2024-04-21 119 瀏覽
朋友啱啱喺外國返嚟,超掛住香港港式茶餐廳嘅味道👅。行完街見到有間充滿香港關舊感嘅茶記,不用考慮,即刻去試吓拎唔拎得番香港味道🤩。日式海鮮炒烏冬 時間唔洗一陣,眨眼😉就炒好,港式就係快👍。唔好以為快就無好嘢😆,上枱嘅時候眼見啲煙出哂嚟,食落直頭完全感受到港式炒嘢嘅鑊氣味👍👍👍。係好好食嘅鑊氣味😋,話得海鮮🦞,點少得蝦,魷魚🦑,再嚟仲有我最鐘意嘅青口,鑊氣加埋熱辣辣真係已經贏咗頭段,再加埋魷魚彈牙,蝦🍤份量夠,最後食埋隻青口,朋友都話就係掛住依啲味道👍。椰香焗咖哩🍛豬扒飯焗飯絕對係我到茶記必選之一,焗飯最最最重要嘅係要夠熱,唔夠熱嘅焗飯本人覺得根本就唔算係焗飯。依個椰香焗飯上枱第一眼都睇到絕對做到依點最最最重要‼️嘅要點😂。因為除咗出哂煙之外,仲見到咖哩🍛泡泡仲不停起緊😍,焗飯嚟講真係已經贏咗頭一半👍。食落咖哩味唔會只係得顏色,辣得嚟又有咖哩香味,再加埋邊脆心軟嘅薯仔🥔,絕對提升成個焗飯嘅級數🫵🏻,再嚟豬扒厚度一流👍咬落有質感,絕對配合到成個咖哩焗飯嘅整體感覺😋。檸檬水食咗又有鑊氣又夠哂熱嘅美食,當然要整杯檸水清新下👍。紫薯紅豆冰港式檸水完之後,又可以飲杯特式飲品🍸👍,我又鐘意紫薯得嚟更加愛

日式海鮮炒烏冬

椰香焗咖哩🍛豬扒飯

檸檬水

食咗又有鑊氣又夠哂熱嘅美食,當然要整杯檸水清新下👍。

紫薯紅豆冰

港式檸水完之後,又可以飲杯特式飲品🍸👍,我又鐘意紫薯得嚟更加愛紅豆🫘,唔叫番杯真係對唔住自己😍。

食完之後朋友都話完全滿足到佢嘅港式要求👍,最高興嘅係離開咗一段時間,返嚟都仲食到依個質素嘅港味係有啲喜出望外👍。
2024-04-08