2014-11-12 2120 瀏覽
貓爪子美食1) 牛肉卷2) 韓國炒年糕3) 大醬湯+白飯價錢HK$90/人貓爪子希望記下喜歡的香港食物其實貓爪除左鐘意韓星之外, 都幾鐘意食韓國野, 不過最近試呢間就普普通通啦, 似家庭式一個阿朱媽煮野俾我食咁樣囉. 平時一字排開既八小碟就演變成呢個三小碟, 最左邊黃黃地色最奇怪或比較小食到既係薯仔嚟, 切成一條條爽爽地幾有咬口, 三樣之中反而最失望既係泡菜, 味道過酸, 感覺唔新鮮及唔爽脆牛肉卷, 本身我光顧的目的其實是想食韓國紫菜卷, 而呢一份係一份家庭式的卷物, 說真佢可以只叫合格, 配料夠多, 但當中的牛肉又未能成為主角, 美中不足的更是紫菜不夠脆口, 普普通通, 似一般家庭作業韓國炒年糕, 年糕煙軔, 辣味足夠, 而魚片和蔬菜都索汁, 呢碟還可以最後這大醬湯+白飯..忘記了全名是什麼  湯底是由面鼓做的, 湯料再有小量金菇、翠玉瓜、豆腐、蜆、洋蔥等, 所以整鍋有點似洋蔥湯, 容我大膽說入邊的翠玉瓜和蜆都不是很新鮮..總之, 高要求的食家就再三考慮考慮.講左咁耐其實我都唔係太滿意, 不過我入座時人不多, 而2位韓國人在準備食材, 令我有阿朱媽煮飯俾我食既家庭感覺, 就正如你呀媽
貓爪子美食

牛肉紫菜卷
韓國炒年糕
大醬湯+白飯
最後這大醬湯+白飯..忘記了全名是什麼

講左咁耐其實我都唔係太滿意, 不過我入座時人不多, 而2位韓國人在準備食材, 令我有阿朱媽煮飯俾我食既家庭感覺, 就正如你呀媽個日煮既野食唔太好食一樣, 你都唔會大發雷霆, 可能就係正正呢種錯覺. 我都保持住面露歡容既神情走出店.

應該唔會番兜了
2014-11-09