2K
2010-11-28 88 瀏覽
25-11-2010一直想試試呢度的車仔麵, 奈何以前次次出沒呢頭佢都已收鋪, 是日 lunch 終於「攀山涉水」嚟了. 呢度行「先俾錢買嘢, 後搵位坐低食」制, 淨喺車仔麵 corner 排隊叫嘢食都排了 15 分鐘 , 好在搵位唔難啫.豬大腸 ($10): 軟熟得來帶點煙韌, 洗得乾淨, 不過又仍保留少少白雪雪的肥膏, 食落甘香又軟滑, 幾好食. 鳳爪 (是日 $5 兩隻): 某程度上為佢而來, 因為睇過食評話呢度的鳳爪好正好入味 etc, 食落我又唔覺得好入味咋喎, 不過層皮幾爽口就係真的, 都可以吧.腐皮角 ($5): 即係腐皮包住墨魚片, 質地鬆化, 食落微甜又有墨魚的鮮味, 加埋煙煙韌韌又幾香口的腐皮, 比鳳爪出色得多!伊麵 ($10): 黐埋一舊舊, 生熟度亦唔太平均, 竟然有部分腍 bad bad 得「入口即溶」, 又有部分係煙煙韌韌 , 早知食油麵 / 米粉就算. (無辣)湯底: 加了腩汁的, 味道清得來帶點五香的味道, MSG 度低, 車仔麵嚟講幾難得.熱豆漿 ($8): 是否自家製無從考究, 不過飲落幾有豆味, 幾滑口又唔太甜, 係咪自家製是但啦.
喉嚨痛恩物
鳳爪最麻麻

25-11-2010

, 好在搵位唔難啫.

, 早知食油麵 / 米粉就算.

環境 as expected 地殘舊, 不過阿姐阿哥 (老闆伉儷?) 好友善又禮貌, 幾有人情味的一個地方.

$38 埋單, 唔算超好食, 但係幾住家 feel 的一餐 lunch, 可以一試的.
2010-11-25
喉嚨痛恩物