餐廳: Tokio Joe
資訊:

一直留在家中抗疫, 我跟老公是慕名而來, 滿心歡喜好期待去Tokio Joe 的。但是甫進入餐廳量完體溫, 就已經聽到壽司師傅好大聲除低口罩喺下巴隔住幾張枱咁同客人嗌 “司琪姐, d 野好食嘛?” (我仲以為做戲嗰個李司琪, 但係望吓又唔係) 個sushi bar 喺餐廳嘅正中心,全餐廳嘅人都聽到。我問帶位嘅侍應哥哥”壽司師傅做嘢唔使帶口罩嗎?” 侍應哥哥帶點尷尬答”我會同師傅講”。到我地坐低壽司師傅仍然好似喺茶餐廳咁個口罩掛住喺下巴大大聲同嗰台客人傾偈。侍應姐姐擺低餐牌, 我又再問”壽司師傅做嘢唔使帶口罩嗎?” 侍應姐姐好有禮貌咁同我講”佢咁做係唔啱嘅, 我去同佢講”。然後佢即刻去壽司師傅講。壽司師傅聽完之後態度不屑, 好唔順氣咁樣帶返個口罩上佢塊面。我善意地同壽司師傅講”你掂完口罩要洗手喎” 佢嘴角上揚一臉得戚咁答”我對手要掂壽司係唔可以用酒精消毒嘅”。我心諗咁你就唔好拉開個口罩講嘢啦。佢連洗手嘅意欲都冇。此刻我地就決定離開餐廳, 因為我地唔敢食佢對手掂過同佢啲口水噴落嘅壽司。現場所見有差唔多一半人係外國人, 可能佢哋唔識得分辨呢個根本唔係一個日本師傅, 而只係一個茶餐廳級數嘅中國

現場所見有差唔多一半人係外國人, 可能佢哋唔識得分辨呢個根本唔係一個日本師傅, 而只係一個茶餐廳級數嘅中國人師傅。

其實餐廳嘅setting不錯, 侍應服務也很好, 但係喺中環地舖有咁嘅格局收呢個價錢, 而有一個咁樣質素嘅壽司師傅..... 不了....