2020-11-19 84 瀏覽
因為本人係尖沙咀返工,有次經過見到有間新餐廳,見價錢唔貴就同同事試食左個lunch(湯飯),覺得唔錯,見佢晚上係食火鍋,於是就約其他朋友仔一齊試下。可能新開張上到去唔算太多客人,我地得兩個人被安排坐左張大圓枱。因為本人唔係好食得辣,但係朋友就鐘意辣,所以就點左佢既招牌魚鍋,一邊係麻辣鍋另一邊係酸菜鍋。首先點左海鮮同肉拼盤各一個,因為得兩個人如果只可以一碟一碟肉咀點就唔可以試太多款,而佢個拼盤每件平均係兩或四件,岩哂兩個人每樣可以試到😋特別要提起既係一口牛粒,平時出街食好多中餐西餐定日式既牛粒總會有啲‘’un’’ ,但係哩個牛粒食落好軟熟好好味😋之後單點左鮮蝦雲吞,蝦滑同烏冬。雲吞就無咩特別,不過幾大粒。蝦滑賣相幾得意,仲有勁多蟹籽係上面😋烏冬就應該係日本既扁烏冬,食落有彈性唔會蓉蓉爛爛。以上份量兩個人食岩岩好,招牌魚鍋既魚仲好滑好好味😋當初唔知OpenRice 有 coupon,埋單兩個人600幾蚊,唔算貴都唔算平,但係食物食得出係新鮮同埋唔係爛貨。依家有coupon應該會再去食多次揀下其他無食到既食物👍另外因為本人真係唔係好食得辣,我覺得酸菜鍋係有少少辣,同偷聽到隔離枱都有講到話有啲

之後單點左鮮蝦雲吞,蝦滑同烏冬。
雲吞就無咩特別,不過幾大粒。
蝦滑賣相幾得意,仲有勁多蟹籽係上面😋
烏冬就應該係日本既扁烏冬,食落有彈性唔會蓉蓉爛爛。

另外因為本人真係唔係好食得辣,我覺得酸菜鍋係有少少辣,同偷聽到隔離枱都有講到話有啲辣,所以如果真係完全食唔到辣既朋友可能要小心一點。