2017-03-11 575 瀏覽
星期五8點幾都唔算太多人 岩岩好有張二人枱menu上個芝士雞蛋卷好似好吸引 諗都冇諗就叫左,另外叫左個泡菜飯同泡菜煎餅泡菜飯不過不失,還可以泡菜煎餅勁冧,一夾就爛,完全唔夠脆,失敗枱上ge 野食得7788都未黎個雞蛋卷,人地隔離枱遲過我入都已經齊晒食物,所以先催一催單點知店員一埋黎就黑晒面,答我:整緊之後冇入廚房跟過到最後,食晒d 野都仲要等多10分鐘先黎等左咁耐,同想像中完全兩回事蛋唔夠滑 好大陣蔥味唯一好在多芝士 有d 失望一定唔會再去
星期五8點幾都唔算太多人 岩岩好有張二人枱
泡菜飯不過不失,還可以
泡菜煎餅勁冧,一夾就爛,完全唔夠脆,失敗

點知店員一埋黎就黑晒面,答我:整緊

之後冇入廚房跟過
到最後,食晒d 野都仲要等多10分鐘先黎
等左咁耐,同想像中完全兩回事
蛋唔夠滑 好大陣蔥味
唯一好在多芝士 有d 失望

一定唔會再去
2017-03-10
2017-02-22 388 瀏覽
係"韓國街"黎講算係幾抵食......compare with 漢城 (會辣D)...泡菜可REFILL 都幾好味, FILL 了三次都肯加, 幾好。service good, environment ok, price good
係"韓國街"黎講算係幾抵食......

compare with 漢城 (會辣D)...

豆腐湯飯
2017-02-22
2017-02-19 237 瀏覽
週末出了尖沙咀,朋友提議平食韓國菜,於是去了金巴利道,韓燒自然不會考慮,行到差不多街尾見到一家類似快餐店感覺而裝修不太精緻的餐館,應該不太貴,決定一試。通常食韓國菜都不會點紫菜卷飯,不過這裡只需38元,見便宜就選了。都是簡單的材料,不過種類多,蛋、紅蘿蔔、青瓜及牛篣等,味道略淡,如果可把芝麻混在其他食材包或更香。石鍋烤牛肉配白飯,牛肉入味而且沒有肥肉,鍋中亦加了很多蔬菜及金菇,所以湯底濃中帶甜。另外再點些不健康的食物—炸雞!份量剛好,中間有數件年糕,炸得稍厚,不過酸甜的調味不會難食。個人覺得很多韓食菜式cp值都偏低,這裡價錢不太貴,食物中規中矩,整體還可。
1K
2016-11-11 530 瀏覽
某日漫無目的同幾位朋友搵韓國野食,冇特別揀,入左呢間。韓樓裝潢簡單,店員都係阿豬媽,menu都幾多款食嘅野食。前菜有幾碟,不過就唔係任添,個人好鐘意食豆芽!牛肉紫菜包飯 $53、泡菜紫菜包飯 $48韓國嘅紫菜包飯紫菜唔脆,材料主要係青爪、蛋、泡菜呢d,所以我覺得紫菜包飯真係唔可以貴。不過呢度嘅紫菜包飯不過不失,足料。泡菜味比較好食,酸辣適中。牛肉卷就比較清淡。海鮮泡菜餅 $80呢個海鮮餅比較厚身,不過都係脆脆地。好在就冇乜臭青味。雖然多少會有d油膩,但可以接受。至於海鮮…就麻麻地食到。炒芝士年糕 $70(走辣)有朋友唔食辣,所以走辣。走左辣之後個樣有d奇怪。芝士味偏淡,年糕口感還好,唔會太硬。我估辣食會正常d!水冷麵 $70鄉下仔第一次食原來呢隻冷麵幾好食。加上當日有d悶熱,所以食個冷麵就幾夾嘅。重點係加醋,大量醋。不過弱弱一問,點解舊冰唔處理下…有需要成舊咁浸住?泡菜炒飯 $60炒飯普通到不能再普通,不叫也好,頂肚only。泡菜味薄弱,而且得蛋同紫菜,有d寡。芝士粉脆皮無骨炸雞塊 $70最伏可以話係呢個…炸雞皮好厚,完會唔脆,雞肉乾身,仲衰過KFC嘅雞粒。芝士粉可以話係完全冇作用。仲

前菜有幾碟,不過就唔係任添,個人好鐘意食豆芽!
牛肉紫菜包飯 $53、泡菜紫菜包飯 $48

海鮮泡菜餅 $80

重點係加醋,大量醋。

不過弱弱一問,點解舊冰唔處理下…有需要成舊咁浸住?
泡菜炒飯 $60

炒飯普通到不能再普通,不叫也好,頂肚only。

泡菜味薄弱,而且得蛋同紫菜,有d寡。
芝士粉脆皮無骨炸雞塊 $70

最伏可以話係呢個…

炸雞皮好厚,完會唔脆,雞肉乾身,仲衰過KFC嘅雞粒。

芝士粉可以話係完全冇作用。

仲要咁貴!
好幾次食韓國菜都唔太合心意,呢間整體都係一般般,不過勝在價錢唔係貴,5個人除開就一人一舊水左右。不過就唔多明,你又冇乜服務,一見人食完就開始催埋單,做乜要收我加一?
2016-10-26
2016-03-18 1154 瀏覽
韓式食品中, 我由其鍾愛豆腐鍋, 所以每次去韓國餐廳時, 通常掙扎一輪後, 還是選擇了豆腐鍋. 這間小店的豆腐鍋感覺每次來食都有點不同. 有時很稀, 有時很淡, 有時很不錯. 今天的剛剛好, 不太辣, 而且有點韓國食的味道 , 湯感覺有點稀, 但吃後還好. 鍋內除了主角豆腐外, 有3-4隻蜆和雞蛋. 我喜歡食熟點的雞蛋, 所以不喜歡一來便攪爛它. 反而食2/3時才開始食雞蛋.夾顆軟滑的豆腐, 再夾著泡菜和飯食, 特別滋味 , 而且豆腐湯一直都保持熱度, 食得整個人都暖和起來 . 一啖湯一啖飯, 不一會便消滅了整個湯和飯.這裡的小菜每天都有3款, 一個人食時, 給3款, 四個人食時, 也是給一樣的份量 . 和友人開玩笑說下次要分枱再拼枱呢! 哈哈!
韓式豆腐鍋
今天的剛剛好, 不太辣, 而且有點韓國食的味道

夾顆軟滑的豆腐, 再夾著泡菜和飯食, 特別滋味
, 而且豆腐湯一直都保持熱度, 食得整個人都暖和起來
. 一啖湯一啖飯, 不一會便消滅了整個湯和飯.

. 和友人開玩笑說下次要分枱再拼枱呢! 哈哈!
2016-03-03
應該是第二次選擇到尖沙咀金巴利道附近的韓國菜,最主要的原因是因為喜歡在寒冷的夜晚,有一個熱騰騰的石鍋飯和湯,除了火鍋之外,吃完之後全身都暖烘烘的,韓國菜是一個很好的選擇。第一次在金巴利道的非韓國燒烤的韓國菜,但覺得味道只屬一般,想再給機會再一次嘗試,結果都是一樣。選擇<韓樓>的唯一原因是太餓,馬上安排到有位置,馬上可以吃。<韓樓>菜單選擇還可以,創新菜色欠奉,都是一般在韓國菜餐廳都有提供的,所以有比較之下,味道早已根深柢固,心中早已對個別菜色味道有一定的概念。韓式前菜只有三樣包括泡菜,完全沒有驚喜,只好點四個沒有驚喜的菜:石鍋拌飯魚蛋湯牛肉鍋韓式壽司石鍋拌飯用料十足,都是一些必然材料,但本應該平平無奇的菜色是十分安全,但問題出於飯,飯太濕,令整個拌飯變成拌粥,味道普通。到魚蛋湯,聽到魚蛋湯的名字,都不會有太大的期望,魚蛋份量奇多又有多款的魚蛋,有白蘿蔔,味道像自己家中做的湯,清清淡淡的。牛肉鍋不能說是難吃,都是覺得味道有家的感覺,清清淡淡,和魚蛋湯一樣,牛肉入味,其餘都是平平無奇。最後到壽司,都是有家的感覺,都是普普通通,材料十足,份量足。整個晚餐,都是平平無奇,普普通通。食物整體清潔

石鍋拌飯
魚蛋湯
牛肉鍋
韓式壽司
魚蛋湯
牛肉鍋

整個晚餐,都是平平無奇,普普通通。食物整體清潔乾淨,份量大,價錢合理。

2016-01-02
2015-11-13 789 瀏覽
今次又係一行三人,食飯吹水。因為朋友係日本返嚟,所以就就佢去食韓國野!本來係打算食x家㗎!但無奈要限時,所以就入咗呢家韓樓!(其實另一主要原因係因為價錢,睇到餐牌價錢相宜,所以就入去食lu)舖面唔大,大約有十張枱,整體整潔。我地叫咗一麵,一飯,兩壽司。水冷面,韓樓拌飯,韓式烤牛肉飯卷同韓式芝士飯卷。先講冷面。。。偏酸!怪怪的。。。配菜有雞蛋,酸湯,酸蘿白同梨感覺似酸梅湯加麵!我本人唔太like到拌飯,正!大碗抵食,三人食一人都有兩碗!分量同配菜一樣好足料!大讚!韓式飯卷感覺似日本嘅壽司,唔洗豉油都好夠味。本人比較喜歡烤牛肉嗰款,因為味道濃啲。是日四款菜式,泡菜配菜任忝,每人平均都唔洗一百蚊,以晚飯嚟講真係幾抵食。
今次又係一行三人,食飯吹水。
舖面唔大,大約有十張枱,整體整潔。
我地叫咗一麵,一飯,兩壽司
水冷面,韓樓拌飯,韓式烤牛肉飯卷同韓式芝士飯卷。

先講冷面。。。
偏酸!怪怪的。。。配菜有雞蛋,酸湯,酸蘿白同梨
感覺似酸梅湯加麵!我本人唔太like
到拌飯,正!
大碗抵食,三人食一人都有兩碗!
分量同配菜一樣好足料!大讚!
2015-11-12
2015-09-16 722 瀏覽
最近睇左韓國某漫畫之後就一直好想食炸醬麵,趁午餐時段經過韓國街就隨機咁入左一間韓國食店試下。一入到去見到好多人,店員一見到我就覺得左右為難,皆因空位唔多一定要搭枱,但店員好貼心咁刻意安排我坐係其他女客人旁邊既空位。首先黎左3份配菜,泡菜唔太辣偏酸,個人唔太食得辣都接受到,但略嫌太酸,甚至酸到不能接受。而菜就完全無味,相反芽菜有比較好,有少少香味。但配菜唔係重點,重點係炸醬麵。我唔清楚正宗炸醬麵味道如何,但我覺得呢個係不過不失,炸醬麵無咩驚喜係正常,我相信間間炸醬麵應該都差唔多。就呢間店評論,呢間店既炸醬麵份量充足,味道甘甜好開胃,其實韓國炸醬麵同其他地方既炸醬麵最大唔同之處就係唔熱,一上枱就可以即刻食,食完麵又唔會成身汗,相反仲會覺得清爽,我諗呢個就係韓國炸醬麵既特別之處!
韓國配菜
炸醬麵-HKD$55
2015-09-16
2015-07-21 1030 瀏覽
周圍行, 周圍搵有咩食, 是晚目標係韓嘢, 所以行去韓國街附近, 周圍都係韓嘢, 但間間都要等位, 試過攞飛, 等十幾張, 有d仲冇book枱唔等, 正當想行去韓國街時, 見到呢間好似都可以, 行去碰運氣時, 剛好有2位, 已經行咗差不多半個鐘, 唔想再行再等, 見門口d美食相片都幾吸引, 於是入去試試~入到去, 張張枱都係食k-pot, 但我唔食得辣, 朋友唔食牛, 所以所有k-pot都冇得食, 因為唔係辣就係牛, 於是我地與別不同地叫個人蔘雞湯, 再加多樣飽肚嘢, 到時唔夠再加~  三小碟有菠菜、大豆芽菜、kimchi, 朋友負責清kmichi, 佢話好辣, 我見個色超級紅, 個樣好勁辣, 而我食另外兩款唔辣的菜, 冇乜特別~  芝士拉麵炒年糕以為有成個拉麵, 但可惜只有半個拉麵, 而且碎濕濕, 年糕都唔算硬, 係比較有咬口, 除咗兩個主角, 仲有少少菜同幾片魚片, 但d魚片有d沙, 咬到一有片shok shok聲, 始終都係鍾意食食蛋粉果d魚片, 因為爽口彈牙好多, 佢呢d好林好粉, 唔啱我~ 雖然呢個係有少少辣, 但好彩係有少少偏甜的, 而且我地落單時都要求少辣, 所以我都

三小碟
三小碟

芝士拉麵炒年糕
芝士拉麵炒年糕
以為有成個拉麵, 但可惜只有半個拉麵, 而且碎濕濕, 年糕都唔算硬, 係比較有咬口, 除咗兩個主角, 仲有少少菜同幾片魚片, 但d魚片有d沙, 咬到一有片shok shok聲, 始終都係鍾意食食蛋粉果d魚片, 因為爽口彈牙好多, 佢呢d好林好粉, 唔啱我~ 雖然呢個係有少少辣, 但好彩係有少少偏甜的, 而且我地落單時都要求少辣, 所以我都食到, 呢個辣度啱我~

人蔘雞湯
人蔘雞湯
大煲到你唔信, 可能佢價錢比人貴, 所以係人地的兩倍份量, 但我地只有2個人, 係冇可能食得哂, 盡量食到幾多得幾多, 都有半煲食到, 其實佢個份量係足夠4-6人, 我地都每人飲咗起碼4碗, 仲要食咗大半只雞, 佢只雞都唔算細, 食極都食唔哂, 我地好似食雞粥咁, 湯+糯米係粥, 再加d雞絲, 真係超飽, 但個湯味道唔濃, 冇乜雞味又冇乜蔘味, 淨食雞肉係冇味, 反而淨食蔘仲有d甘甘地, 佢料唔多, 感覺上係街買果d包裝人蔘雞湯再加水加湯而成, 味道一般, 而且好貴, 唔抵~

呢度實在太迫, 而且個個食k-pot, 食完之後成身成頭火鍋味, 冬天同秋涼都可以嚟食, 但夏天真係好攞命, 又迫又熱, 仲要食火鍋, 一路食一路要抹汗~
2015-01-16
2015-05-06 1200 瀏覽
同朋友行完街 想試食韓國野所以專程黎到尖沙咀好出名既"韓國街"經過呢間餐廳見到招牌菜"部隊鍋"其實一早聽好多朋友推介呢款菜式所以決定今日試下驟眼睇餐牌 主要都係普遍既韓國菜式同小食不過今次專登入黎就係為左食部隊鍋所淨係點左一個部隊鍋就夠等左唔係好耐 部隊鍋已經上枱成個鍋真係好大 夠三四個人食不過材料好普通 好多金菇 腸仔 豆腐 菜同平時打邊爐落既料差唔多唔同既係用左韓式辣湯底 同埋有好多韓式年糕係底味道方面 個湯底夠辣 一路食一路流鼻水不過配年糕都幾好食其他料唔多評論 同普通打邊爐冇乜分別其實整體上唔差既個湯底唔錯比較岩鍾意食辣既人不過$250真係有d貴韓粉可以試下呢間 因為仲有其他韓式小食都好似唔錯
同朋友行完街 想試食韓國野
所以專程黎到尖沙咀好出名既"韓國街"
經過呢間餐廳見到招牌菜"部隊鍋"
其實一早聽好多朋友推介呢款菜式

個湯底唔錯比較岩鍾意食辣既人
不過$250真係有d貴
韓粉可以試下呢間 因為仲有其他韓式小食都好似唔錯
2015-03-22 1600 瀏覽
近期韓流一浪接一浪, 繼星星熱潮過後, 一批批韓男索女紛紛來港開SHOW密密賺. 從前愛遊台日的朋友不少亦都巳 把旅遊目的地改為到訪首爾或濟州等地. 宅女自問對韓國印象只屬一般, 就算是去年重訪首爾後, 心裡還是依舊鍾情日本. 但不得不承認的是, 近年韓國食物的確比以前更多元化, 更多選擇: 炸雞啤酒, 新派燒肉等 潮人CAFE更是越開越多. 不過一些傳統食品如人參雞或年糕鍋每次到訪韓國時都還是要吃一次才滿足. 早陣子跟妹妹閒逛尖沙咀時就突然想吃個部隊鍋, 不過本來首選的韓松仍然大排長龍, 沒辦法之下唯有在附近找找另一家, 看到這裡不用排隊亦有部隊鍋供應, 反正沒吃過這家, 便試試吧.這家韓樓就是位於金巴利道上, 這一帶都可算是個小小的韓菜集中地, 除了有長期人龍店喜來稀肉跟李家之外, 還有水準不錯的石牆道, 明洞EXPRESS及RED CHICKEN等十多家韓國餐廳聚集, 只要是想吃韓菜的話, 來這裡就沒錯了. 這晚本來跟妹妹走來吃附近的一家最近風評不錯的韓松, 可惜原來沒訂位的話起碼要等上差不多一個小時...看看時間又不早, 實在不想再等下去, 便周圍逛逛其他幾家選擇. 來到李家但
近期韓流一浪接一浪, 繼星星熱潮過後, 一批批韓男索女紛紛來港開SHOW密密賺. 從前愛遊台日的朋友不少亦都巳[轉駄] 把旅遊目的地改為到訪首爾或濟州等地. 宅女自問對韓國印象只屬一般, 就算是去年重訪首爾後, 心裡還是依舊鍾情日本. 但不得不承認的是, 近年韓國食物的確比以前更多元化, 更多選擇: 炸雞啤酒, 新派燒肉等 潮人CAFE更是越開越多. 不過一些傳統食品如人參雞或年糕鍋每次到訪韓國時都還是要吃一次才滿足. 早陣子跟妹妹閒逛尖沙咀時就突然想吃個部隊鍋, 不過本來首選的韓松仍然大排長龍, 沒辦法之下唯有在附近找找另一家, 看到這裡不用排隊亦有部隊鍋供應, 反正沒吃過這家, 便試試吧.
這家韓樓就是位於金巴利道上, 這一帶都可算是個小小的韓菜集中地, 除了有長期人龍店喜來稀肉跟李家之外, 還有水準不錯的石牆道, 明洞EXPRESS及RED CHICKEN等十多家韓國餐廳聚集, 只要是想吃韓菜的話, 來這裡就沒錯了. 這晚本來跟妹妹走來吃附近的一家最近風評不錯的韓松, 可惜原來沒訂位的話起碼要等上差不多一個小時...看看時間又不早, 實在不想再等下去, 便周圍逛逛其他幾家選擇. 來到李家但看到長龍巳放棄, 就在差不多打消吃韓菜的念頭時, 妹妹便發現了這家店子居然還有空位! [饑寒交迫]之下, 就馬上走進去, 吃了才算吧.
店內地方其實不大, 而且也沒有太講究的裝潢, 帶點快餐店味道的椅桌一列列的排得密麻麻, 牆上貼滿了餐廳的菜式照片跟韓國明星的肖像, 就是一貫的小店格局, 幸好店內燈光十足, 而且環境也不是很嘈雜, 不過潔淨度就只屬一般. 看到我們入座的桌子雖然剛剛經過店員抹過但桌面仍是留有上一手的一點醬油漬.

不過此刻肚子大過天, 馬上番番餐牌看看有什麼好吃, 才發現原來這裡提供的菜式比想像中要多呢. 除了有不少韓式鍋物之外, 料理選擇亦不少, 基本如炒年糕, 紫菜卷, 石頭鍋飯或水冷麵都有. 不過看來主打的仍是好幾款鍋, 例如有人參雞鍋, 泡菜鍋甚至是牛肚腸鍋都有. 價位算是中等吧, 料理類的平均只是由HK$40-70左右, 不過鍋類就要二百多元, 但可以兩人分來吃的.

兩個人吃不了太多, 隨意點了幾款後, 店員就馬上送來前菜
吃傳統韓菜最喜歡的一環永遠就是大堆頭的前菜小碟. 不過這裡可以只是小店, 前菜碟數跟份量都不算多, 兩個人只有三碟, 分別是涼拌大豆芽, 紅蘿蔔絲配薯絲跟少不了的泡菜. 先試試較少見的紅蘿蔔絲配薯絲, 入口都幾爽身, 配著紅蘿蔔吃十分清爽, 不錯; 而大豆芽算是大路款的前菜, 份量比較多一點, 吃起來油潤飽滿, 又幾開胃. 最後的是泡菜, 常聽到人說要知道一間韓國餐廳水準如何, 只要吃吃他們的泡菜就會一清二楚了. 這裡的入口沒想像中的辛勁那麼強, 不過就明顯不太入味, 整體來說只是十分普通的前菜而已.

雞蛋卷 (HK$40)
未上主菜前先來一個雞蛋卷. 在韓國似乎比較普遍吃一小鍋上的蒸雞蛋, 不過記得上幾次吃韓菜時都有吃過蒸雞蛋, 這次便來試個蛋卷吧. 上來一條份量都幾多, 應該夠2-3人來分的. 蛋卷早巳切成6-7塊, 看看表面的色澤鮮黃亮麗, 而且也不算很乾, 還帶點濕潤. 中間的蛋皮都起碼有5-6層, 每層雖不至很薄, 不過也能接受. 入口質地未算好滑嫩, 但又未至於乾至鞋口. 當然更不要期望有蛋汁了. 不過吃起來蛋味都幾香濃, 當中加了點點蔥花, 不是很多, 味道都算OK的. 這個價錢的話, 收貨了.

部隊火鍋 (HK$250/ 2人份)
因為本來就是衝著部隊鍋來的, 所以主菜當然不作它想, 就來個部隊鍋吧. 店員先放上個氣爐後馬上就把一大個盛著滿滿湯汁的鐵鍋放在上面. 看看內裡有配料都幾豐富, 有腸仔, 紅蘿蔔片, 翠玉瓜片, 年糕, 午餐肉, 豆腐和菜等等, 當時少不了的是放在頂端的韓國方便麵了. 沒有這個方便麵, 總覺得就不是個完整的部隊鍋呢~不過其實要說這個部隊鍋的起源, 還是要追溯到數十年前韓戰時期, 食物短缺時, 當地居民就是拿了美軍儲備的罐頭來做成火鍋食用, 那時的配料就單調得多, 真的只有火腿, 午餐肉跟腸仔, 配著辣醬來吃. 但時至今日不斷改良後, 現在的部隊鍋配料就豐富得多了, 而且還升價十倍. 走在韓國, 要吃個部隊鍋不難, 不過其實每家的出品都不一樣, 當中尤其那個辣醬湯底便是每家店的秘密武器呢~
而這裡的湯底入口辣勁十足, 辣度比預期中還要強, 可能宅女跟妹妹也是不能吃太辣, 這個鍋吃到一半就實在辣得吃不下去, 更連貫了好幾杯水. 不過論味道的話, 湯底不算很稀身, 滾起來跟配料吃都算入味, 但惹味度只屬一般. 曾在韓國吃過的雖然也是非常辣, 但內裡是有種越辣越想吃的感覺, 而這個嗎? 就沒有這種魅力了. 再看看內裡的配料, 每款份量都夠2個人來分的, 午餐肉有點薄身而且也較細塊, 食味普通, 翠玉瓜跟蘿蔔片入口都幾淋身入味, 腸仔份量有點少, 而年糕有點細片, 不過仍算黏糯. 比較喜歡的還是豆腐跟方便麵. 把麵浸在湯內慢慢煮至淋身, 讓湯底的精華盡量吸收在麵內, 待吃到一半時才夾起麵來吃, 入口淋身得來還帶點彈性, 每一口都有著濃濃的湯汁, 實在好吃.

不過整體來說這個部隊鍋無論配料跟味道均只屬一般, 也沒太大驚喜, 以這個價錢的話, 感覺有點貴.

烤牛肋骨 (HK$95)
吃了個部隊火鍋滿足度只屬一般, 馬上再點來烤牛肋骨看看能不能令滿意度提升一下吧. 上來以一整個石鍋來盛著, 份量比想像中要多, 起碼足夠2-3人來分. 看看內裡的牛肋骨居然有6-7件, 而且每塊件頭也不算少, 當中配料亦算多, 除了有不少紅蘿蔔之外, 還有白蘿蔔跟冬菇. 牛肋骨入口肉質十分軟棉且帶點嚼勁, 當中的肉連著三分肥脂口感豐厚, 也煮至幾乎是骨肉分離, 甚為入味. 而兩款蘿蔔亦夠軟夠淋身, 冬菇不多只有2-3隻, 不過都幾大件而且十分厚肉. 整體來說這個實在比剛才的部隊鍋做得更好呢, 而且份量多得我倆最後都要打包拿走.
埋單四百元左右, 除開每人差不多二百, 吃得很飽, 不過滿意度一般.

食物方面其實味道不算很差, 當中的牛肋骨都算不錯的, 但其餘兩款食物水準就只屬普通, 沒甚驚喜也至於會能令人留有深刻的印象. 不過又未到伏的地步.

看到這裡有時會有午餐跟晚餐, 只是數十元的話, 就吃得過. 不過如果下次再來, 大概就不會再點鍋物, 改而點他們的料理好了.

2015-02-02 1181 瀏覽
一家大細出黎食飯,繼上次韓燒之後,老婆又要食韓餐,今次帶左我地黎呢間叫韓樓ge餐廳, 係尖沙咀,都ok搵,老婆話要食個咩部隊鍋,我完全唔知咩黎,星期六晚黎,間野都幾多人,4個人等左20分鐘啦,一入到去望到隔離就係點左傳說中ge部隊鍋,嘩,都幾大鍋,兩個大人兩個細佬應該夠哂食,然後點左d小食,其中一個紫菜牛肉卷同日本d壽司冇咩分別,我食落去覺得冇咩味咁,但小朋友食得好開心,差唔多成碟比佢地食哂。而個炒年糕得我同老婆食,因為太辣,小朋友話唔食。咁都叫左d唔辣ge野比小朋友食。 終於到重頭戲部隊鍋啦,雖然都好辣,但小朋友又食wo,奇怪,入面好足料,有午餐肉腸仔頭腐,咩都有少少咁,老婆食得好開心,但其實250蚊冇咩特別,只係好似平時打邊爐咁咩都放哂落去,不過最尾用個即食麵黎吸味都幾正。
2014-11-12 2120 瀏覽
貓爪子美食1) 牛肉卷2) 韓國炒年糕3) 大醬湯+白飯價錢HK$90/人貓爪子希望記下喜歡的香港食物其實貓爪除左鐘意韓星之外, 都幾鐘意食韓國野, 不過最近試呢間就普普通通啦, 似家庭式一個阿朱媽煮野俾我食咁樣囉. 平時一字排開既八小碟就演變成呢個三小碟, 最左邊黃黃地色最奇怪或比較小食到既係薯仔嚟, 切成一條條爽爽地幾有咬口, 三樣之中反而最失望既係泡菜, 味道過酸, 感覺唔新鮮及唔爽脆牛肉卷, 本身我光顧的目的其實是想食韓國紫菜卷, 而呢一份係一份家庭式的卷物, 說真佢可以只叫合格, 配料夠多, 但當中的牛肉又未能成為主角, 美中不足的更是紫菜不夠脆口, 普普通通, 似一般家庭作業韓國炒年糕, 年糕煙軔, 辣味足夠, 而魚片和蔬菜都索汁, 呢碟還可以最後這大醬湯+白飯..忘記了全名是什麼  湯底是由面鼓做的, 湯料再有小量金菇、翠玉瓜、豆腐、蜆、洋蔥等, 所以整鍋有點似洋蔥湯, 容我大膽說入邊的翠玉瓜和蜆都不是很新鮮..總之, 高要求的食家就再三考慮考慮.講左咁耐其實我都唔係太滿意, 不過我入座時人不多, 而2位韓國人在準備食材, 令我有阿朱媽煮飯俾我食既家庭感覺, 就正如你呀媽
貓爪子美食

牛肉紫菜卷
韓國炒年糕
大醬湯+白飯
最後這大醬湯+白飯..忘記了全名是什麼

講左咁耐其實我都唔係太滿意, 不過我入座時人不多, 而2位韓國人在準備食材, 令我有阿朱媽煮飯俾我食既家庭感覺, 就正如你呀媽個日煮既野食唔太好食一樣, 你都唔會大發雷霆, 可能就係正正呢種錯覺. 我都保持住面露歡容既神情走出店.

應該唔會番兜了
2014-11-09
2014-09-25 2496 瀏覽
為部隊鍋而黎是日想食部隊鍋,上完一輪research之後,決定黎呢間試下。 放工之後,約埋2個朋友一齊黎試叫左個部隊鍋,一上個鍋感覺好細,怕五夠食,但食食下都越黎越有驚喜,仲越食越多野食至於個味道就好似辛字牌個即食面入面個調味粉甘,由於未食過正宗既部隊鍋,所以好難比較!但我都ok個味道既。。。價錢又比較實惠,值得一試👍
為部隊鍋而黎

價錢又比較實惠,值得一試👍
2014-09-25
  • 部隊鍋
2014-07-11 3059 瀏覽
尖沙咀搵(野食見到依間比之前少左人之後入去試試要了牛肉鍋, 牛肉算淋, 有肉味,不過無菜仲有要做冷麵都算好食,係要D麵分唔開,比較淡最後係泡菜螺肉,唔多但係彈牙,其他泡菜都算正宗不過比較貴。當係去韓國食地道野,可能都係差唔多
尖沙咀搵(野食見到依間
比之前少左人之後入去試試
要了牛肉鍋, 牛肉算淋, 有肉味,不過無菜
仲有要做冷麵
都算好食,係要D麵分唔開,比較淡
最後係泡菜螺肉,唔多但係彈牙,其他泡菜都算正宗
不過比較貴。
當係去韓國食地道野,可能都係差唔多