2008-11-22 174 瀏覽
昨晚 21/11/2008 Thxdtsdd 與幾位同事到太子的鳳城酒家吃晚飯, 前一晚已經訂好了位. 原本想試試金錢蟹盒, 但原來要早一天預訂, Thxdtsdd 早上打去鳳城預訂都唔夠時間做, 只是訂了焗蓮蓉西米布甸. 我們 6 人準時 7:30pm 到達, 已經差不多滿座, 典形的中式酒樓, 座位有少少逼, 不過都 ok! 我們吃了:乳豬件併生腸 (乳豬皮薄又香脆, 有水準之作, 生腸都 ok!)西蘭花炒帶子 (味道可以, 可能其他菜做得比較出色, 這西蘭花炒帶子的味道變到很普通了!) 鍋貼大明蝦 (又叫蝦多士, 炸得好香口, 而且蝦味都仲保存到, 好好吃!)炸子雞一隻 (外皮香脆, 雞肉又肥又滑, 果然係招牌菜, 不過一隻對我們 6 個人會多了點!)荷蘭豆炒斑球 (又是另一個比較普通的菜, 斑球不夠鮮味, 幸好炒得剛剛好, 一點都不 "鞋"!)上湯龍蝦伊麵 (龍蝦及伊麵都做得幾鮮甜, 好吃!)上湯豆苗 (大大碟, 很抵吃, 味道都不錯. 不會像某些食店般, 每次吃的煮青菜都碟大大, 菜少少!)焗蓮蓉西米布甸 (一個好好吃的甜品, 我們 6 人都覺得好吃, 甜度適中, 又有蓮蓉

上湯龍蝦伊麵 (龍蝦及伊麵都做得幾鮮甜, 好吃!)

焗蓮蓉西米布甸 (一個好好吃的甜品, 我們 6 人都覺得好吃, 甜度適中, 又有蓮蓉的香味, 絕對值得一試!)我們點了小的焗蓮蓉西米布甸, 剛好一人一小碗, 份量剛剛好!

這餐埋單共 $1580, 每人 $263.3, 食物整體質素好, 大部分都好吃. 服務方面, 這傳統中式酒樓服務員都不錯, 換碟, 上菜等都 ok! 我們見有客人替老人家慶祝生日, 又有日本人來這吃飯, 相信是一間很受歡迎的食店.

照片可參考:

鍋貼大明蝦