2020-09-28 2179 瀏覽
其實知道有呢間嘢好耐了,不過因為隔涉😹所以都未黎試過,今次做完野之後的起心肝行過去官塘碼頭😹😹😹怕熱嘅朋友可以穿過宏利棟嘢行過去👍🏻起碼可以涼下冷氣先嘛🥰唔洗驚唔識行,只要係官塘廣場個出口出黎,沿住開源道🛣向海皮行出去,直至見到🚌巴士總站,隔離就係👇🏻官塘碼頭熟食市場啦!!市場平排有兩個入口,不過都一樣嘅👍🏻總之入去行樓梯上一層,上到去望右手邊,拿督冰室就會係你眼前😻👇🏻👆🏻鋪頭喺熟食市場嘅角落,個鋪位雖然岩岩巉巉,但係都有幾多位同幾舒服架~個人覺得算係幾乾淨整齊架啦🥰👆🏻呢間係專門食星馬嘅野食,之前去星馬做嘢就成日食到,而架黎呢度食下過下癮😻💕有叻沙、海南雞飯、乾撈、咖哩、白咖啡、拉茶等等😻😻今次就食左叻沙先啦~原本我就揀左燒豬頸肉叻沙摻摻👇🏻交左食單比個啊伯(侍應),點知過左十分鐘,另一個侍應過黎問我有無落單,我話交左單,佢話可能個侍應整唔見左張嘢😧咁重新落過單,就話摻摻已經賣晒,無油麵得返米粉🥺,而個燒豬頸肉係燶得濟😧,仲要叫左拉茶比左奶茶我。。。😧我就當自己唔好彩😹😹😹不過講真撇除呢啲唔好彩呢,其實係幾好食架👍🏻豬頸肉係好林而且唔un🥰無咁燶就完美啦~叻沙湯底濃郁,有星加坡嘅

燒豬頸肉叻沙米粉

不過講真撇除呢啲唔好彩呢,其實係幾好食架👍🏻豬頸肉係好林而且唔un🥰無咁燶就完美啦~叻沙湯底濃郁,有星加坡嘅味道😻雖然得米粉,但連埋湯一齊食係幾好嘅配搭👍🏻奶茶就正正常常嘅港式,希望佢下次唔好比錯啦~決定下次再試其他~😜

2020-09-23
燒豬頸肉叻沙米粉