2018-06-26 1658 瀏覽
今日係Uncle同Auntie嫁女嘅大日子,他們選擇喺尖沙咀半島酒店嘅「利士廳」設宴!今晚嘅所有菜色係由職員分好咗每人一份就分畀我們,分別有:金陵片皮乳豬係每人兩件,外皮燒得非常鬆脆,肉質亦相當軟滑,最好係唔會有多餘嘅脂肪,再夾埋白麵餅一齊食,完全無油膩嘅感覺!XO醬波士頓龍蝦同平日食開嘅唔同,因平日通常都係食開用上湯、芝士或蒜蓉嚟煮,但呢度係用XO醬,雖然感覺好有創意,但食落就覺得完全掩蓋晒龍蝦原有嘅鮮味!黑松露焗釀蟹蓋嘅蟹肉雖然好足料,黑松露嘅味道亦都幾芳香,但芝士嘅份量極之多,所以感覺好膩同好滯!水雲百子瑤柱甫的確係一道比較清淡嘅菜色,因味道係淡而無味,而且帶子亦無乜鮮味!官燕盞燉花膠嘅湯底味道都幾清甜,花膠嘅質感亦幾軟滑!鮑汁湯鮑伴花菇嘅鮑魚都幾煙煙韌韌,花菇都算厚身,小棠菜都幾爽脆,唔會煮得過度腍身!清蒸東星斑蒸嘅時間火候控制得都幾好,肉質好鮮味嫩滑,豉油嘅味道亦唔會過鹹!嘉麟醬燒脆皮鷄係眾多樣菜色之中,最令我們失望嘅,因「就咁睇」個賣相已經覺得好油同炸到過晒火,所以肉質又乾又「嚡」,而且負責斬鷄嘅師傅嘅刀工比較差,令到賣相嘅分數扣晒分!海參錦繡荷葉飯嘅材料雖然好足料豐富有火
官燕盞燉花膠嘅湯底味道都幾清甜,花膠嘅質感亦幾軟滑!
嘉麟醬燒脆皮鷄係眾多樣菜色之中,最令我們失望嘅,
而且負責斬鷄嘅師傅嘅刀工比較差,令到賣相嘅分數扣晒分!
海參錦繡荷葉飯嘅材料雖然好足料豐富有火鴨粒、瑤柱絲、冬菇粒、海蔘粒等等等等⋯⋯但味道就係超級淡,而且米飯嘅質感就極之腍身!
上湯鮮蝦炸粉果首先諗著第一啖飲吓個清湯,點知味道原來係好鹹,
之後就食一啖炸粉果,雖然炸得都幾香脆,但食落就成口都係油,
以為將隻粉果放埋湯浸嚟食會好啲,點知仲更加鹹同更加油膩!
紅棗桂圓燉桃膠嘅味道係比較清,唔係好濃郁!
美點雙輝:棗蓉酥嘅外層都幾酥脆,甜度亦都算適中!
芒果忌廉卷嘅外層都幾煙韌,中間包著嘅芒果條都幾香甜!
兩款甜品都係「迷你版」,感覺都幾趣緻特色!
金陵片皮乳豬
嘉麟醬燒脆皮鷄
海參錦繡荷葉飯
上湯鮮蝦炸粉果
紅棗桂圓燉桃膠
美點雙輝「棗蓉酥,芒果忌廉卷」
2018-06-23
金陵片皮乳豬
XO醬波士頓龍蝦
官燕盞燉花膠
鮑汁湯鮑伴花菇
清蒸東星斑
美點雙輝「棗蓉酥,芒果忌廉卷」