2020-02-13 1102 瀏覽
輕輕的我走了,正如我輕輕的來,我輕輕的招手, 作別西天的雲彩....開業於 2016 年仲夏的一番鋒味,因為主廚也稱鋒哥,因而得名。可惜位於商業林立灣仔區競爭劇烈,又聽說左近的俄皇集團財大氣粗,誤以為盜用某藝人的名氣作招來,因此控告餐廳。小店在迫不得已之下,在秋風秋雨愁煞人的10月初秋,改名為一番風味。在星輝斑爛裡放歌,但我不能放歌...聽說在灣仔區居住的殿堂朋友,小店將於情人節翌日,可能正式結業。所以和兩位愛吃中菜熱心支持中小型的餐飲小店的朋友。再度回來,作曲終人散送別的晚宴。招牌羔蟹粥給端上的時候,熱氣沸騰,正好是隆冬初春的驅寒暖胃的不二之選。金黃色的蟹粥彷彿是波光裡的艷影,準備在我的胃部蕩漾。粥底用上原隻羔蟹及其他秘方長時間熬煮而成,蟹味濃郁豐盛。粥膽飯粒夾雜著細碎綿密的蟹膏,鮮甜嫰滑,令人食指大動。那河畔的金柳,是夕陽中的新娘;波光裡的艷影,在我的心頭蕩漾....黃金蝦金黃色的黃金蝦,給端上的時候,濃郁的蛋黃香味腸鼻而來,當然不是一般的清泉,而是天上的彩虹,實在令人肅然起敬。細嚼幾口,黃金蝦外層,香脆可口。香濃的鹹蛋香以外,還有淡淡的廣東陳年南乳香味。那榆蔭下的一潭,不是清泉,

在星輝斑爛裡放歌,但我不能放歌...

黃金蝦

那榆蔭下的一潭,不是清泉,是天上虹...

脆皮牛腩
又是一道金碧輝煌的品,牛腩外層炸得香脆爽口,內裏煙韌嚼勁。以橙紅色粉塵狀的孜然粉作調味,香口誘人。
鹹香雞
蠟黃色的鹹香雞,外皮色澤剔透,膠質厚醇,雞肉嫩滑順口,鹹香四溢。

雖然還在職業訓練局工作的時候,經已在午飯的時候經常光顧。今晚是再次悄悄別離的笙簫。夏蟲未醒,也為我繼續沉默。沉默也是今夜的風味...

悄悄的我走了,正如我悄悄的來;我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩...
2019-11-09 2670 瀏覽
【招牌羔蟹粥🦀】$388嚟緊幾日又轉涼啦💨,食啲熱辣辣嘅野就啱晒啦🔥早前試咗呢間嘅【招牌羔蟹粥】,吾知大家試過末呢🤤粥裡面有大量蟹膏,仲有個具份量嘅蟹蓋,入面嘅蟹膏勁邪惡😈粥入口鮮味十足,齋睇顏色都知勁足料,而且份量都幾多,同親朋戚友分甘同味啱晒!
【招牌羔蟹粥🦀】$388

嚟緊幾日又轉涼啦💨,食啲熱辣辣嘅野就啱晒啦🔥

2019-08-03 4078 瀏覽
之前來過食午餐,已經給他們的招牌羔蟹粥吸引著,今晚就再來試一下吧。簡單的中式餐館佈置,地方都頗大,座位闊落。果皮蒸鮮鮑鮮鮑魚一共有四隻,都算大隻,吃起來很爽口,有先包味。鮑魚沒有過多的調味,只有豉油加上果皮和香蔥吊味,吃到鮑魚的原味,果皮陣陣幽香。黃金軟殼蟹一共有四隻,都算幾大隻,沾上鹹蛋黃炸的,甘香可口,外脆內軟。軟殼蟹肉飽滿, 十分鮮嫩。清炒時蔬蒜蓉白菜,蒜香味十足,白菜爽口,吃過之前所有菜式,現在吃蔬菜,感覺份外清新。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

果皮蒸鮮鮑

黃金軟殼蟹

清炒時蔬

2019-07-28
用餐優惠
現金券
2019-08-03 2603 瀏覽
和英皇集團高層開完會之後,見時間已經不早, 所以同同事到附近的中菜店吃飯,所以來到這間一番風味。餐廳以懷舊港式風情作主題,保留香港舊時風貌。店鋪主打菜色包括懷舊粵菜,蒸煮炒海鮮等,更以招牌膏蟹粥打響名號。招牌膏蟹粥最具代表菜色之一,師傅把米熬煮至軟綿柔滑,再配上膏蟹熬成。粥底熬至橙黃明亮,蟹香膏香香濃鮮味,整隻蟹大隻厚肉,肉質結實鮮甜,實至名歸。避風塘炒蟹另一著名蟹作,以濃香惹味蒜粒爆炒,咸香而帶微辣,蟹整隻較大肉身較厚,蟹膏黏附蟹蓋,肉質結實而嫩滑細緻,味道鮮甜微辣帶著顯著的蟹鮮味。風沙鮮鮑店家驚喜新作,師傅把蒜粒磨至沙粒狀,再炒鮮鮑,鮑魚底板寬而個頭大,厚肉而個頭完好,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。配上蒜香粒,惹味卻不膩。黑椒焗乳鴿又一新作,師傅以黑椒灑至內外再焗,整隻肉汁豐富,口感油膩香口,味道均勻黑椒香。脆皮牛腩師傅把牛腩炸至金黃酥脆,外脆內軟口感,腩香而鬆化,別有一番風味。整體而言,在港島地段來說價錢實惠,海鮮材料豐富,還是很不錯的中菜選擇。

招牌膏蟹粥

避風塘炒蟹

風沙鮮鮑

黑椒焗乳鴿

脆皮牛腩

2019-07-30 1972 瀏覽
非打手 但真係好難食。。。好嬲點了星洲辣汁軟殻蟹$68/一個餐 本身其實都好唔平啦可以選擇菜飯/白飯 揀左菜飯只係1:00去吃飯 竟然話菜飯就已經無哂當碟餸黎左之後我懷疑左我叫左啲咩一舊大既野應該係軟殻蟹?再加4舊方形既南瓜。。。大家睇相就知 幾誇張戈啲橙橙地既就係星洲辣汁。。。。味道真係唔好食 啲粉係厚到一個點勁失望 大家唔好黎食我真心懷疑200幾個好評係邊道黎😑😑😑另外朋友食左個扣肉都好差好似罐頭回鍋肉開既咁真係0回頭
非打手 但真係好難食。。。好嬲
點了星洲辣汁軟殻蟹
$68/一個餐 本身其實都好唔平啦
可以選擇菜飯/白飯 揀左菜飯
只係1:00去吃飯 竟然話菜飯就已經無哂
當碟餸黎左之後我懷疑左我叫左啲咩
一舊大既野應該係軟殻蟹?
再加4舊方形既南瓜。。。
大家睇相就知 幾誇張
戈啲橙橙地既就係星洲辣汁。。。。
味道真係唔好食 啲粉係厚到一個點
真係0回頭
$68/一碟炸粉
2019-07-26
2019-07-19 1562 瀏覽
今晚同朋友一齊去食晚飯,一入去明明有位,但又要你企係度等,無人安排位,勁尷尬,到我地自己係吉枱坐底左,又叫人坐第二度,甘一開始就安排好的啦點完菜等緊個時,其中一個阿姐突然係我地後面拉凳,勁大聲,嚇死我地,勁無禮貌上菜勁慢,叫左碟炒通菜好耐都未黎,催左3次,飯都就食完先珊珊來遲,差的想取消佢,食左成個鐘水都無上一杯,全程兩個侍應阿姐好大聲甘叫黎叫去,入座安排混亂,上菜混亂到埋單個阿姐態度勁差,掟筆又揼單,發曬脾氣,唔知發生咩事問心講,食物味道幾好,但的服務係差劣,根本無服務可言,以後唔會再去
到埋單個阿姐態度勁差,掟筆又揼單,發曬脾氣,唔知發生咩事
今晚接個friend收工佢係灣仔做野  lunch試過呢間餐廳話唔錯今晚就帶左我黎試四人餐性價比好高 人均$200就食到鮑魚、蟹、蝦、班球下個叫多兩個friend一定要試!小菜同海鮮選擇都好多黃金蝦 呢到都有10隻蝦左右啱曬兩個女仔share每隻蝦都均勻蘸上鹹蛋黃醬 鮮香惹味!而且d蝦殼係炸到好香脆 可以連殼食!招牌原隻膏蟹粥一鍋粥有一整隻膏蟹蟹膏份量好多而且用砂鍋上,擺耐左都keep到熱度熱辣辣,膏蟹非常鮮甜食唔停口阿平均可以分到6碗粥,份量不少喔蟹膏份量多到呢👅👅黑椒乳鴿醃製入味,明顯見到好多黑椒係面就算乳鴿入面都落足調味料架!乳鴿都頗多肉炸到好酥脆,卜卜脆用手食,夠曬過癮
今晚接個friend收工
佢係灣仔做野  lunch試過呢間餐廳話唔錯
今晚就帶左我黎試

四人餐性價比好高 人均$200就食到鮑魚、蟹、蝦、班球
下個叫多兩個friend一定要試!

小菜同海鮮選擇都好多

黃金蝦

呢到都有10隻蝦左右
啱曬兩個女仔share
每隻蝦都均勻蘸上鹹蛋黃醬 鮮香惹味!
而且d蝦殼係炸到好香脆 可以連殼食!

招牌原隻膏蟹粥
一鍋粥有一整隻膏蟹
蟹膏份量好多
而且用砂鍋上,擺耐左都keep到熱度
熱辣辣,膏蟹非常鮮甜
食唔停口阿

平均可以分到6碗粥,份量不少喔

蟹膏份量多到呢👅👅

黑椒乳鴿

醃製入味,明顯見到好多黑椒係面
就算乳鴿入面都落足調味料架!

乳鴿都頗多肉
炸到好酥脆,卜卜脆用手食,夠曬過癮
2019-07-09
  • 黃金蝦
2019-07-15 490 瀏覽
自從冇喺灣仔做嘢之後,已經好耐冇喺灣仔食飯啦。今日就朋友所以又嚟咗灣仔食dinner,佢好想來呢間餐廳,嚟到先發現原來我之前都有喺度食lunch😛😛🦀蟹粥真係超級濃郁,好似每一啖都有蟹膏咁樣🥰🥰成個粥都係橙黃色嘅,個粥煲得好綿👍🏻👍🏻👍🏻好好味!招牌菜❤️❤️同埋啲蟹都幾多肉😋🍤黃金蝦有好多蛋黃包住🥰有好多咸蛋黃粒粒,好邪惡但好滿足😛😛成隻蝦得返蝦頭同尾有殼,好方便食到😋😋因為得兩個人食我哋都唔敢嗌咁多,嗌咗一個朋友好鍾意食嘅🥢乳鴿,呢個唔係平時我哋食嗰啲乳鴿,個皮冇咁香脆,整體比較Juice多汁,表皮同埋裏面嘅肉都有用黑椒葉相表皮同埋裏面嘅肉都有黑椒係表面,所以好入味👍🏻

2019-07-12 468 瀏覽
好少係香港食到有質素既蟹粥啦!呢間做到粥底又綿滑又夠米。蟹既份量好足夠,同埋因為佢用羔蟹,成個粥到染橙哂,令到粥底有好香既蟹羔味,就咁食d粥已經甜到不得了。比水蟹粥更甜!非常出色,我係澳門都食唔到呢個質素。我仲叫左少少海鮮食。花雕蒸蝦同陳皮清蒸鮑魚。花雕蒸蝦:佢有個花雕蛋白底,夾埋d蝦一齊食好fit! 蝦身又唔會霉,好爽口!又無泥味,唔錯!陳皮清蒸鮑魚:size 雖然唔係話好大,但係都好鮮甜,正!餐廳又乾淨,地方又闊,唔會好似一般既中餐館咁坐得好舒服。整體我都好滿意呢餐。
我仲叫左少少海鮮食。花雕蒸蝦同陳皮清蒸鮑魚。
陳皮清蒸鮑魚:size 雖然唔係話好大,但係都好鮮甜,正!

2019-07-08 366 瀏覽
之前經過幾次灣仔都想試一番風味。以中菜館來說、一番風味地方闊落、乾淨企理。週末正午來到人不算多、坐得舒適。午市套餐選擇挺多、超過二十款選擇。我點了川汁雞 $58套餐、出奇地辣度較低、有點像蔥油雞加入麻辣的味道、不錯呢!自問太辣我也吃不了😛友人點的海鮮湯斑粒泡飯 $78也很合意、海鮮湯底非常香濃、有各款菇類、魚柳、全切成小粒、口感非常好。我也忍不住拿了泡飯的湯撈白飯😋跟餐加配的檸蜜和凍檸茶、透心涼!

跟餐加配的檸蜜和凍檸茶、透心涼!
2019-07-08 278 瀏覽
之前經過灣仔幾次都想試一番風味。以中菜館來說、一番風味地方闊落、乾淨企理。週末正午來到人不算多、坐得舒適。午市套餐選擇挺多、超過二十款選擇。我點了川汁雞 $58套餐、出奇地辣度較低、有點像蔥油雞加入麻辣的味道、而且雞肉嫩滑、不錯呢!自問太辣我也吃不了😛友人點的海鮮湯斑粒泡飯 $78也很合意、海鮮湯底非常香濃、有各款菇類、魚柳、全切成小粒、口感非常好。我也忍不住拿了泡飯的湯撈白飯😋跟餐加配的熱檸蜜和凍檸茶、透心涼!

跟餐加配的熱檸蜜和凍檸茶、透心涼!
2019-07-06 473 瀏覽
Delicious porridge but their arrogant service quality, from phone reservation to bill payment, stops me from next visit. NOT AGAIN Their signature Crab Porridge - delicacy with creamy rich texture👍🏻 two girls shared one bowl, more than enough for us!There’s water in the central area as you can see😰 the sauce already appears water and oil separation. The first piece I bit was half cold-warm🤢 I guess it was microwaved? The goose was slightly tough.

銀稔碌鵝

2019-07-05
2019-07-05 313 瀏覽
Happy Friday!一定要揀間好食嘅餐廳食lunch! 特登落去灣仔食佢嘅招牌蟹粥! 好期待•招牌羔蟹粥•蟹粥好好食,好鮮甜,都幾大兜添嫁,我哋一共七個人,每人都有兩大碗! 建議起碼有四個人先好叫,如果唔係會食唔晒。之後我哋都叫左4款lunch set, 每一款$5x-$7x元。有咁嘅食物質素,真係幾抵食! 我地叫咗黃金蝦球,三杯雞,黑椒牛仔骨同埋咕嚕肉。我會特別推介黃金蝦球, 黃金蝦球用咗鹹蛋黃炸蝦球同南瓜, 好惹味一碟$68,梗係要試下啦。

•招牌羔蟹粥

蟹粥好好食,好鮮甜,都幾大兜添嫁,
我哋一共七個人,每人都有兩大碗!
建議起碼有四個人先好叫,如果唔係會食唔晒。

一碟$68,梗係要試下啦。
2019-07-04 254 瀏覽
早排睇咗套介紹台灣美食嘅電視節目“吃貨攻略”, 主持人竟然介紹我大愛嘅膏蟹粥, 睇到流哂口水…. 唔睇無件事, 一睇心引又起! 所以… 一得閒就即刻過海黎幫襯.睇台灣嘅電視節目, 介紹台北嘅膏蟹粥會落南瓜, 所以金黃色, 所以今次特別留意有無南瓜味,食咗成半煲,都唔覺有南瓜味喎? 可惜我係怕羞仔, 唔敢問佢地點煮.膏蟹粥係自己一個好大嘅情意結, 澳門誠昌嘅經歷太深刻, 由20年前食過第一次驚為天人, 到變差變劣, 大大話話搵咗好味嘅膏蟹粥成十幾年, 食過不知幾多品質差劣嘅膏蟹粥, 等咗噤耐噤辛苦先搵到一間有翻噤上下質素嘅膏蟹粥, 唔好怪我成日黎幫襯.對其他人黎講只不過係一碗好味嘅膏蟹粥,但對我黎講, 滿懷回憶!最后重重重點! 冷氣足夠! 就算膏蟹粥好熱都唔洗擔心食到身心身汗.

2019-06-26 383 瀏覽
位於灣仔呢間一番風味想食好耐了, 但經過都排隊今日 落大雨 約了朋友在灣仔, 嘗試下 去睇下有冇位, 幸運地有位, 可能閒日落大雨嘅關係餐廳、裝修簡簡單單, 有少少似大排檔, 木枱木櫈, 牆壁上有些掛畫我們二人點了當然是 最想食的蟹粥, 還有黃金蝦,風沙 鮑魚蟹粥一鍋黃澄澄的, 香噴噴, 非常多 蟹膏, 一鍋起碼有7,8碗, 其實夠三四個人食, 粥底綿綿的, 蟹肉多, 我足足吃了三大碗, 大滿足黃金蝦 上枱 不算太多油, 蛋黃包著蝦, 我竟然連碟上的蛋黃都不放過。太失禮,哈哈風沙鮑魚, 看起上來黑媽媽的一碟 估不到鮑魚 超爽 甜, 他的蒜蓉粒 炸到 真是像幼沙粒, 好香, 吃完打包了 炸蒜粒回家 撈公仔麵吃很久沒有吃到這麽鮮味的蟹粥了當然價錢 同食物成正比, 現在香港 街市 買一隻蟹也不便宜雖然 叫了三樣, 足夠我們 吃得飽飽的, 滿足的!
位於灣仔呢間一番風味想食好耐了, 但經過都排隊
我們二人點了當
然是 最想食的蟹粥, 還有黃金蝦,風沙 鮑魚
很久沒有吃到這麽鮮味的蟹粥了
當然價錢 同食物成正比, 現在香港 街市 買一隻蟹也不便宜
雖然 叫了三樣, 足夠我們 吃得飽飽的, 滿足的!
2019-06-24
  • 黃金蝦