2017-10-15 191 瀏覽
同朋友兩個人慶祝,諗住比多少少錢可以食到啲高級邊爐($328加一,埋單每人$361)。點知真係極度失望。個放題餐包左幾樣看似高級嘅“前菜”,包括冬菇鮑魚(每人一粒,淡味好韌),魚生拼盤(五件每人一塊,但完全無味),仲有幾款可以出去夾嘅前菜,雞腳/青瓜/豬肚等等,但無一樣嘢值得食,豬肚臭嘅,青瓜又係無味。另外仲有一碟牛肩肉(味ok)同一盤海鮮(除蝦以外,其他無味)係用黎烚嘅。有六款湯底揀,我扡揀左重慶雞煲底。好喇,到上雞煲喇,又係係味道極淡,仲要無啦啦喺我地仲食緊雞嘅時候幫我地加水,無錯,係水,沖淡晒啲味。之後佢地不斷“主動地”幫我地加水,形成所謂嘅湯底就打邊爐喇。喂,我去連鎖快餐店打邊爐都有“真湯底”refill 丫,你收我三百幾蚊倒啲清過蒸餾水嘅“湯”比我會否太過份?啲配料本身已無味完全唔新鮮,你加埋水落個煲到更加無味,全程食物啲味就係黎自豉油。唯一配得上呢個價錢嘅配料只有牛肩肉同海鮮拼盤入面嘅四隻蝦,其實唔係特別好味,只係對比起其他配料,呢兩樣嘢係“有味”。總括黎講,三百幾蚊食啲咁嘅嘢係完全不能接受。

總括黎講,三百幾蚊食啲咁嘅嘢係完全不能接受。
2017-10-14