2019-06-26 383 瀏覽
位於灣仔呢間一番風味想食好耐了, 但經過都排隊今日 落大雨 約了朋友在灣仔, 嘗試下 去睇下有冇位, 幸運地有位, 可能閒日落大雨嘅關係餐廳、裝修簡簡單單, 有少少似大排檔, 木枱木櫈, 牆壁上有些掛畫我們二人點了當然是 最想食的蟹粥, 還有黃金蝦,風沙 鮑魚蟹粥一鍋黃澄澄的, 香噴噴, 非常多 蟹膏, 一鍋起碼有7,8碗, 其實夠三四個人食, 粥底綿綿的, 蟹肉多, 我足足吃了三大碗, 大滿足黃金蝦 上枱 不算太多油, 蛋黃包著蝦, 我竟然連碟上的蛋黃都不放過。太失禮,哈哈風沙鮑魚, 看起上來黑媽媽的一碟 估不到鮑魚 超爽 甜, 他的蒜蓉粒 炸到 真是像幼沙粒, 好香, 吃完打包了 炸蒜粒回家 撈公仔麵吃很久沒有吃到這麽鮮味的蟹粥了當然價錢 同食物成正比, 現在香港 街市 買一隻蟹也不便宜雖然 叫了三樣, 足夠我們 吃得飽飽的, 滿足的!
位於灣仔呢間一番風味想食好耐了, 但經過都排隊
我們二人點了當
然是 最想食的蟹粥, 還有黃金蝦,風沙 鮑魚
很久沒有吃到這麽鮮味的蟹粥了
當然價錢 同食物成正比, 現在香港 街市 買一隻蟹也不便宜
雖然 叫了三樣, 足夠我們 吃得飽飽的, 滿足的!
2019-06-24
  • 招牌羔蟹粥