2020-11-15 365 瀏覽
尖沙咀亞士厘道除了佈滿酒吧外,還有不少食肆。最近經過看到一家酒吧及四川魚火鍋連一體的餐館,裝潢滿別緻、價錢也便宜,打算就地解決晚餐。招牌魚鍋以HKD 168優惠價錢包新辣道招牌紅湯拼古壇酸菜雙鍋以及巴沙500g,比平日一般火鍋底更便宜。以漏斗流沙三分鐘左右計算滾燙巴沙時間,簡單料理水煮魚及酸菜魚兩款。巴沙魚又稱「巨鯰」價格平但無刺無腥、口感滑嫩,所以份量也較多,滿實惠。泡椒魚皮肉類拼盤超抵肉類拼盤,HKD 88含肥牛片、一口牛、羊片及松板豬,每款四大件,一次滿足牛羊豬口味。松板豬厚肉大片、肉質爽口彈牙肥美、口味像豬頸肉。一口牛口感豐富、肉汁鮮嫩、牛味濃郁。精選肥牛肥牛肉色澤鮮紅,肉質有彈性,燙後咬下爽口彈牙,肉香而不腥。價錢不到百元,屬於抵食之選,性價比高。菜肉水餃每顆上桌小巧,滾燙後餃皮薄滑柔軟、菜餡爽脆鮮嫩肉餡料豐富、肉汁香嫩,與肉類拼盤同為必點款式。太陽魚籽蝦滑以雞蛋及魚籽配蝦滑膠,蝦滑打至柔軟細膩,口感緊緻爽口彈牙,蟹籽更豐富其口感,蝦味鮮甜細緻。冰豆腐皇帝菜薏米水每位18元檸檬茶及薏米水任飲,薏米足料甜度適中,清爽帶微微酸,解辣解膩。總括來說,地點便利、主鍋及配菜價錢便宜、食

招牌魚鍋

精選肥牛

菜肉水餃

太陽魚籽蝦滑

冰豆腐
皇帝菜

薏米水

總括來說,地點便利、主鍋及配菜價錢便宜、食物大份水準不錯,性價比高,幾百元已吃得豐富飽肚,涮鍋之選。
  • 肉類拼盤
  • 精選肥牛
  • 菜肉水餃
  • 太陽魚籽蝦滑
2020-11-13 170 瀏覽
朋友介紹喺尖沙咀亞士厘道有新開嘅火鍋店主打食魚, 近日開始有啲涼意又係時候個吓火鍋癮。餐廳地舖係半開放式酒吧, 啱曬happy hour 轉場樓上繼續火鍋!樓上地方好寬敞, 裝修雅緻,牆壁上有手繪鮮魚圖案~ 好有魚市場嘅風味😍味料架簡簡單單唔會太多花款。 店員推介秘製香辣醬, 濃香惹味,辣辣地又帶點花椒麻香味重點係餐廳沒有茶介,醬料費用😃, 確實比較少有~ 而且用飲食apps 早D食有7至 8折😍先选湯底, 有幾款招牌鍋底。 想食啖啖肉嘅龍躉, 揀咗清清哋嘅『芫茜皮蛋鍋拼老壇酸菜鍋』。芫茜皮蛋味道清香, 今晚嘅皮蛋特別靚, 平時常吃到唔臭唔香嘅皮蛋。 鴛鴦鍋中間嘅圓圈格原來係放蔬菜, 避免太吸收湯料中的油份雜質, 真係非常細心,特別訂造嘅用具。老壇酸菜也是很入味, 而且還下了泡椒, 竹筍,白蘿蔔, 酸中更帶點點辣, 惹味開胃!龍躉片$139龍躉片厚切, 大概淥三分鐘左右最合適, 餐廳提供漏斗作計時之用。 龍躉魚味特別濃 !皮又夠厚 勁重膠質, 極滋味!提供幾款抵食肉類或海鮮拼盤, 好啱兩個人唔想點太多餸 但又有齊多款。肉類拼盤$88樣樣有啲 ,羊肉片, 肥牛片,一口牛粒, 松阪豬。 其

芫茜皮蛋鍋拼老壇酸菜鍋

龍躉片$139

肉類拼盤$88
樣樣有啲 ,羊肉片, 肥牛片,一口牛粒, 松阪豬。 其中松阪豬最美味, 肉質有彈性咬落爽口冇渣, 肉質帶甜,完全唔需要調味料。👍😍

海鮮拼盤$88
兩隻大虎蝦,扇貝, 廣島蠔和墨魚仔。
虎蝦鮮甜,廣島蠔肉質肥美甘甜。👍
廣島蠔

另外点了碟廣島蠔$79, 隻隻都好肥美, 夠曬滿足!
稻庭烏冬

稻庭烏冬$29 份量足, 非常幼滑! 配任何一種湯底都美味!

菜肉水餃味道唔錯, 不過size就比較的骰 ~

皇帝菜夠嫩, 放喺鍋嘅中央圓圈位置真係good fit!

有兩款任飲飲品,每位$18, 每次來一jar, 這個份量頗大, 兩個人今晚 KO 咗一瓶檸檬薏米水!

臨尾仲有甜品送: 桂花糕

招呼很好,上菜速度也很快, 約返三五知己 happy hour 轉場再火鍋可以玩成晚~

芫茜皮蛋鍋拼老壇酸菜鍋
2020-11-10 139 瀏覽
今年香江的秋天來臨得較早,好友有意約局來個火鍋之夜,選取的餐廳是地處尖沙咀繁華酒吧與食街地段的亞士厘道,聽其名字已令人期待--新辣道魚火鍋店;這晚我於約定時間前先行到來,目之所及,地下是酒吧區,樓上是主餐廳;其內裡的裝潢融合中式古樸優雅與西式簡約主義之風,以沉木色為主調,加上柔亮的燈光,形成的構圖及氣氛很精美!地方很闊落,尤其是餐枱,侍應生安排我入座的一隅,以雲石做枱面的寬鬆度可容得下大量食物的擺放,是優點之一;餐具皆新淨整潔,而且用料及顏色都極之繽紛和諧,形成甚佳的視覺效果!在等待好友到來的同時,我細心地琢磨著餐牌;其單一點餐紙,主打的火鍋湯底及食材都在正面,讓人一目了然;其他包括小食類等等更多的選擇就在底面;與好友聯絡了之後,知道就快到來,並交由我發辦來點菜;既然主打的鍋底及食材吸引之餘又價錢相宜,不用多想就落單了;隨後侍應生來個推介-任飲薏米水18元一位,便馬上順意點上;上枱時是整壺足料且加有全個檸檬的薏米水,既有視覺效果,喝起來又很清爽怡人,更有清熱之效!之後侍應生再遞上醬料,其首推是餐廳自家製的辣醬;好友此時到臨就馬上起菜,先來個前菜小食--泡椒魚皮;賣相吸引,帶點晶瑩的魚皮

在等待好友到來的同時,我細心地琢磨著餐牌;

薏米水
之後侍應生再遞上醬料,其首推是餐廳自家製的辣醬;

泡椒魚皮
好友此時到臨就馬上起菜,先來個前菜小食--泡椒魚皮;
泡椒魚皮
賣相吸引,帶點晶瑩的魚皮切成幼條狀,除了口感良好之外更可令辣味及香料味更好地滲進其中!啖味在舌尖,魚皮爽滑中帶點煙韌,咀嚼間透出的辣勁令喜此道者大為讚賞;而且魚皮帶著微微的煙燻氣息,與辣椒的本味形成極佳的層次感!好友與我皆覺得,如此一個前菜已點出店名--新辣道所傳遞的含義!

鴛鴦鍋底
慢慢細啖著魚皮的同時,鴛鴦鍋底--招牌紅湯加古壇酸菜上也上枱了,更附之有鴛鴦版的鮟鱇魚!
鮟鱇魚
貌似牛根腩的鮟鱇魚,其實是用自家辣醬醃製;且侍應生著我們將醃製的鮟鱇魚放紅湯,原味白肉的放酸菜鍋!侍應生一邊上著其他食物,而好友與我待湯底一滾起了就先來淥個鮟鱇魚;在裊裊的霧氣之中,傳說中外貌奇醜的鮟鱇魚就這樣被送進饗客之口;
鮟鱇魚
先嚐那酸菜鍋中的白肉版,經輕輕一蘸自行調製的醬油後,由辣味及鹹味帶出鮟鱇魚肉的鮮味明顯得來漸透更突出,且肉質嫩滑之中又帶點彈性,已十分美妙!最特別的是魚骨,非常軟熟,輕輕一咬已融化,這還是第一次吃到這樣的魚骨,果然特別至極!有佳餚當然配上美酒,自帶酒是收一百元的開瓶費;但與餐廳經理商議一番後,消費滿一定金額可免卻少量枝數開瓶費,真是令人稱心的服務!來自法國波爾多產區的白葡萄酒,更能襯托出鮟鱇魚的鮮甜之美,海洋氣息更濃厚!
辣醬版鮟鱇魚
而辣醬版的鮟鱇魚就放在紅湯鍋中煮熟,由內而外滲出的辣味不單沒有遮蓋且更能帶出魚肉鮮味,香辣味回韻良久而討喜!再配上來自意大利的奇安堤珍藏級紅酒,活潑的果香,輕巧的酸度,與滲著紅油的鮟鱇魚異常搭配!
豆腐
順帶一提,紅湯中蘊含的豆腐又是另一樣美味之物,粉嫩的質感及外型像極了鵝肝,但吸收了麻辣及其他香料味,在味蕾上更顯層次感!

隨後就是來個海鮮拼盤;
虎蝦
以急凍的虎蝦來說,此物肉質緊密而略欠彈性,但蝦肉鮮味也充足,而且是虎蝦的標誌味道!放在紅湯中更有提鮮之效,令人吃得暢快!
扇貝
扇貝肉質飽滿,且夠鮮味,個人喜歡用紅湯的麻辣及香料為其祛腥提鮮!
廣島蠔
廣島蠔,明顯比美國桶蠔有更多的鮮甜味及海洋氣息,以拿捏準確的熟度來品嚐,仍保有點點木瓜香味,當然要配一口白酒來個完美的演繹!
墨魚仔反而是在海鮮拼盤中最突出的;鮮甜爽彈之中透出海風般的清爽,是故在紅湯或酸菜湯中都同得美味!尤其配上波爾多白酒自是更上一層樓,果香與酸度皆能突出墨魚仔的甜美!

美味的時光特別快,馬上在兩個肉類拼盤中先來個小型版的肉類拼盤;
其中的松坂豬腩條經紅湯的修煉,品嚐起來肉質彈滑,本味更顯突出,搭上意大利的奇安堤紅酒又是絕配!
一口牛粒,雖然肉味與肉汁並重,亦要留其在湯鍋中的去向,太快撈起未能嚐其真味,太久才撈也會縮減大片體積;煮到適當的熟度去細意品嚐,牛肉的肉汁從牙縫中透出,即時被這股氣息吸引著,油潤感可令人回味了!
羊肉片
羊肉片可說是麻辣湯底的最佳拍檔之一;優質的羊肉通常能保留輕巧的羊羶味;此物配上奇安堤紅酒有極佳的效果,令人啖味起來陶醉在這羊脂與紅果交雜而成的層次變化中!

牛肉拼盤
牛,全部是關於牛的特選牛肉拼盤;
肥牛片
牛拼盤的肥牛片比肉拼盤的更優質,從雪花的呈現就可看出端倪;此版比肉拼盤的有更濃郁的牛肉本味及牛脂的油滑感!
牛小排
主打之一的牛小排,牛脂呈現出的雪花分佈平均而細緻,最適合放在紅湯中暢泳;夾上一片來回幾下翻弄,已令人垂涎;此味蘸上一抹餐廳自家製辣醬,來一口奇安堤紅酒,宜人的酸度揮發了辣勁;接近融化的口感的牛小排,其牛脂的潤滑讓濃郁的牛肉本味更好地在味蕾上綻放!
黑柏葉
黑柏葉是亮點之一,不單處理得十分乾淨,而且大大地保留了黑柏葉的野性味道及極爽彈的質感1
牛骨髓口感綿滑,兼有補身之效,紅湯與麻辣味更是其美好伴侶!
手打牛肉丸
手打牛肉丸很有驚喜,無論肉味還是口感,皆是上乘之作,入口先是麻辣的刺激感咀嚼之下充滿彈性與潤滑感,隨後肉汁蘊含的牛肉氣息在味蕾擴散加上一口紅酒,留下長長的餘韻!

有美酒相伴,環境舒適優美,很難想像這是座落在尖沙咀繁華的美食街道中的上乘火鍋店,埋單的價錢十分相宜,提供的食物及服務皆是質素!真的是醉了,這醉意是微醺的,一種陶醉於活在當下的意境!
2020-10-28
肥牛片
牛小排
手打牛肉丸
2020-10-23 454 瀏覽
食在當下, 人生該放肆的時候, 應該盡情放肆, 今日黎為食友介紹的尖沙咀火鍋新店新辣道魚火鍋打邊邊, 一於入冬前儲糧, 食盡佢!食店非常寬敞, 座位與座位之間都有一段距離, 座位坐得舒服, 食店樓底高冇咁焗促, 通風very good, 食完衣服完全冇麻辣火鍋味多款湯底有辣有唔辣, 最吸晴還是那3個拼盤。睇下餐牌有乜食先.......價錢好ok喎, 海鮮拼盤只賣$88, 仲免茶醬。竹蔗茅根精($28)打邊爐比較燥熱, 飲竹蔗茅根可以滋潤喉嚨兼有清熱嘅作用, 加埋紅蘿蔔煲, 清甜潤燥, 甜度適中。招牌紅湯加龍躉配莞茜皮蛋 ($198)招牌紅湯即係麻辣湯底, 湯底配滑豆腐及萵筍, 麻辣湯底麻香微辣, 最好系鹹度適中, 食完唔口乾, 辣味亦唔搶喉, 屬於小辣, 適合喜歡食辣但又唔食得大辣的普羅大眾, 如果你自問食得辣嘅話, 可以叫另一款較辣的麻辣湯底呢。另一個湯底系莞茜皮蛋猪骨湯底,  比較清, 適合焯海鮮。有驚喜, 湯底附送的龍躉片竟然咁大碟, 望落有十多片, 仲要係厚切的!龍躉用新鮮貨,  魚肉剔透亮麗。服務員指示, 水滾後龍躉肉焯三分鐘食用是最理想的, 龍躉肉肉質結實爽彈, 最愛那片帶

多款湯底有辣有唔辣, 最吸晴還是那3個拼盤。

竹蔗茅根精($28)
竹蔗茅根精($28)

招牌紅湯加龍躉配莞茜皮蛋 ($198)
龍躉用新鮮貨,  魚肉剔透亮麗。

服務員指示, 水滾後龍躉肉焯三分鐘食用是最理想的, 龍躉肉肉質結實爽彈, 最愛那片帶透明狀的龍躉皮及魚脂, 甘香軟滑, 充滿骨膠, 拈幾滴豉油已經好正

肉類拼盤 ($88)
新辣道無論系海鮮拼盤或是肉類拼盤都係咁吸引, 最吸引係抵食, 肉類拼盤有松阪豬, 一口牛粒, 肥牛及羊片, 頗有睇頭。

肥牛 ~  麻辣湯底很適合焯肥牛, 香香辣辣的肥牛, 幾肥都唔多覺, 越食越想食!
羊片 ~  騷香軟滑

肉類拼盤 ($88)

一口牛粒 ~  脂肪分佈較平均, 甘香油滑。

松阪豬 ~  師傅切肉刀工一流, 每條松阪豬肉側都附帶一小片肥肉, 松阪豬肉肉味較濃, 肉質爽口, 連那片連住的小肥肉都係脆而不膩, 用清湯焯完拈少許豉油及蒜蓉伴吃好正, 松阪豬都幾好食, 口感有啲似豬頸肉, 但又冇豬頸肉咁油膩及肉味濃啲, 值得推介

海鮮拼盤 ($88)
海鮮拼盤今日有大蝦兩隻, 廣島蠔四隻, 扇貝兩隻, $88 唔叫夠兩盆都對唔住自己

海鮮拼盤 ($88)

廣島蠔色澤光亮, 仲要係脹卜卜, 大大隻的。

用清清地既莞茜皮蛋湯底最適合, 蠔肉爽脆鮮甜,  yummy

大蝦 ~ 蝦肉甜而爽口, 很新鮮。

扇貝 ~  夠大隻, 焯完縮咗水都仲有啲睇頭, 扇貝肉係乾瑤柱嘅前身, 鮮味十足!

墨汁墨魚滑 ($79)
墨汁墨魚滑 ($79)

內有粒粒爽口彈牙墨魚粒,  墨魚汁嗰種特別嘅似腥非腥鮮甜味道有別於其他海鮮, 加上墨魚粒, 口感同味道皆可。

鮮蝦雲吞 ($59)
鮮蝦雲吞 ($59)

食材新鮮, 取價合理, 服務周到, 今時今日做到咁嘅價錢及質素, 值得支持!  希望繼續保持到食材嘅質素, 疫情過後, 食店便能發光發亮了!
  • 肉類拼盤
  • 海鮮拼盤
  • 墨汁墨魚滑
1K
2020-10-12 320 瀏覽
似涼還暖的秋天,突然刮起三號颱風,氣溫帶點悶熱,在這稍焗夜晚忽然就想吹著冷氣,烚下烚下。裝修別樹一格,樓下酒吧,上面火鍋餐廳,感覺新潮,一次過滿足兩個願望。店員推介自家製秘製鮮椒醬,我們也試了,果然超激辣,辣油麻味十足,愛辣人士必試。新辣道招牌紅湯+龍躉配芫荽皮蛋湯來魚火鍋店必須點魚來吃吧😻一上鍋已滿是芫荽芳香。芫荽皮蛋湯清甜,顯得龍躉的鮮魚味更突出。沙漏⏳3分鐘剛剛好。魚肉幼滑,入口即溶,連魚皮亦相當細嫩,推介👍🏻鴛鴦湯底的紅湯不太辣,有椒香,原湯頭有豆腐和萵筍材料,豆腐尤其能索辣湯,愈吃愈刺激。兩湯底一較高下,辣鍋的一邊相對更加出色。辣鍋味道到位,基本上自家調較的醬料都用不上的。精選肥牛肉質半肥瘦,量不少,十分肥美。火鍋必點,肥牛吸收了兩款湯頭,帶油潤口感。水魷魚食物陳設得美觀,份量不少。脆皮芝士腸内涵的芝士豐富,皮脆爆芝滴芝。百花釀竹笙蝦膠有蝦味,真材實料。外脆內軟,吸辣一流。蓮藕片厚切,爽脆,一咬鬆化,絲絲入扣。特選級牛小排擺盤靚,牛味濃厚,有嚼勁,紋理分明,價錢適中。竹蔗茅根紅蘿蔔茅根加馬蹄可見,味道清甜,不是人造假,降火解膩。食後感:卡位舒適,冷氣剛好。餐廳全程播快歌,令人

新辣道招牌紅湯+龍躉配芫荽皮蛋湯
來魚火鍋店必須點魚來吃吧😻一上鍋已滿是芫荽芳香。

精選肥牛

水魷魚
食物陳設得美觀,份量不少。

脆皮芝士腸
内涵的芝士豐富,皮脆爆芝滴芝。

百花釀竹笙
蝦膠有蝦味,真材實料。外脆內軟,吸辣一流。

蓮藕片
厚切,爽脆,一咬鬆化,絲絲入扣。

特選級牛小排
擺盤靚,牛味濃厚,有嚼勁,紋理分明,價錢適中。

竹蔗茅根
紅蘿蔔茅根加馬蹄可見,味道清甜,不是人造假,降火解膩。

食後感:卡位舒適,冷氣剛好。餐廳全程播快歌,令人愈食愈起勁👏🏻另外,沒有收取醬茶位,不得不提的是侍應服務周到又親切呢!
2020-12-10 25 瀏覽
週日來到尖沙咀見到有間好超中chill, 有點像嘅fusion餐廳, 地下有有半open area 飲酒嘅位置, 原來上面係打邊爐嘅。見到Menu 嘅價錢尙算合理,便上到樓上試下邊爐。 先叫咗個鴛鴦鍋豬骨煲和酸菜煲, 另外包括兩碟辣同唔辣嘅鮟鱇魚肉,份量都很多,也是用魚形碟, 相當有雅趣。是已經給了個計時沙漏我們,3分鐘便可以食。比較特別嘅係魚肉好彈牙。小菜叫了個泡椒魚皮, 份量不算太多,但擺碟很美麗,魚皮很爽口。再叫了個勁少餐廳有的牛骨髓, 湯海鮮酸菜魚酸菜湯底下面,很鮮甜又滑。滑豆腐是並非百福豆腐,而是很有豆味的傳統滑豆腐。叫了碟精選肥牛,很厚身,不會鞋都唔會肥。日本一口牛好正, 有牛味。鮮蝦雲吞,新鮮爽口又彈牙。值得一題係,加$18有得任飲薏米水或者檸檬茶。 唔甜仲好fresh,降火又消滯間餐廳係尖沙咀, location,餐廳舒服程度,加食物味道及價錢, 值得一試。

滑豆腐是並非百福豆腐,而是很有豆味的傳統滑豆腐。

鮮蝦雲吞,新鮮爽口又彈牙。

2020-11-29 15 瀏覽
新辣道是在北京一個出名的火鍋品牌,但在香港只有一間,所以原材料都是由四川運到這裏的。新辣道招牌紅湯、古壇酸菜鍋配鮟鱇(500g)$168。招牌紅湯,所採用的材料都是來自四川,所以辣椒味道十足,香辣而不會太辣,還有些豆腐在內。古壇酸菜鍋的酸菜爽甜而不會過醎,帶起了鮟鱇魚的甜味。鮟鱇魚比較少出現在中國才來,想不到這個湯底和鮟鱇配合得天衣無縫。鮟鱇有原味和麻辣,兩種各有各的特色。肉類拼盤$88 ,松阪豬、一口牛粒、肥牛片和羊片。這個拼盤的肉類,全部都很鮮甜味美,如果不是這個疫情影響,可能都沒有這麼便宜,是店內非常受歡迎的一款食物。廣島蠔$79,有八隻之多,蠔味鮮甜濃郁,又是必吃之選。台灣鴨血$59,放在麻辣湯底內,滾十數分鐘,便可以享受鮮嫩的鴨血了。新鮮淮山$39,具有健脾作用,是吃火鍋必點配料之一。鮮萵筍$33,只需放在酸菜鍋內數分鐘,便可以吃到鮮甜的萵筍味道。任飲檸檬茶和薏米水每位$18。檸檬茶用上早餐茶和伯爵茶,茶有淡淡幽香,如果檸檬味再重一點更好。薏米水是每日自家煲仔的,薏米味道十足,還帶點檸檬的香氣,令口感清新。店員服務態度良,環境寬敞,抽氣一流,下次再來可能係要是新出的川式烤魚。

新辣道招牌紅湯、古壇酸菜鍋配鮟鱇(500g)$168。

鮟鱇有原味和麻辣,兩種各有各的特色。

廣島蠔$79,有八隻之多,蠔味鮮甜濃郁,又是必吃之選。

新鮮淮山$39,具有健脾作用,是吃火鍋必點配料之一。

任飲檸檬茶和薏米水每位$18。

2020-11-19 29 瀏覽
因為本人係尖沙咀返工,有次經過見到有間新餐廳,見價錢唔貴就同同事試食左個lunch(湯飯),覺得唔錯,見佢晚上係食火鍋,於是就約其他朋友仔一齊試下。可能新開張上到去唔算太多客人,我地得兩個人被安排坐左張大圓枱。因為本人唔係好食得辣,但係朋友就鐘意辣,所以就點左佢既招牌魚鍋,一邊係麻辣鍋另一邊係酸菜鍋。首先點左海鮮同肉拼盤各一個,因為得兩個人如果只可以一碟一碟肉咀點就唔可以試太多款,而佢個拼盤每件平均係兩或四件,岩哂兩個人每樣可以試到😋特別要提起既係一口牛粒,平時出街食好多中餐西餐定日式既牛粒總會有啲‘’un’’ ,但係哩個牛粒食落好軟熟好好味😋之後單點左鮮蝦雲吞,蝦滑同烏冬。雲吞就無咩特別,不過幾大粒。蝦滑賣相幾得意,仲有勁多蟹籽係上面😋烏冬就應該係日本既扁烏冬,食落有彈性唔會蓉蓉爛爛。以上份量兩個人食岩岩好,招牌魚鍋既魚仲好滑好好味😋當初唔知OpenRice 有 coupon,埋單兩個人600幾蚊,唔算貴都唔算平,但係食物食得出係新鮮同埋唔係爛貨。依家有coupon應該會再去食多次揀下其他無食到既食物👍另外因為本人真係唔係好食得辣,我覺得酸菜鍋係有少少辣,同偷聽到隔離枱都有講到話有啲

之後單點左鮮蝦雲吞,蝦滑同烏冬。
雲吞就無咩特別,不過幾大粒。
蝦滑賣相幾得意,仲有勁多蟹籽係上面😋
烏冬就應該係日本既扁烏冬,食落有彈性唔會蓉蓉爛爛。

另外因為本人真係唔係好食得辣,我覺得酸菜鍋係有少少辣,同偷聽到隔離枱都有講到話有啲辣,所以如果真係完全食唔到辣既朋友可能要小心一點。
2020-11-07 71 瀏覽
呢間火鍋店係我食過咁多間最滿意的!佢既招牌168鴛鴦湯底好正,一邊麻辣(唔會太辣同太麻,味道剛好)另一邊酸菜(老壇酸菜湯)唔會好重口味,剛剛好!呢個湯底送既魚又滑又新鮮多肉仲要無咩骨!蔬菜好新鮮,五餐肉必叫!仲有啲丸又好味蠔大大隻又新鮮!黎過咁多次,差不多樣樣野都試過,係無一樣唔好食,無一樣令人失望!最緊要係服務非常好!等侯時間又唔耐,每次黎都食得好開心由openrice book位好多時仲有折,價錢好公道!平過其他,所以鐘意打邊爐既朋友,一定要黎試下
2020-11-01 62 瀏覽
秋風起,天氣轉涼,又是時候吃麻辣火鍋了,除了麻辣湯底,還想吃去骨鮮魚,當然要來新辣道魚。座位闊落開揚,不會有半點焗促感,就算吃辣吃到大汗淋漓也不會影響到別人。自家醬料雖然款式不算太多,但看得出香蔥辣椒也是新鮮的。薏米水,凍檸茶每位加$18便可以任飲,不會很甜,比較健康。薏米水薏米的份量很多,薏米味濃。凍檸茶的茶底很厚實濃郁。新辣道招牌紅湯配芫茜皮蛋湯紅湯便是麻辣湯底,花椒辣椒的份量相當多,令辣到十足味道濃厚。另一款選擇了芫茜皮蛋湯,芫茜營養價值高,覺得太辣時可以吃來舒緩一下味蕾。龍躉點選魚鍋湯底會配上這份龍躉魚肉,廚師已把所有魚骨去掉,令食客安心享用,龍躉魚肉很香滑鮮甜,絕對沒有雪藏味呢。特選級牛小排吃火鍋最重要的當然是吃牛,牛小排肉脂分佈平均,在滾湯底涮一涮便可食用,既快捷又美味,嫩滑的肉質加上濃厚的牛香,令人一吃再吃。黃金響鈴響鈴是新鮮即炸的,香脆可口,浸入湯底2秒便要立即吃,保持到口感之餘亦沾上了香濃的湯底。黑柏葉既然點了麻辣湯底,怎可少得這款黑柏葉,掛湯力特高,吸收了麻辣湯底的精華,爽口彈牙又香濃。爽滑寬粉最後要吃些澱粉質來填飽肚子,寬粉配麻辣湯是一流的組合。平身沒有甚麼味道但
自家醬料
雖然款式不算太多,但看得出香蔥辣椒也是新鮮的。

薏米水,凍檸茶
新辣道招牌紅湯配芫茜皮蛋湯
龍躉
特選級牛小排
黃金響鈴
爽滑寬粉
最後要吃些澱粉質來填飽肚子,寬粉配麻辣湯是一流的組合。平身沒有甚麼味道但口感極佳的寬粉,放在香濃的麻辣湯煮熟,豐富了它的味道,令它又香又彈牙。