‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🤭 呢篇真係冒住比人封號嘅危險寫嘅真實評語 😩.★彡 𝕳𝖆𝖕𝖕𝖞 𝕱𝖆𝖙𝖍𝖊𝖗’𝖘 𝕯𝖆𝖞 彡★ // 🥘 台式火鍋 🌟 寬巷子 《👽食神大媽父親節紀錄系列》.⠀🐉 過江龍火鍋,疫情關係一路未試,之前一路只聞樓梯響,到父親節終於去試下。話曬剛開始寫,講D好野先,擺盤精緻、造型特別、海景加分。其他,以下內容再慢慢話你知。🤡 如果想要最快速嘅評語:華而不實、名大於實、物非所值。實在不知道他的好評是哪裡來的?🙄.🐂 牛小排HKD300 五薄片,值唔值就每人心裡面把秤唔同。大媽印象中就算宮崎牛or飛驒牛都唔需要呢個價錢。所以點呢個份量就夠,否則一定要叫四碟都未必夠。同檯兩位唔食牛,呢份五片全部都起大媽個肚度 🤣.🐉 滿懷希望試一下過江龍火鍋,湯底揀左「紅泥小染X東方美人」嘅鴛鴦鍋,即係麻辣拼豬骨湯底。但你地睇左大媽咁耐,大媽唔會見到貴就乜都讚。好對得住良心講句,只辣不香。坊間麻辣鍋要辣,好容易,甚至好多濫竽充數係用辣去掩蓋食物質素嘅不足。但精品麻辣在於要夠香,可惜呢個湯底係最令大媽失望嘅一環。不香也罷,台式火鍋嘅獨有嘅藥膳味呢?🌚 以接近HK

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
🤭 呢篇真係冒住比人封號嘅危險寫嘅真實評語 😩
🐂 牛小排

牛小排

🐉 滿懷希望試一下過江龍火鍋,湯底揀左「紅泥小染X東方美人」嘅鴛鴦鍋,即係麻辣拼豬骨湯底。但你地睇左大媽咁耐,大媽唔會見到貴就乜都讚。好對得住良心講句,只辣不香。坊間麻辣鍋要辣,好容易,甚至好多濫竽充數係用辣去掩蓋食物質素嘅不足。但精品麻辣在於要夠香,可惜呢個湯底係最令大媽失望嘅一環。不香也罷,台式火鍋嘅獨有嘅藥膳味呢?🌚 以接近HKD400一個湯底計,味道平平無奇,的確有點對唔住個價錢。⠀

紅泥小染X東方美人

.⠀
😇 可以讚嘅係佢嘅錦綢豆腐,真係有水準!👍 一層一層柔軟嫩滑,食得出獨特嘅質感,反而呢樣加左兩次單。只需要HKD 68一份,卻絕對良心出品有質素。⠀
.⠀
講左咁多缺點,都講下佢嘅賣點。呢間過江龍最大賣點絕對係佢嘅裝修,的確有心思,有格調,加上無敵大海景絕對加分,大媽最愛佢大門外嘅畫作,好有質感。但始終是餐廳,味道先行是常識吧。😩

🐷 綜合肉類盛盒
呢個黑豚肉算係咁多樣入面最滿意的一款美食,大概350元係咁多款入面最物有所值。豬帶油花,入口爽嫩,賣相精緻。呢個必點喔。👍⠀

玫瑰松阪
綜合肉類盛盒

坐過山車都要唞吓氣,之前數完佢一大輪,今次講下佢過得去嘅餐點先。話曬佢聲稱SELL創意,就點左呢兩份招牌創意餐點:
🍡 枝仔冰過得去,完全無花枝或豬肉鮮味,但算夠特別搭救。

枝仔冰

🍭 菠菠糖反而唔錯,素菜黎講真係幾特別。至於其他餐點,最好味反而係個響鈴呀撞鬼 👻⠀

菠菠糖

黎到你地最鍾意睇嘅「睇人XX最興奮系列」尾段,🤡 話說除左上面講個湯底超失望,仲有呢個簡直係大媽生平食過最難食嘅蛋餃!!!🥴 真係未見過塊皮厚過大媽面皮嘅蛋餃!唔係講笑,佢唔係普通厚,係超級非常極度厚!仲要入口完全係無鮮味,係零!都唔知食左乜嘢!😪 因為唔想浪費,照食,食完基本上食唔落其他野嘅主要原因唔係因為太飽,係因為唔好食搞到無咩激情呀大佬。😪⠀

超難食蛋餃

🤭 前幾日網友們見到我POST完,起我IG留言創意十足話塊皮望落厚過PANCAKE嘅宇宙級難食蛋餃,今次再介紹另一款真係千祈唔好嗌,聲稱創意之作嘅「鳳梨酥」!!!🌚

.⠀
大媽係一個極度膚淺嘅人所以就因為呢個名而嗌黎試下,咁就中伏啦 😪 佢聲稱係豬肉、蝦肉、花枝所組成,但入口嘅感覺,真係好似一堆搞爛嘅糊仔凝固成一舊長方體,仲話有咁多材料整合而成,卻咩鮮味都無,真係連好假地讚一句雞有雞味都讚唔出口。❌ 千祈唔好叫呢個!

鳳梨酥

.⠀
🌚 起呢個咩人都自稱KOL淨係收錢咩都讚好嘅年代,係咪都需要講下良心先零分重作呢?🌚 話說大媽都有上某個平台度睇下係咪大媽個人問題,發現投訴嘅都係主要投訴服務超差。呢樣嘢下回再講,今次講味道先。一味讚好嘅,你地淨係食風景嗎?🤣🤣🤣 ⠀
.⠀
總結呢間過江龍,公平D,唔好同香港比,就同台灣同等屬於邊爐界頂級嘅「合X」同「X色」比較,作為邊爐怪嘅大媽起台北兩間都試過,埋單人均大概港幣1000-1300,但感覺就係,以台灣頂級火鍋計,人地收我當地頂級價錢就真係俾返我頂級嘅質素同服務我。但呢間過江龍就收我高級嘅價錢卻比緊XX嘅質素我,叫人情何以堪。🌚 埋單當日有八折,大概一千八。至於係咪值得,我相信淨係鍾意食風景、為打卡、鍾意名牌效應見到貴就盲目讚好嘅人,自然會覺得超值。🤡🤡🤡⠀
.⠀
🌟 如果因為講真話俾人封埋個戶口,大家記得悼念大媽 🤣🤣🤣⠀
👽 大媽發覺普遍黎講市場較少推廣或者宣傳爸爸節,但其實爸爸同媽媽係一樣咁偉大對我地咁好架 ❤️ 大媽籍此機會 ㊗️ 天下間所有爸爸都身體健康一個開心父親節 🥰⠀
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖⠀
☎️ +(852)3188-2840⠀
2020-06-21