2022-06-20 0 瀏覽
波士冰室一朝早比個仔嘈醒咗,就早啲出門口返工,經過呢間平時冇留意嘅餐廳,諗住入去坐低同同事食個長早餐。沙嗲牛肉麵:有厚度、有質感、冇落鬆肉粉嘅牛肉,真係好難得,個人口味上,更喜歡濃厚d嘅沙嗲味,不過都調配得好味嘅。早餐F: 塊丹麥多士好鬆脆,而且唔油膩,配埋略帶鹹香嘅櫻花蝦炒蛋,感覺昇華之餘,出邊仲好少食得到。牛扒大大塊,有種好扺食既感覺,又唔會比塊好多根/肥高,扮大份,真材實料,仲要食到牛味,配上唔太搶既黑椒汁,絕配。
波士冰室

2022-06-19 0 瀏覽
而家週圍都係冰室茶餐廳,但要食到真港式口味嘅都唔係間間食到,中過唔少伏了。。。點解想食正常嘅都咁難搵到?常餐用丹麥麵包,已經唔簡單,炒蛋有櫻花蝦,完全唔係普通料啦!Menu嘅食品名寫得好清楚,鮮牛就鮮牛,生磨就生磨。沙嗲鮮牛(轉)通粉,沙嗲湯底都夠濃,係鮮牛肉,都幾多塊。自家製生磨蛋白杏仁茶好正,入面有成隻蛋白,好夠熱,入口有好多杏仁微粒,唔會好似平時出面用粉沖嘅咁臭,無飲過咁好飲!平時同fd去糖水舖佢地叫杏仁茶係勁臭杏仁味嘅。。。完全食唔到!丹麥麵包三文治,配午餐肉炒蛋,勁邪惡!平時屋企唔比食呢d, 出到黎就食到最fat fat!!伙記勁nice, 又年輕,有禮貌

Menu嘅食品名寫得好清楚,鮮牛就鮮牛,生磨就生磨。

沙嗲鮮牛(轉)通粉,沙嗲湯底都夠濃,係鮮牛肉,都幾多塊。
自家製生磨蛋白杏仁茶

伙記勁nice, 又年輕,有禮貌
2022-06-03 58 瀏覽
外賣叫咗個下午茶加星米,質素比之前好,但整體偏油。先講個下午茶,滑蛋鮮牛三文治加配奶茶紅豆冰。明明係滑蛋變咗炒蛋,感覺唔符合商品說明條例,蛋嘅份量都唔算多;牛肉真係用鮮牛有醃製過,係軟腍嗰種唔錯,份量都算多;用上厚多士加牛油烘所以感覺較油。整體唔係差,但$44係貴嘅奶茶紅豆冰嘅紅豆大粒有咬口,未算係煲到起沙,略為甜。奶茶正正常常星米足料,係厚火腿仲有叉燒,額外有叫到加辣,只係唔夠咖哩味,米粉係偏幼嗰隻重點係服務好,我三心兩意唔是要咩嘢飲都唔介意等咗我好耐😂

重點係服務好,我三心兩意唔是要咩嘢飲都唔介意等咗我好耐😂
外賣自取
2022-06-03 22 瀏覽
女朋友要去銅鑼灣做facial,男朋友當然要做柴可夫司機,照顧週到啦!最近Sogo做緊感謝節,銅鑼灣既人流多左好多,非常誇張。送完女朋友之前,諗住一個人食左lunch,點知周圍都喺人,間間餐廳都滿座。經過見到波士冰室,人客好多,排左一陣入去食個茶記午餐先。環境新式簡約,我好快就落單,叫左一個「咖哩吉列豬扒旋風蛋包飯」。賣相有睇頭,旋風蛋非常滑溜,蛋味又重!吉列豬扒炸到脆卜卜,厚度剛好唔油膩,好鬆脆!飯底有驚喜,加左日式味素,味道層次更豐富。果然有心思,而且非其他一般茶餐廳質素!
2022-05-28 46 瀏覽
呢排又開始搵吓有咩地方食lunch 平靚正,今次我地又搵到一間又好食,又有特色,裝修唔錯既冰室👍🏻👍🏻環境坐得好舒適,牆上面兩個信箱,令我諗起細細個既回憶🤪🤪🤪🤪⭐️咖哩牛筋腩飯⭐️$64咖哩唔會搶哂牛筋腩味,椰奶味好重,好香,最緊要為牛筋腩忟得好夠淋…👍🏻👍🏻👍🏻個咖哩汁唔會辣到搶喉…撈飯一流⭐️懷舊紅豆冰⭐️紅豆好夠淋,奶既分量岩岩好,唔會超甜👍🏻👍🏻⭐️照燒雞扒蛋包飯⭐️$69雞扒超大塊,大過我塊臉,脆卜卜,外脆內軟,雞肉嫩淋,個蛋包飯好好味,入面仲加左日式紫菜,又係好好撈飯😍😍⭐️乒乓波黑糖咖啡⭐️聽個名都夠特色… 乒乓波其實係個咖啡波.. 杯咖啡愈放愈濃味,好好飲!餐廳整體唔錯,可以再食👍🏻👍🏻👍🏻

⭐️咖哩牛筋腩飯⭐️$64

個咖哩汁唔會辣到搶喉…撈飯一流
⭐️懷舊紅豆冰⭐️

紅豆好夠淋,奶既分量岩岩好,唔會超甜👍🏻👍🏻
⭐️照燒雞扒蛋包飯⭐️$69

⭐️乒乓波黑糖咖啡⭐️

餐廳整體唔錯,可以再食👍🏻👍🏻👍🏻
  • 咖喱牛筋腩飯
  • 照燒雞扒蛋包飯
  • 懷舊紅豆冰
  • 乒乓波黑糖咖啡
2022-05-26 64 瀏覽
B餐 ($41)即係珍珠帶子粒火腿通粉、炒滑蛋、丹麥多士。通粉份量大,炒蛋超級滑溜K餐 ($41)即係鮮雪菜蝦米肉絲米粉、炒滑蛋、丹麥多士。配料算多,差唔多啖啖米粉都有配料;我平時最鍾意食丹麥麵包,基本上今日呢個早餐都係俾丹麥多士吸引住,口感好鬆化,牛油味超級香濃,簡直想encore多一塊波士公司三文治 ($44)總共有4件,都真係幾豐富,有炒蛋、午餐肉、芝士、火腿番茄、生菜,OK食完呢個早餐唔洗食lunch了店員非常有禮貌,簡直唔似係去咗茶餐廳
B餐 ($41)

K餐 ($41)
B餐 & K餐

波士公司三文治 ($44)
波士公司三文治

店員非常有禮貌,簡直唔似係去咗茶餐廳
$70 (早餐)
B餐 & K餐
波士公司三文治
  • 丹麥多士
2022-05-05 86 瀏覽
朝早送左阿女去上興趣班,有啲空檔時間,就同老婆諗住兜下周圍有冇早餐食。行兩步,轉過角,就見到呢間波士餐廳,於是就入去試吓。佢鋪面唔算大,不過望落又幾潔淨。我揀咗個卡位坐低之後,就落單啦。我就叫咗個吉列魚柳餐,飲凍啡;老婆就叫咗沙嗲牛麵餐,飲凍利賓納。落咗單冇耐,嘢食嘢飲就上枱啦。我吉列魚柳都炸得唔錯,外脆肉嫩,炒蛋又唔會炒得太老,配埋櫻花蝦都幾特別。另外,丹麥多士都唔錯,甜甜地幾好味。至於個沙嗲牛麵,老婆話都幾唔錯,水準以上。最緊要佢價錢合理,睇來以後送亞女上堂之後,都可以過嚟食個早餐先。

落咗單冇耐,嘢食嘢飲就上枱啦。
2022-05-05
$45 (早餐)
2022-05-01 39 瀏覽
補寫食評用餐日期:2021年10月5日 星期二Lunch time1個人到銅鑼灣,本來想到利舞臺亞參雞飯,但門口有10+ 人排隊,不想等就換個地方。在附近兜了一圈,發現利園山道有家波士冰室 (之前沒留意),剛剛有人賣單,不用等,直接入座,來得早不如來得巧!午餐有 A to E,5個選擇,3款飯和2款麵,點了C餐,包括以下的:#丹麥多士:點C餐就因為這個,微甜酥脆,本餐最好味!#炸魚柳瑞士汁香葱撈丁:點的時候,餐牌寫的是炸魚柳瑞士汁香葱撈天使麵,落單後被告知沒有天使麵,改成撈出前一丁,感覺由優雅變地氣!份量足,但味道普通。#熱檸檬茶:紅茶有澀味,扣分!
補寫食評
用餐日期:2021年10月5日 星期二

#丹麥多士:點C餐就因為這個,微甜酥脆,本餐最好味!
#熱檸檬茶:紅茶有澀味,扣分!
2021-10-05
2022-04-28 41 瀏覽
懷舊又水準茶餐廳利園山道小店多選擇!試了牛肉麵早餐加滑蛋厚多士不錯!奶茶也出色!收六点早餐約四至五十元中等價錢!可以食早上十一時半!也多款式!窗口位置舒適街景!旺中帶靜!服務也周到!
懷舊又水準茶餐廳
  • 厚多士
  • 抄滑蛋
  • 沙嗲牛肉麵
2022-01-21 72 瀏覽
🍜 波士瑞士雞翼撈公仔麵+炒滑蛋、丹麥多士 $56💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 瑞士雞翼煮得相當之入味,鹹香味恰到好處,肉質都算多汁,再熟少少就更加好!炒滑蛋十分嫩滑,丹麥多士亦稱得上外脆內軟,散發住濃郁嘅牛油香氣。🤤🍖 豆卜欖豉蒸排骨飯 $62💯 評分:🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5/5)💬 豆卜嗦滿汁相當juicy,排骨嘅鹹味比較重,肉量還可以接受,欖豉嘅香味尚算濃郁。🙂🍳 芝士西蘭花漩渦蛋包飯 $64💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 西蘭花嘅份量俾得毫不吝嗇,蛋做成漩渦形狀非常吸引,口感十分嫩滑,一絲絲層次感非常豐富。飯亦都粒粒分明,散發住淡淡嘅米香,既飽肚又滿足。😋🍹 檸檬蜂蜜有機奇亞籽特飲 $28 (跟餐價$12)💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 蜂蜜味道十分香甜,粒粒奇亞籽爽滑彈牙,同檸檬嘅酸澀味非常配合,口感同層次相當之豐富!😍
🍜 波士瑞士雞翼撈公仔麵+炒滑蛋、丹麥多士 $56
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
波士瑞士雞翼撈公仔麵+炒滑蛋、丹麥多士
🍖 豆卜欖豉蒸排骨飯 $62
💯 評分:🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5/5)
豆卜欖豉蒸排骨飯
🍳 芝士西蘭花漩渦蛋包飯 $64
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)

🍹 檸檬蜂蜜有機奇亞籽特飲 $28 (跟餐價$12)
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
芝士西蘭花漩渦蛋包飯
2022-01-21
波士瑞士雞翼撈公仔麵+炒滑蛋、丹麥多士
芝士西蘭花漩渦蛋包飯
2021-12-21 67 瀏覽
年近聖誕,同老公去銅鑼灣祟光行吓,睇吓有冇心水嘅聖誕禮物。之後行咗去利園山道,見到有間懷舊嘅波士冰室 ,見到餐牌都啱口味,價錢公道又冇加一,老公話不防入座試吓!深海魚柳漩渦蛋包飯:魚柳係即炸,熱辣辣好大條,外層金黃酥脆,魚肉雪白鮮嫩,用蛋做成漩渦包住白飯,蛋十分滑溜,加上特製咖喱醬汁,真係色香味俱全!凍檸樂加$6蚊,有埋冰底好抵飲。常餐波士瑞士雞翼撈公仔麵配炒滑蛋和丹麥多士:炒蛋嫩滑,丹麥多士酥脆,好香牛油味,雞翼嫩滑入味,公仔麵撈左醬汁彈牙惹味。加12有懷舊紅豆,紅豆林甜起沙,奶味香濃!星洲炒米:用料足,味夠香,我最鍾意係用咗銀絲米粉炒,特別爽口!

凍檸樂加$6蚊,有埋冰底好抵飲。

加12有懷舊紅豆,紅豆林甜起沙,奶味香濃!

2021-12-09
2021-12-19 32 瀏覽
係銅鑼灣想搵份平靚正嘅下午茶,其實都幾容易,今日就黎試下波士冰室先即叫即炸的炸雞髀,加入少量麵包糠在面皮,更會固定油溫控制,令到炸雞髀炸得恰到好處,不會過於焦香又富有香濃肉汁,且啖啖肉雞肉嫩滑多汁,絕對吃不停口。西多士又名法式土司是一種源自歐洲的麵包食品,其出現可追溯至羅馬帝國時期。法式土司是用麵包加入蛋汁後,再用食油煎至金黃色而成。西多士是港人下午茶的熱門之選!加入蛋漿油炸至金黃香脆的白麵包,在進食前再塗上厚厚的牛油及香甜的糖漿, 但我呢款西多士中間仲加左芝士等我切開中間俾大家睇下,一𠝹開,芝士醬一湧而上,確實係好邪惡
脆炸雞髀伴沙律

奶茶紅豆冰
芝士流心西多士
珍珠帶子粒火腿通粉
2021-11-24 459 瀏覽
相信每間冰室都會有獨門招牌美食以作招倈。今日嚟到銅鑼灣利園山道「 波士冰室」, 裝修格局都走懷舊路線。波士常餐:瑞士雞翼撈公仔麵炒滑蛋丹麥多士吸引我的是這件丹麥多士~ 一向喜歡吃丹麥酥。那種牛油酥香是其他包點無法代替。這店的丹麥多士本身已經香脆鬆化, 上枱仲係微微暖, 近看原來還塗上牛油, 完全融化在多士上, 加陪了牛油香氣!😋😋👍秘製豉油雞翼十分大隻, 撈公仔麵正常發揮, 麵質唔會太硬太冧, 主要係麻油和甜醬油嘅味道, 沒有太大驚喜。乒乓波黑糖奶茶奶茶本身已非常濃郁, 奶和茶的比例可能一半一半,同時充滿黑糖風味。 兩球乒乓波咁大嘅都係奶茶冰, 絕對唔會溝淡奶茶, 而且一路keep住凍, 令人非常滿足!!😋👍晚餐:XO醬芥蘭炒鮮魷好有鑊氣, 芥蘭唔會太硬或太腍, 鮮魷厚切,炒完依然柔軟!好吃惹味!!😋跟餐的例湯碗, 難得咁高咁深, 好有誠意。例湯飲落冇味精, 好多材料, 簡單美味!生磨蛋白杏仁茶見網上好評都即管一試。 果然做得出色,即叫即做,杏仁茶好香好濃, 攪拌之下, 有很多凝固咗嘅蛋白, 絕對是真材實料, 飲完更加暖笠笠~ 懷舊紅豆冰紅豆份量頗多, 如果有多一點椰汁味就更perfe
相信每間冰室都會有獨門招牌美食以作招倈。

丹麥多士

波士常餐:瑞士雞翼撈公仔麵炒滑蛋丹麥多士
吸引我的是這件丹麥多士~ 一向喜歡吃丹麥酥。
那種牛油酥香是其他包點無法代替。
乒乓球黑糖奶茶

晚餐:XO醬芥蘭炒鮮魷

跟餐的例湯碗, 難得咁高咁深, 好有誠意。

例湯飲落冇味精, 好多材料, 簡單美味!

生磨蛋白杏仁茶
見網上好評都即管一試。 果然做得出色

懷舊紅豆冰

懷舊紅豆冰
紅豆份量頗多, 如果有多一點椰汁味就更perfect!!
丹麥多士
乒乓球黑糖奶茶
2021-11-23 51 瀏覽
這天於銅鑼灣工作, 老公專程來附近影日落, 相約在這裡吃晚餐惹味中式牛柳 $72醬汁酸酸甜甜,牛柳鬆軟入味,非常惹味,送飯一流,連洋蔥也吃清光😋蔥油荷蘭豆炒魚鬆 $65本來是用XO醬炒,但我不吃辣,店員說可以走辣,就點來試試,魚鬆味道香濃,彈牙有口感,荷蘭豆鮮甜爽口👍晚餐附送大大盅的足料老火湯😋套餐加$15配魚湯浸菜,我們選了西蘭花🥦,想不到連菜也排得很好,令賣相也加分,魚湯白滑鮮美套餐加$12配特飲自家製生磨蛋白杏仁茶杏仁味香濃,口感棉滑,滋潤無比😋檸檬蜂蜜有機奇亞籽特飲味道清新,健康之選😋原本想點蒸魚晚餐,可惜晚了一點到達,已經沒供應,下次要早點來吃👐

惹味中式牛柳 $72

蔥油荷蘭豆炒魚鬆 $65

晚餐附送大大盅的足料老火湯😋

套餐加$12配特飲
自家製生磨蛋白杏仁茶
杏仁味香濃,口感棉滑,滋潤無比😋

檸檬蜂蜜有機奇亞籽特飲
味道清新,健康之選😋

2021-11-20 46 瀏覽
今日放工於銅鑼灣逛逛,老公提議食茶記,找找看,波士冰室。這冰室都有好多選擇,晚飯有小菜套餐,有咖哩系列,炒粉麵飯樣樣齊,最特別嘅係漩渦蛋包飯,當然一定有茶記嘅常餐。既然咁特別,就要會一會這個漩渦蛋包飯,吉列深海魚柳漩渦蛋包飯(日式照燒汁)~廚師這個做得好出色,成座山咁高嘅蛋包飯,蛋好滑,大大件魚柳,熱辣辣炸起,外層脆卜卜,十分香口。秘製咖喱牛筋腩飯~牛腩炆得夠淋,牛筋軟淋淋滑捋捋,薯仔是細砌粒粒,比例上牛筋腩份量好多,咖喱味只是微辣。冰乓波黑糖奶茶~推介要試呢個,兩大個乒乓波奶茶冰,成杯飲品keep住凍又唔會溝淡咗,茶香奶滑,好正!自家製生磨蛋白杏仁茶~熱辣辣,蛋白又香又滑,唔會太甜,滋潤養顏
今日放工於銅鑼灣逛逛,老公提議食茶記,找找看,波士冰室。

既然咁特別,就要會一會這個漩渦蛋包飯,
吉列深海魚柳漩渦蛋包飯(日式照燒汁)~

廚師這個做得好出色,成座山咁高嘅蛋包飯,蛋好滑,
漩渦蛋包飯

大大件魚柳,熱辣辣炸起,外層脆卜卜,十分香口。

秘製咖喱牛筋腩飯~

牛腩炆得夠淋,牛筋軟淋淋滑捋捋,

薯仔是細砌粒粒,比例上牛筋腩份量好多,咖喱味只是微辣。
咖喱牛筋腩

冰乓波黑糖奶茶~
冰乓波黑糖奶茶

自家製生磨蛋白杏仁茶~
熱辣辣,蛋白又香又滑,唔會太甜,滋潤養顏

2021-11-19
漩渦蛋包飯