2021-06-15 75 瀏覽
今次我哋就去試一間素食店 - 素年之前一直有聽過深水埗店有好多人排隊,一直無機會去試,但發現原來上年2020年已經係荃灣開咗新分店,當然要試試佢。首先身為一間新派素食店,鋪頭簡潔不在話下,從外面睇入去好文青風☘️,木調主題🪵不過有一個需要改善嘅地方就係,鋪頭音樂可以選擇返 襯托氣氛嘅音樂,雖然我哋十分喜愛Rap,但有一點格格不入,Anyway食物先係重點。🥢忌廉菠菜闊條麵成碟綠色好健康,麵條質地彈牙,唔似一般闊條麵太軟身。以為忌廉會好漏,但食落去原來菠菜+忌廉好夾,每一條麵都有菠菜忌廉汁包住,但又唔會過多,菠菜味都幾出,唔同出面其他西餐廳會有陣油膩感。當中亦包含好多健康材料,雞髀菇,紅椒黃椒等,食到最後依然好fresh唔會有過重飽膩感覺。🥢冬蔭功意大利飯🌶第一啖有驚喜,本身男小編對冬蔭功興趣不大,依個意大利冬蔭功味不太突出,但少少嘅辣度令到整體味道提升。以往對意大利飯印象不太相同。一般意大利飯都會好硬,反而素年嘅意大利飯口感十分好,而且冬蔭功同蕃茄配搭好夾,酸味令整個胃口大增。🫐藍莓黑提子🍇燕麥奶比較清淡,藍莓味突出,反而燕麥奶味不算香濃,價錢算比較貴,可能使用新鮮水果令價錢稍貴。🍰甜品
今次我哋就去試一間素食店 - 素年

🥢忌廉菠菜闊條麵
成碟綠色好健康,麵條質地彈牙,唔似一般闊條麵太軟身。
忌廉菠菜闊條麵

🥢冬蔭功意大利飯🌶
冬蔭功意大利飯

🫐藍莓黑提子🍇燕麥奶
藍莓黑提子燕麥奶

🍰甜品 - 豆腐芝士蛋糕
整體餐廳都十分滿意,唯獨最後甜品扣少少分數。首先豆腐味道十分突出,不過就無芝士味道。而當中有類似杏仁味道/燕麥味令整件事情扣分。純粹小編不太喜歡杏仁味道,建議餐廳可以加回資料在Menu中。
豆腐芝士蛋糕

忌廉菠菜闊條麵