!但少少貴了!不抵….
服務普遍!
最後付款又錯錢….
希望你們餐廳改善好….
加油
睇到網上openrice 評論好味….
可能聾人同健聽不同想法.

2021-08-15
$145.5 (午餐)
呢間社企小店我bookmark咗好耐一直未食,近排朋友生日帶咗佢去食個Birthday Lunch😝,裝修走簡約風,以供應西餐為主,聘請咗好多聽障和傷健人士,希望可以宣揚傷健共融的訊息,幫助他們投入社會,餐廳門口附近仲貼了手語的教學,讓大家可以多多認識手語~👍👍可惜餐廳快結業了,大家想支持快啲去啦!💛💛1. 🐑香煎羊扒配香草醬意大利飯 ($108)有2大件羊鞍,煎得幾香,羊扒唔算好羶,怕羶味嘅朋友都食到👍肉質軟腍,又唔會好似其他餐廳咁多肥肉,意大利飯配香草醬好夾,味道香濃,口感煙靭creamy😍,好大份! 😎👍2. 🐮新鮮空運澳洲肉眼8oz伴紅酒汁 ($138)落單時叫咗5成熟,上枱大約變成7成熟,但牛肉切開都幾粉嫩,肉質幾腍身,幾香牛味帶點肉汁,幾大件又無咩肥肉!😍👍3. 加配: 🐣黑松露蜜糖雞翼 (+$15/2隻)黑松露味唔算出,但雞翼烤到外皮香脆,肉質嫩滑juicy😍,影咗一輪相都仲係熱辣辣!😎👍4. 加配: 朱古力布朗尼 (+$12/2件)朱古力味好濃郁,質感好rich,中間夾雜了些果仁,口感豐富!😙👍 店員知道朋友仲好好加咗生日牌和蠟燭俾我地慶祝~❤ 上枱時仲唱咗生日歌俾朋友

1. 🐑香煎羊扒配香草醬意大利飯 ($108)

香煎羊扒配香草醬意大利飯

2. 🐮新鮮空運澳洲肉眼8oz伴紅酒汁 ($138)

新鮮空運澳洲肉眼8oz伴紅酒汁

3. 加配: 🐣黑松露蜜糖雞翼 (+$15/2隻)

4. 加配: 朱古力布朗尼 (+$12/2件)

朱古力味好濃郁,質感好rich,中間夾雜了些果仁,口感豐富!😙👍 店員知道朋友仲好好加咗生日牌和蠟燭俾我地慶祝~❤ 上枱時仲唱咗生日歌俾朋友仔聽!😍😍

5. 跟餐送: 精選餐湯、蒜蓉法包、餐飲

🍅蕃茄湯蕃茄味好濃郁,有少少似蕃茄汁嘅濃度,落足料!😎👍

🍞蒜蓉包每人有2件,烤得微微香脆,好香蒜蓉味!😋👍

2021-08-07
生日
新鮮空運澳洲肉眼8oz伴紅酒汁
  • Brownie
  • 蒜蓉包
2021-08-11 63 瀏覽
🐑香煎羊扒配自家制番茄醬意大利飯💰$108😈一直想試呢間社企良心小店💛呢到既員工冇包括係傷健人士所以可能需要大家以手語同動作黎點餐希望大家都會包容下同埋呢到仲有生酮飲食餐😬岩哂啲健康人士😬佢呢個香煎羊扒配自家制番茄醬意大利飯本身係青醬不過就轉左番茄醬一樣好味🤤佢個SetLunch仲包左番茄濃餐湯同蒜蓉包🥖而Risotto個飯唔會炒得太乾每粒飯粒都索哂新鮮番茄醬🥫而羊扒就有三件食落唔會好重羊So味同唔會剩係得肥膏表皮都煎得好香脆🐑整體都唔錯🍝煙三文魚白酒忌廉汁意粉💰$92😈而朋友仔個煙三文魚白酒忌廉汁意粉佢就話好濃郁同Creamy既忌廉汁個汁😎三文魚份量都好足同埋三文魚都切得比較厚身食落都好有口感🐟另外我地仲加左$15試下個黑松露蜜糖雞翼🤤佢食落好甜蜜糖味好岩我仲帶少少黑松露味我都幾鍾意💛希望小店可以捲土重來因為香港唔多社企餐廳同埋籽樂廚房食物質素都唔錯同員工都好有禮貌所以趁有幾日大家都去試下
🐑香煎羊扒配自家制番茄醬意大利飯
💰$108

🍝煙三文魚白酒忌廉汁意粉
💰$92
2021-08-10 63 瀏覽
💛💚💜🧡 🥩🥙🍝 繼「樂農」之後,又一間有同一理念的食店結業。論環境,這間食店有舒適的空間。論社會責任,它不輸給一些大集團,它會聘請一些聾人朋友,ZEN 的朋友,給他們機會與社會交流。論食物質素,它有「中上」的品質。今次「籽樂」不再續約結業,真的有點可惜,希望江湖再見。 A very nice restaurant with a wonderful theme. It hires the people with hear impairment and ZEN which gives them a chance to join this society. However, this restaurant will end its operation in mid August. Hoping that we will meet them somewhere in Hong Kong again. 美國安格斯斧頭扒(32安士)配紅酒燒汁Grilled U.S. Tomahawk (32 oz) with Red Wine Sauce今次筋及脂肪比較多,但五成熟做得很好。份量都很足。
💛💚💜🧡
🥩🥙🍝

美國安格斯斧頭扒

美國安格斯斧頭扒(32安士)配紅酒燒汁
今次筋及脂肪比較多,但五成熟做得很好。份量都很足。

BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬豬肋骨
Grilled Pork Ribs with Barbecue Sauce
肉質夠淋,有肉味,但其他味道就靠表面的BBQ 汁。配菜有苦味的火箭菜。

巴哈火腿蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁
Parma Ham & Melon Garden Salad with Fig Balsamic Vinegar Dressing
這菜式很難做得很特別。田園雜菜是一般雜菜,有鹹香咊的巴哈火腿,黑醋汁比較少。但整體是可以的。
煙三文魚田園沙律配柚子醋汁

煙三文魚田園沙律配柚子醋汁
Garden Salad with Smoke Salmon and Pomelo Salad Dressing
煙三文魚沒有鯹味,田園雜菜一般。

12吋鮮蝦鹹蛋黃醬焗芝士薄餅
12” Pizza with Shrimps and Salted Egg Yolk Sauce & Cheese
鹹蛋黃醬帶蛋黃的香味,加上芝士,更吸引。

加勒比海飛魚子煙三文魚白酒忌廉汁意粉
Spaghetti with Caribbean Flying Fish Roe and Smoked Salmon in Cream Sauce
意粉比較軟身,忌廉汁夠滑夠奶香味。飛魚子的量夠多,加強了整體的口感,不單調。

黑松露野菌意大利飯
Risotto with Mushroom and Black Truffle Sauce
飯的質地帶少少「生米」,是比較正中的「意大利飯」。如喜歡忌廉和黑松露的人,這是一個非常好的選擇。

去骨雞俾肉配芝士忌廉螺絲粉
Fusilli with Boneless Chicken Leg in Cream Cheese Sauce
又是芝士忌廉的配搭。但去骨雞髀比較有心思,夠嫩滑。

Chef recommendation
好濃的蕃茄湯。感覺是罐頭比例較多,但都算可口的。酸味不會嗆。

蒜蓉包

頭盆蒜蓉包
Garlic Bread

朱古力布朗尼& 藍莓芝士蛋糕

朱古力布朗尼& 藍莓芝士蛋糕
Brownie & Blueberry Cheese Cake

一般。估計是來貨的,brownie 比較香濃,芝士蛋糕可以不吃。
2021-08-09
蒜蓉包
  • 餐湯
2021-08-05 334 瀏覽
生酮左成一個月,口淡淡,竟然俾我係網上搵到有生酮餐。😍捉埋男朋友陪我去試試,心諗終於可以食番個正常餐,好感動。🥲我地叫左個生酮Set lunch 有麵包,湯,主菜,甜品。首先蘑菇湯好香濃,裡面仲有粒粒蘑菇蓉,超正。😍😍推薦👍🏼杏仁麵包一上枱好香,口感鬆脆可口,杏仁味唔係好強烈,反而多咗一份果仁香~主菜係牛扒配炸雞皮同埋炸到好香脆嘅羽衣甘藍,雞皮無得輸!香脆可口味!而羽衣甘藍就好似紫菜咁脆口。反而個牛有少少失望!叫左5成熟,口感比較韌但份量都唔少。最後係甜品,估唔到生酮都可以食甜品呢!😁而佢既甜品係係梳乎厘,仲要係朱古力味。當然就同普通梳乎厘無得比,無鬆軟感同埋整體太濕,不過頂下胃癮都好。😂😂飲品凍檸茶走甜。對於我黎講,成餐飯都好飽好滿足。😋😋想試下生酮餐朋友仔都可以試下😊IG shiba_easycook
生酮左成一個月,口淡淡,竟然俾我係網上搵到有生酮餐。😍

捉埋男朋友陪我去試試,心諗終於可以食番個正常餐,好感動。🥲

我地叫左個生酮Set lunch 有麵包,湯,主菜,甜品

首先蘑菇湯好香濃,裡面仲有粒粒蘑菇蓉,超正。😍😍推薦👍🏼

反而個牛有少少失望!叫左5成熟,口感比較韌但份量都唔少。

飲品凍檸茶走甜。

對於我黎講,成餐飯都好飽好滿足。😋😋
想試下生酮餐朋友仔都可以試下😊

IG shiba_easycook
2021-08-03
  • 生酮蘑菇忌廉湯
2021-07-17 560 瀏覽
🔸背景篇 🔸🔹作為一向黃到錢的黃店,特點是1. 黃色經濟圈貨物佈滿電梯附近的門面2. 義賣其他黃店貨品3. 文宣由反送中至今,風雨不改。即使不說政見立場,籽樂也是一間很值得支持社企餐廳,他們聘請了不少外藉員工,傷殘人士去為員工,如當日幫我落單的是啞的,當然我會很有耐性應對,,也感激籽樂聘請他們,設身處地想,如果不幸地你移民,或因傷健,你會感激仍有這樣包容你的餐廳。門口附近貼了手語的教學,非常窩心。君不見很少藍店是良心小店嗎?有的不妨講一下。🔹🔸環境篇: 🔸籽樂設計是有點奇怪, 一個L型再向右邊伸,像一個”己”字的設計,裝修平凡,以白色為主,但每個掛畫都別有用心,有之前說的手語教學,有不少有意義的句子如so pound of you 等等,位置二人至四人枱為主,大約可坐20到30人,比較適合人少的聚會。用了這張咖啡相,是因為想表達餐廳的環境,其實可以很Chill , 希望可以吸引沒有政見的人去。🔸食物篇🔸🟠香煎羊扒配香草醬意大利飯 (HKD $108)🟠🔹只談羊鞍羶味 : 3/5肉質 :3/5意大利飯 : 3.5/5質素其實不錯,有3件羊鞍,以往有些西餐廳,300蚊一碟的羊扒意大利飯,質

🔸背景篇 🔸

🔹作為一向黃到錢的黃店,特點是
1. 黃色經濟圈貨物佈滿電梯附近的門面
2. 義賣其他黃店貨品
3. 文宣

由反送中至今,風雨不改。

門口附近貼了手語的教學,非常窩心。

君不見很少藍店是良心小店嗎?有的不妨講一下。
🔹

🔸環境篇: 🔸

🔸食物篇🔸
🟠香煎羊扒配香草醬意大利飯 (HKD $108)🟠

🔹只談羊鞍

羶味 : 3/5
肉質 :3/5
意大利飯 : 3.5/5

質素其實不錯,有3件羊鞍,以往有些西餐廳,300蚊一碟的羊扒意大利飯,質素惡劣,份量少,都曾見證過,所以個人還是為此午餐給一個讚。
但最出色為意大利飯,香濃,入口煙靭,creamy,很出色,加HKD $8可配”喜瑪拉雅山岩鹽溫泉蛋”, 也可以以其他銀碼另加沙律,焗蠔,雞翼。甜品等等。

🟠精選餐湯,蒜蓉法包🟠

🔹上次說主菜,這次談前菜,奇怪非常。不過籽樂的蕃茄湯,可能會給了大家不少驚喜。蕃茄味非常濃郁,咸甜度適中,加上漂高外表,成為可能比主菜更出色,妹仔大過主人婆的罕有之前菜。

蒜蓉包香脆可口,牛油味剛剛好,只是咖啡不過不失🔹
餐湯,蕃茄湯
2021-06-20
餐湯,蕃茄湯
2021-07-11 409 瀏覽
位置十分方便佐敦站行3,4分鐘便到。餐廳地方不是太大所以如果要傾密計就未必係最好選擇。 食物性價比超高,分量十足可以想像到如果在旺區吃起碼要貴多30%。吃肉和吃素的也有選擇,食物的賣相,質素,和價錢設計,也是非常令人滿意和想再來。食物質素和正統西餐廳有得比。首先上的是餐湯茄汁味濃郁,拉花絕對有驚喜。主菜我叫了銀雪魚,雖然還吃得出有點點冷藏味,但配菜和醬汁調教也非常細緻。聾啞人士得到工作機會也是非常感恩。一定會再來
籽樂廚房唔單止係一間良心小店,仲係一間非常有愛既餐廳。餐廳聘請聾健同學習障礙人士,協助佢地自力更生,推動傷健共融🥰餐廳預備左簡單手語表,介紹唔同手勢代表唔同餐號同需要(例如:我要熱水),方便大家同傷健人士溝通落單。籽樂廚房一直處於告急狀態,希望大家多多支持呢d咁有意義既餐廳💪🏻—————————————————📍香煎羊扒配自家製香草醬義大利飯 (8/10)羊架🐏煎得好香,肉質嫩滑唔會騷,只係肥肉多左少少。義大利飯香草味好濃郁,岩曬鍾意香草醬既朋友🌱加左好多芝士🧀令到個飯又rich又creamy。📍黑松露蜜糖雞翼 (9/10)一擺低已經搵到香濃既黑松露香味🍄外面煎得香脆又掛上蜜糖🍯更加吸引。雞翼新鮮出爐,擺入口仲係熱辣辣。肉質嫩滑多汁,真係好好食超juicy。📍套餐番茄湯+蒜蓉包 (8/10)番茄湯有忌廉拉花,非常有心思。味道都好好,食到細細既番茄蓉🍅,好有口感。而蒜蓉包絕對係滿分💯表面鋪左好厚蒜蓉粒。外面焗得好脆,但又保持到裏面鬆軟🥖就咁食已經非常好食,配埋番茄湯,索一索d湯汁更加無得輸😋
—————————————————
📍香煎羊扒配自家製香草醬義大利飯 (8/10)
羊架🐏煎得好香,肉質嫩滑唔會騷,只係肥肉多左少少。

📍黑松露蜜糖雞翼 (9/10)

📍套餐番茄湯+蒜蓉包 (8/10)
2021-07-04 485 瀏覽
食lunch都要食好西,一個午餐百零蚊,但絕對係超值!畀足料你唔在講,連個餐湯都好有誠意,豬手仲係起骨上碟,皮脆肉嫩。牛扒勁有肉香,意粉軟靱有致,一咬已經 #知佢咩料啦~最後不得不讚一班員工,非常細心,經常留意客人有乜需要,而且呢度好多員工都係聾啞人士,餐廳仲特別整咗個教大家點同佢哋溝通嘅牌,嚟到一定要留意吓。開係山林道樓上舖確係一個挑戰,必須要大力推~成間餐廳好有heart!蒜蓉份量多,由塗層面積咁廣泛,都睇到佢哋有幾細心,唔會hea搽或孤寒搽。蕃茄湯味道濃郁,每口都充滿茄蓉鮮甜,餐湯有咁嘅水準係好罕見,淨係佢都應該收50蚊啦~上枱後發現原來佢已經起咗骨,肥瘦比例大概2:8,所以唔會太硬,肉質嫩滑外皮夠脆,超推介。牛扒我點咗5成熟,好有牛味,另10級推介跟餐意粉,估唔到煙靱有致,唔會過腍,就算已經好飽,都係好想食埋佢!
食lunch都要食好西,一個午餐百零蚊,但絕對係超值!
開係山林道樓上舖確係一個挑戰,必須要大力推~
成間餐廳好有heart!

2021-07-03 347 瀏覽
聽過依間餐廳好耐,終於有機會試。餐廳裝潢比較平實,坐位與坐位之間的防疫隔板有點兒嬉,但食完依餐,就發現餐廳著重嘅係食物質素同給予傷健人士工作機會。我哋四個人,叫咗「美國安格斯斧頭扒套餐(32oz)」(2-3人),同一個Set Dinner G「波士頓龍蝦(半隻)拼香煎比目魚(8oz)配叼草忌廉汁」,兩個餐都包餐湯、蒜蓉包、沙律、甜品、餐飲。份量非常慷慨,最重要係樣樣都有超水準。一定會再幫襯兼大力推介!👍🏼👍🏼👍🏼個安格斯斧頭扒好得!👍🏼👍🏼👍🏼呢個「加勒比海飛魚子煙三文魚白酒忌廉汁意粉」超有驚喜超高水準,好好食!👍🏼👍🏼👍🏼甜品就一般啦依餐埋單$1542,每人$385.5,抵!

個安格斯斧頭扒好得!👍🏼👍🏼👍🏼

甜品就一般啦

依餐埋單$1542,每人$385.5,抵!
2021-07-02
$385.5 (晚餐)
2021-06-29 379 瀏覽
蒜蓉法包 蒜蓉包我諗啲調味都幾重下口,好重牛油,應該係搽咗勁多牛油,因為包其實已經林晒,是日餐湯應該係蕃茄濃湯但我諗個湯應該都重味精煙三文魚田園沙律個沙律都唔錯嘅嗰,果沙律醬汁唔算好多波士頓龍蝦配香煎比目魚配香草忌廉汁 $308整體都幾鹹,除咗果菜,配菜都分量都好足夠嘅朱古力布朗尼藍莓芝士餅好普通的味,似放題食果種甜品一人一set勁飽食完勁口渴,食完食咗三杯檸檬水,回家又是要飲水牛排$488唔得未值呢個價錢,食落識落就幾好食啦,不過之後勁口渴,怪唔之得咁好食啦,太口重味,調味料重過本身牛遮哂牛味

煙三文魚田園沙律
個沙律都唔錯嘅嗰,果沙律醬汁唔算好多

波士頓龍蝦配香煎比目魚配香草忌廉汁 $308
整體都幾鹹,除咗果菜,配菜都分量都好足夠嘅

朱古力布朗尼
藍莓芝士餅
好普通的味,似放題食果種甜品

一人一set勁飽
食完勁口渴,食完食咗三杯檸檬水,回家又是要飲水

2021-05-30 1164 瀏覽
中學同學話聚會~又係叫哂我去諗😓好啦尖沙咀地區~突然諗起呢間有幫襯過晚市,今次就試下佢個午市啦!其實老實說,餐廳位於一棟新起幾靚嘅大廈內,一步出lift個裝修同大廈格格不入,好簡約求其而有啲破舊feel😅 but anyway啦,我第二次幫襯就證明啲食物質素大於環境😎 3個女仔嗌左2個E餐,1個G餐。份比目魚扒一送上台,我地3個都嘩左一聲....真係超 級 厚😹😹 事隔一年幫襯,間餐廳啲食物份量依然好大好大份,而且條魚無乜冰感,煎得好好食。隔離配菜果3舊薯仔都好爽口 硬度淋度適中。條魚啲骨都唔會碎到驚吞到~ 最後,呢間餐廳係一間社企~但希望可以改善下環境衛生啦,咁食客都會食得安心啲☺️