2023-03-13 1202 瀏覽
今日跟家人來這裡吃自助餐,第一次入半島感覺好典雅,服務態度一流。一星期前預約,店員帶我們進去用餐,檯面佈置也很優雅,餐廳長型設計,食物就放下場中間,方便兩邊的客人取食物。魚生刺身款式不算多,但最緊要新鮮。不得不提的是鮑魚真的一流,不會太硬,也夠入味。我還試了牛排和火腿,真的好吃,以往在其他Buffet食的都比較硬,這個牛排十分適中,加了芥末,真的不錯。這裡還有黑松露薯蓉另外這裡的熟食種類也算多,而且都很好吃。甜品的話我會介紹綠茶千層蛋糕,甜度適中每人跟一杯茶或咖啡,我覺得值得一試。

每人跟一杯茶或咖啡,我覺得值得一試。
2022-10-15 1140 瀏覽
疫情之前同屋企人食過一次buffet,款式吾多,但系全部都擺得好靚好整齊,食物方面味道好好味👍🏻有現場整嘅意大利飯、出名嘅三文魚水準都係一流❤️❤️環境方面真係好靚,有機會會同朋友再黎多次🥰🥰

環境方面真係好靚,有機會會同朋友再黎多次🥰🥰
時間過得好快又到星期六,今日等咗2個半月的自助午餐,話說家姐喺6月時話想去半島試下食自助火香港幾十年都未入過去食一餐,我話太誇啦想食就去,咁打電話去book真係估唔到話fully book, 最快十月先有枱,咁就通知家姐,家姐話唔緊要叫我照訂先,咁又再打去訂講咗我當時都無認真,後來講過下,跟住每月都同家姐阿妹出嚟食一餐,咁十月就應該去半島,上星期打返電話確認有無同時間,期待咗好耐的日子就到,早一日都打嚟確認同講穿著問題,到今早起身準備早餐同午餐盒比老公時,家姐突然打嚟話6:0分改8號風,咁立即睇新聞,家姐好緊張同唔開心話無可能取消,一定有開,咁我話9點幾再打去問,我都無諗過出去,8號風都唔洗返工點會出去,話比老公知唔洗返8號,整咗一半都停哂就返去再瞓,9點幾就打去問話照常,咁通知家姐後十點幾就出門,好彩有地鐵,家姐同妹都喺地鐵附近好方便,而我本來要一程小巴先落去地鐵就為有行落去都喺25分鐘左右,預時間太早去到都係11點幾就喺商場行下,因為打風好多都無開門只有超市,咁早啲入半島周圍行,環境真係好靚,地下大堂一邊喺下午茶的餐廳,另一邊喺接待客人,因為打風正門無開由漢口道入,喺大堂周圍影相,再上一樓有啲店舖但無開之後就上餐廳,門口有人接待未夠鐘先登記就周圍影相,到12點就通知我們入坐,地方唔太大,食物種類都算多比較精緻,午餐就無生蠔,長腳蟹但冷盤有帶子,青口,蝦同螺,熱盤都有好多款,每樣都唔會好大份,每樣都寫得好清楚,可以慢慢細心睇完先打開,環境好舒服,大家每樣攞少少,坐下食下都好飽,之後就叫餐飲,雖然2點半完但我哋坐到3點都無人趕,唔知喺咪打風原固我哋見差唔多3點就埋單走,走時還有幾枱未走,跟住再周圍參觀,喺餐廳附近有啲廚窗見到啲玉好靚,就一問原來下層有店舖叫我哋落一層睇下,家姐睇中塊玉想買可惜果間無開,另外果啲唔太啱跟住就各自回家啦,因疫情少咗出,今年先每月出嚟一次去唔同地方食嘢,今日家姐最開心,其實我都好開心,咁大個囡都喺第一次喺8號風在外走,每次打風喺8號都好心急回家,或者知道8號就留在家,今日好彩都唔喺好大風雨,順利完成今日的聚餐大家都好開心,家姐回家後還不停whatapp 要攞回啲相同講好開心同多謝我哋提早請她食生日飯

粟米忌廉湯
越式牛河
魚生同壽司
  • 鮑魚
2019-05-29 3432 瀏覽
半島buffet算係城中數一數二最貴既,但因為友人生日,所以都想黎試下係咪值得咁貴今次就試咗晚餐時段buffet門面:氣派非凡而且環境非常優雅寧靜。雖然係自助餐,但服務推持五星級水準一坐低就會問想飲咩,亦會推介一下出面大約有咩食。食物:選擇比預期中少,一個圈已經行哂所有食品。因為食物選擇唔多,第二round就已經開始食生果同甜品😅呢度生果有藍莓係酒店buffet少見。另外甜品亦花多眼亂。覺得呢度既馬卡龍最唔錯,encore 咗兩次!唔會太甜,又唔會焗到裂開哂!另外,每個人都送一份梳芙厘,係即叫即整,仲有流心,係最推薦既甜品!總括而言,呢度係同朋友傾計同享受寧靜環境既好地方,但食物選擇真係太少,都係甜品出色!建議下午茶呢d時間黎應該會抵d
今次就試咗晚餐時段buffet

門面:
氣派非凡
而且環境非常優雅寧靜。雖然係自助餐,但服務推持五星級水準
一坐低就會問想飲咩,亦會推介一下出面大約有咩食。

食物:
選擇比預期中少,一個圈已經行哂所有食品。

因為食物選擇唔多,第二round就已經開始食生果同甜品😅

呢度生果有藍莓

2019-04-18 2310 瀏覽
難得機會,可遇不可求!公司請食半島Lunch buffet, 勁期待!食之前幾天,已經幻想有什麼好東西食?!魚生、海鮮、魚子醬、鵝肝⋯⋯應該應有盡有,美味無窮!當天,行入半島,酒店裝潢很古典、豪華,不脫俗。而利士廳就好清新,渙然不同風格!食物方面,或許自己太多幻想,並沒有想像中的好和多,魚生種類不多,帶子比較細、沒有玻璃蝦,只有甜蝦,凍食鮑魚不錯,但唔係經常有。熱食推介魚,肉質嫩滑,很不錯。而甜品方面看似多選擇,但並不大路,如果並不是甜品控應該揀唔到有什麼好食。

2019-03-29
2018-10-29 2012 瀏覽
高貴的婚姻老弟結婚 去老婆我們第一次去半島酒店舉行婚禮首先講下環境先半島個名依家夠曬高貴出名環境一流 360度望海景 而且好開揚 衛生環境非常好侍應態度服務水準一流所有的賓客都很滿意餐廳擺設 非常仔細而且結婚的鮮花工作人員都樂意幫手佈置另外還有貼身的策劃人幫手安排婚禮的事毛大小到了婚禮的食物喇很多飲料 而且餐具很高級甜品款式很多 靜係食甜品都返曬本因為距D甜品出曬名好食其他自助的菜式都很精緻吸引味道很高級而且好好味今次婚禮非常成功
高貴的婚姻

其他自助的菜式都很精緻吸引
味道很高級而且好好味

今次婚禮非常成功

2018-08-20 1397 瀏覽
其實本人絕不是Buffet粉絲,吃太多會很辛苦,吃太少又不划算,可身邊卻有太多愛自助餐的人🤪 第一次來半島吃飯,不是到大堂排下午茶,而是到二樓餐廳,有著尖東的風景,自然光照到的地方,感覺都是開揚舒適。這次跟自助餐達人找吃的,當然要試她推介的食物,英式鬆餅就是其中一樣必吃的。這個high tea的靈魂有食品,出現在自助餐中一樣高水準,咬下去鬆化,配著白色的奶油超好吃♥️ 時常覺得自助餐的甜點有一半都很伏,但這裡絕對不是!!平時只吃兩三件的我,不禁將99%甜點都試了,不覺有伏已是勝人一籌。自己最喜歡草莓卷和馬卡龍。水果也令我挺深刻,很少見到會提供草莓呢,聽說當造時是很甜的,這天的也不錯。水果都很自然,並非浸了糖水的人工甜,吃得舒服。由於本人的胃空間有限,吃的熟食不多。其中咖喱的款色很多,可配南餅或炒飯,西冷也不錯吃;有一位駐場廚師現場烹調海鮮湯,看著他先炒刺身帶子及三文魚,再加入蝦等食材,湯底用了蝦膏,十分有誠意。最後想推介它的homemade雪糕,港式奶茶實在是太特別又好吃,不要錯過🍨以款式來說這裡算不上多,但每樣都貴精不貴多,品質都很好。尤其想吃英式鬆餅放題的朋友不要錯過🤤

2018-06-26 1656 瀏覽
今日係Uncle同Auntie嫁女嘅大日子,他們選擇喺尖沙咀半島酒店嘅「利士廳」設宴!今晚嘅所有菜色係由職員分好咗每人一份就分畀我們,分別有:金陵片皮乳豬係每人兩件,外皮燒得非常鬆脆,肉質亦相當軟滑,最好係唔會有多餘嘅脂肪,再夾埋白麵餅一齊食,完全無油膩嘅感覺!XO醬波士頓龍蝦同平日食開嘅唔同,因平日通常都係食開用上湯、芝士或蒜蓉嚟煮,但呢度係用XO醬,雖然感覺好有創意,但食落就覺得完全掩蓋晒龍蝦原有嘅鮮味!黑松露焗釀蟹蓋嘅蟹肉雖然好足料,黑松露嘅味道亦都幾芳香,但芝士嘅份量極之多,所以感覺好膩同好滯!水雲百子瑤柱甫的確係一道比較清淡嘅菜色,因味道係淡而無味,而且帶子亦無乜鮮味!官燕盞燉花膠嘅湯底味道都幾清甜,花膠嘅質感亦幾軟滑!鮑汁湯鮑伴花菇嘅鮑魚都幾煙煙韌韌,花菇都算厚身,小棠菜都幾爽脆,唔會煮得過度腍身!清蒸東星斑蒸嘅時間火候控制得都幾好,肉質好鮮味嫩滑,豉油嘅味道亦唔會過鹹!嘉麟醬燒脆皮鷄係眾多樣菜色之中,最令我們失望嘅,因「就咁睇」個賣相已經覺得好油同炸到過晒火,所以肉質又乾又「嚡」,而且負責斬鷄嘅師傅嘅刀工比較差,令到賣相嘅分數扣晒分!海參錦繡荷葉飯嘅材料雖然好足料豐富有火
官燕盞燉花膠嘅湯底味道都幾清甜,花膠嘅質感亦幾軟滑!
嘉麟醬燒脆皮鷄係眾多樣菜色之中,最令我們失望嘅,
而且負責斬鷄嘅師傅嘅刀工比較差,令到賣相嘅分數扣晒分!
海參錦繡荷葉飯嘅材料雖然好足料豐富有火鴨粒、瑤柱絲、冬菇粒、海蔘粒等等等等⋯⋯但味道就係超級淡,而且米飯嘅質感就極之腍身!
上湯鮮蝦炸粉果首先諗著第一啖飲吓個清湯,點知味道原來係好鹹,
之後就食一啖炸粉果,雖然炸得都幾香脆,但食落就成口都係油,
以為將隻粉果放埋湯浸嚟食會好啲,點知仲更加鹹同更加油膩!
紅棗桂圓燉桃膠嘅味道係比較清,唔係好濃郁!
美點雙輝:棗蓉酥嘅外層都幾酥脆,甜度亦都算適中!
芒果忌廉卷嘅外層都幾煙韌,中間包著嘅芒果條都幾香甜!
兩款甜品都係「迷你版」,感覺都幾趣緻特色!
金陵片皮乳豬
嘉麟醬燒脆皮鷄
海參錦繡荷葉飯
上湯鮮蝦炸粉果
紅棗桂圓燉桃膠
美點雙輝「棗蓉酥,芒果忌廉卷」
2018-06-23
金陵片皮乳豬
XO醬波士頓龍蝦
官燕盞燉花膠
鮑汁湯鮑伴花菇
清蒸東星斑
美點雙輝「棗蓉酥,芒果忌廉卷」
2018-05-11 954 瀏覽
公司今次係半島酒店搞annual dinner,終於可以享受一次高質既buffet啦,款式好多,值得推介係刺身,三文魚同甜蝦都好新鮮,其次就係甜品,雪糕、蛋糕、葡撻、馬卡龍,一應俱全,食甜品都食到好滿足,熟食就遜色d,可能唔係好岩我胃口,覺得麻麻
2016-03-27 4082 瀏覽
半島酒店利士廳並非你話去食飯就可去的餐廳,通常只有當去飲宴時先會有機會去到的。可能因當年係度擺婚宴,對佢有好特別的感情,好想重回舊地。所以當知道佢聖誕節有做 Christmas Buffet Lunch,當然即刻報名,雖然已在成個月前訂位都要排waiting list,但好彩最後都wait到。 當日,懷著興奮的心情去享受大餐! 半島酒店聖誕時無論內外的裝飾、環境及氣氛,一向都無得輸,靚到不得之了。沿著梯級走上位於M2的利士廳,已可見到食物完美的擺放係外邊的大廳,而宴會廳入邊就擺了十多張枱,不算太擠迫。講吓食物方面,食物有分冷盤、沙律、熱盤、甜品蛋糕,種類繁多,擺放得又靚,加埋聖誕的擺設裝飾,靚到有啲唔捨得食,怕破壞了它的完美。 冷盤:有龍蝦、雪場蟹腳、大蝦、帶子、翡翠螺等等。龍蝦大大隻肉質彈牙啖啖肉,蟹腳海水味恰到好處,其他冷盤刺身都新鮮鮮味。 沙律及壽司:有多款新鮮菜類、煙三文魚及熟食沙律可供選擇。Ham,芝士,壽司盤,三文魚、吞拿魚、鮮蝦等刺身,都係水準之作。 熱盤及湯:熱盤款式都多,有牛、燒雞、羊架、魚柳等等,但由於熱盤永遠都唔係我食buffet的首選,所以每

當日,懷著興奮的心情去享受大餐!

冷盤:

沙律及壽司

有多款新鮮菜類、煙三文魚及熟食沙律可供選擇。

熱盤及湯:

熱盤款式都多,有牛、燒雞、羊架、魚柳等等,但由於熱盤永遠都唔係我食buffet的首選,所以每樣都只試了少少,但味道都不錯,另有湯及多款麵包提供。

甜品蛋糕及朱古力:

士多啤梨聖誕樹、馬卡龍、檸檬撻,芒果奶凍、各款蛋糕甜點等等都又靚又美味,最可惜無Tiramisu ,因為半島個Tiramisu好好味。

另外,仲有個 Tea set三層架擺放了半島朱古力,啲朱古力係半島Boutique 買一粒都要幾十蚊,鍾意食朱古力的人士真係要食多幾粒啦!

大會都好有心思,準備了一些小玩意給前來的食客玩,另找來聖誕老人派禮物及歌手獻唱,以增加聖誕氣氛。

最後要一讚的是職員的態度非常好,臨走前本打算影多張相留念,餐務經理主動上前幫手影相,還提議一些影相靚位,本來工作人員正在清走佈置,也被叫停了,讓我們有個靚靚背景去影相(真有點不好意思),但職員細心及以客為先的態度真係值得一讚再讚。

紀念日
  • 冷盤及甜點
在三月的一個昏暗的早晨, 是友人的大喜日子, 由於時下潮流及香港人的婚禮亦緊隨時代的巨輪由繁化簡, 從前是玩足一日的節目現在則只須半天, 始終這是兩個人的大事, 旁邊的人不得”說三道四”! 友人選擇了在半島(這間既傳統又富歷史色彩) - M2利士廳舉辦他們的人生大事, 大清早八時集合出發到半島酒店接新娘, 準時8點半到達酒店大堂, 例牌地新娘化妝會延遲進度, 因為只會take one finish 每 一個細節都特別專注是可以理解的, 到9點半過後少少開始了一連串接新娘/斟茶等等, 新娘房是在套餐內, 雖是這樣但酒店方面一點也沒有吝嗇, 安排在22樓的一間有兩房的單邊海景房給他們用, 所以對正灣仔會展景觀一覽無遺, 有點可惜的是即使在差不多10點有多, 天色依舊昏暗, 三月天往往就是這樣無法預計, 落到M2再由律師主持簽字儀式, 當眾宣讀誓詞內的一段: 今天你們雖沒有世俗的xxxxxxx, 但自已心想"這不就是世俗的儀式了嗎?" 凡此種種 – 結婚戒指/ 呼朋喚友的觀禮作證立誓, 能夠屏除世俗的煩雲俗節又有幾人呢?Anyway, 今天他們所做的將會是引領他們走到生命的另一階段, 說回當
在三月的一個昏暗的早晨, 是友人的大喜日子

Anyway, 今天他們所做的將會是引領他們走到生命的另一階段, 說回當天的食物:
場地以剛才宣讀誓詞的圓形大廳即時變身做自助餐的場地, 將圓形場地一開為二, 兩邊擺放同類食物, 方便客人可以由左邊拿, 又或者從右邊拿都是一樣.
而有趣的是好多客人第一碟攞的是雜錦壽司並非沙律! 始終東方人是這種習慣, 吔飯至緊要!

餐前飽有三種, 小飽好好味, 無論小法飽/ 四方小飽(這個是充滿麥香的全麥飽)/棍飽切片(這個可能是三種之中最不討好的一種因為飽皮較難咬), 搽飽的淡牛油十分之甘香, 而湯類只有一種: 火腿雜菜忌廉雞湯, 湯底做得夠味之餘質感亦夠香滑, 不過飲湯的人不多可能同怕飽肚有關, 可惜! 如果有魚翅的話這將會是傳說中的”金必多”湯了, 只是以粒粒嘅形式呈現出來而已!
Salad Bar – 有mix好的菜類, 亦有多款熟食沙律可選擇, 有不同嘅沙律汁可配, 全部生的菜都新鮮翠綠, 沙律汁亦是很正常且標準嘅口味, 每一種汁都做得到各自的特色出來.
Cold Cut – 肉類的溫度剛好, 唯一感覺煙三文魚的咸味似乎出咗d! 三文魚肉是好味的.
熱盤方面: 有牛 – 紅酒牛面頰, 頰肉切成小方塊厚約1cm. 咬口剛剛好, 牛騷味豐富, 深紅色的酒汁杰度剛剛掛.
牛仔肉菠菜卷 – 同樣是牛但因為是牛仔肉, 肉味很簿同菠菜一同吃, 反而感覺到菠菜的味道還要突岀.
燒羊架 – 亦是最穩陣的一道菜, 在這裏的羊架本身質素就很高, 通常左手邊的一盤是4成熟的話, 右手邊的另一盤將會是6成熟, 因為人人喜好不一, 但肉好就自然事半功倍啦!
燒雞卷 – 另一個做得非常之出色的傳統法式菜, 雖則中心卷的是雞肉而非露筍/紅椒等蔬菜, 但外層已被煎至一層簿脆的皮沾上黃汁, 跟內部還很Juicy的雞肉配合得相當之好,
白汁魚柳 – 又一味傳統嘅西菜, 由汁至魚肉都十分之恰度好處!
蕃紅花汁焗薯 – 以一個頗有趣的白色隋圓形瓷器盛至半滿, 因為薯肉味淡蕃紅花的氣味尤其突出, 喜歡與否因人而異,
自助餐吃到差不多一點鐘鬆一點時, 甜品開始登場了, 熱盤開始收起, 甜品有跟上潮流的繽紛多彩馬卡龍, 麵飽布甸, 紅莓撻/椰撻, 提拉米芝, 大部份是基本款式, 蛋糕裝飾合乎標準但非追潮流那種, 甜魔K吃得津津有味, 啡/茶由待應在旁邊為客人逐一提供,
食物 – 以傳統角度去看完全達標, 而且難得的是質量好平均
服務 – 保持大酒店的風格, 而且起用大量人手安排, 因為簽字的小圓廳由觀禮轉為自助餐的取餐地方大概只用了15分鐘時間
環境 – 由於有一個 小舞台供拍照用, 令致枱與枱之間空間較少, 待應移動得有點困難, 正常嘅!
雞卷 - 正
牛面頰肉 & 羊架 So good
2014-03-09
雞卷 - 正
牛面頰肉 & 羊架 So good
2012-03-18 2061 瀏覽
應邀出席親戚的飲宴,於是有幸首次光臨半島酒店。飲宴的宴會廳地方不大,剛好放到十圍枱左右。裝修佈置典雅,感覺舒服。與傳統酒席一樣,有十二道菜,但菜式是傳統中帶新鮮感。迎囍片皮乳豬:採用片皮鴨的方式,將乳豬皮連少許肉片起,加上白色包一同吃。乳豬皮香脆,配合少少醬同吃,不錯。蘭花黃金蝦球:蝦球是用鹹蛋王去炸的,炸得金黃色非常漂亮。內裡的蝦肉彈牙爽口,外層非常香口濃味,但有點膩。西蘭花爽嫩。XO醬蒿筍炸蟹鉗:蟹鉗炸得漂亮,外層香脆不油膩,蟹肉鮮味爽口。蒿筍少少焾,配合微辣的XO醬,味道不俗。格蘭芝士焗嚮螺:嚮螺非常大隻,內裡釀了芝士及蔬菜等餡料,十分好味。高湯雞燉鮑翅:燉湯非常清甜,雞肉及翅都是真材實料,正!碧玉原隻鮮鮑魚:鮑魚鮮味也夠焾。小棠菜嫩,但有點過焾。清蒸海東星:肉質實淨,蒸的火喉剛剛好,鮮甜美味。脆皮紅袍薰雞:外皮非常香脆,雞肉嫩滑不肥膩。蒜香海蔘章魚炒飯:配料有海蔘、章魚、菜粒等,用料豐富上乘,炒得香也夠乾身。上湯帶子煎粉果:粉果內有帶子肉,很特別。連清湯一起吃,不錯。人蔘紅棗燉蓮子:清甜的糖水,帶著淡淡的蔘味,是全晚最好味的一個菜式之一!美點雙輝:西式的蛋糕,鬆軟蛋糕層夾著軟芝
應邀出席親戚的飲宴,於是有幸首次光臨半島酒店。

與傳統酒席一樣,有十二道菜,但菜式是傳統中帶新鮮感。

高湯雞燉鮑翅:燉湯非常清甜,雞肉及翅都是真材實料,正!
碧玉原隻鮮鮑魚:鮑魚鮮味也夠焾。小棠菜嫩,但有點過焾。
清蒸海東星:肉質實淨,蒸的火喉剛剛好,鮮甜美味。
脆皮紅袍薰雞:外皮非常香脆,雞肉嫩滑不肥膩。
美點雙輝:西式的蛋糕,鬆軟蛋糕層夾著軟芝士,甜而不膩。中式的合桃酥很鬆化、煎堆仔香脆而蓮蓉餡清甜,好味!

十二道菜,每一道菜都甚有水準。有幸光臨高級食肆,一試高質素食物,實在非常有口福!
蘭花黃金蝦球
人蔘紅棗燉蓮子
美點雙輝-西式蛋糕
美點雙輝-中式合桃酥,煎堆仔
2012-03-07 1127 瀏覽
友人在半島擺酒, 真是恭喜恭喜這個function room 其實真的挺細小的, 不過服務算周到, 上菜亦挺有效率乳豬: 沒有吃甜豆炒帶子: 帶子大大粒的, 鮮甜, 甜豆不過熟不過生, 辣辣的, 好吃爆漿芝士蝦丸: 用杏仁片包住來炸, 只嫌外皮太硬, 蝦丸好吃, 芝士再多一點會更正草菇扒時蔬: 無特別燕窩羹: 半島已announce不會再供應魚翅菜式, 所以改為用燕窩, 不會死鹹, 燕窩份量都ok, 不過燕窩我還是愛吃甜的鵝掌: 沒有吃雞: 友人說很香, 因為用了酒東星斑: 好吃! 很鮮甜, 但斑是否都是較「un」的?? 還是蒸得過熟??湯圓: 那個湯很難吃,不知是什麼味 =.= 合桃酥: 太油膩了蓮蓉煎堆仔: 友人說好香好吃
友人在半島擺酒, 真是恭喜恭喜

乳豬: 沒有吃

草菇扒時蔬: 無特別

鵝掌: 沒有吃

雞: 友人說很香, 因為用了酒

湯圓: 那個湯很難吃,不知是什麼味 =.=

合桃酥: 太油膩了

蓮蓉煎堆仔: 友人說好香好吃
2012-03-04
(非會員)
2011-05-24 1048 瀏覽
估計成世人得呢次机會到半岛酒店食嘢,可能別人以為我剛從鄉下出來,但講真我就無$私下來食嘢啦,所以好珍惜這次來^^。講翻嘢食先,首先1.乳豬--每人食兩塊皮,但真的好食,皮薄無肥糕重好脆,好似食緊薯片咁,2.蝦球--用鹹蛋黄包圍住成隻大蝦球,實在太美味啦,每人只有一隻食,3.炸蟹拑--好彈呀...D肉,好耐無食過,現在如果在酒樓食到的是無彈力的蟹拑,可惜每人只有一隻食,4.芝士焗响螺--比較失望的一個菜,好普通無話特別好食,將少许蟹肉加响螺粒放入螺殼內加芝士焗,無乜味道,5.雞燉鲍翅--高潮來啦,好多翅呀又夠粗,湯又好味,完全無油呀,6.原隻鲜鮑魚--我覺得似食乾鮑喎,用刀叉去享受,一個字正(雖然不太大隻),7.蒸海東星--嘩,我從未試過食咁大條魚,重好滑好厚肉,蒸鱼的時間剛好,8.燻雞--皮好脆,雞肉好滑,好香,好食,9.炒飯--無特别,10.上湯帶子煎粉果--將湯同粉果分開上,到食時才將粉果放在湯中才食,都不是太好食,但有少许特别,11.糖水--人參紅棗燉蓮子,得個甜字,都有人參味,12.美點雙輝--是煎堆仔同腰果酥,直得讚是熱的,好似剛由焗爐取出來般,好食。總括都是好食多過唔好食,
。總括都是好食多過唔好食,不過服務就未做到最好,比我原來估計差少少,如果半島酒店的服務同出面的差不多,就唔值咁貴來食啦。
全部菜名
我無影到嘢食呀!
最後可取走一盒乳豬骨走,但原來有好多肉食,正呀!
2011-05-21
全部菜名
我無影到嘢食呀!
最後可取走一盒乳豬骨走,但原來有好多肉食,正呀!
  • 雞燉鲍翅、乳豬、炸蟹拑
2010-10-26 573 瀏覽
朋友在這兒做老襯,請我到他的婚禮,當然是二話不說立即答應。七時半左右到場,見到以前也不太熟識的同學,今次一見,只是寒暄兩三句。論樓底,論裝潢,這兒也盡顯氣派,沒有失去半島的皇者風範,感覺很GRAND 很大體,不過食物只是款款也是剛剛好,沒有什麼驚喜成份,不能達到心中的期望。迎囍片皮乳豬 – 很薄很脆的皮,是好吃的。不過只有一塊,也未嚐到肉,未夠喉。XO醬桂花蚌螺片 – 蚌和螺也是香辣惹味爽口雜一身,均是好吃的。鮑魚 – 可能貴價的食物與我無緣,總是吃不出鮑魚的特別之處,只是感覺到醬汁杰度恰到好處。鵝肝蜂巢鳳尾蝦 – 為什麼芋角會加鳳尾蝦,一點也不夾,還加上鵝肝,為什麼會有這個IDEA?原盅肘子雞燉鮑翅– 其實魚翅來說,我覺得湯底比較重要,今次也用了大量好材料如金華火腿等等去淆製,沒有杰得像湖仔,不過個人覺得鹹度偏高。清蒸東星斑 – 很少有不對胃口的魚,皮都是好吃的。不過今次一人分一小碗,吃得不夠痛快。海參瑤柱炆伊麵 – 其實到了這個時候,多數都已經夠飽了,想不到這個伊麵會是好吃的,油份不多,配料夾出動人的香味,頂到心口也要吃清。糖水 – 這兒的糖水做得好的,兩粒湯圓的皮不會過厚,個人喜

糖水 – 這兒的糖水做得好的,兩粒湯圓的皮不會過厚,個人喜歡多餡少皮的,所以這個餡料和皮對我來說比例不錯。杏仁露加了蛋,也是不錯。

還有幾款些沒什麼好談的,所以是晚也吃得幾飽。食物平均地平平穩穩,ok一定走不了,笑臉,還是不能給予,這兒可能要突破,要合理的創意。

在此再祝你們幸福快樂。
  • XO醬桂花蚌螺片