2015-10-08 2624 瀏覽
好朋友終於係瑞士番黎,臨時臨急約食飯,又話想食中餐,問我有乜好地方介紹,我就比左兩間佢揀,最後佢揀左食陵發。陵發位於太子,係地鐵站行去5分鐘內到。去到時見到勁多人係門口都怕要等好耐,點知轉個頭就有位!我地點左3個餸,炒蜆仔,凍烏頭同埋炸蠔餅。蜆仔有少少咸,但配白粥簡直一流,淨係食蜆仔已經可以餸完一碗白粥。烏頭係我唯一中意食嘅魚,無論泰式明爐烏頭還是潮式凍烏頭,烏頭唔腥,啲肉仲好結實,唔會一夾就碎哂,點豆板醬食可以吊出烏頭鮮味。啲肉凍凍地同粥好夾,一凍一熱,舒緩下。炸蠔餅簡直係打冷必食item!佢個份量都幾大件,同埋都見到有好多蠔仔,絶對無偷工減料,點魚露食又係超正。整體來講,呢餐飯我地幾滿意,環境光猛,枱同枱之間有一定的距離,唔會太嘈,而且待應亦都好好人,唔會催你落單,幾好幾好。

我地點左3個餸,炒蜆仔,凍烏頭同埋炸蠔餅。

2015-10-07
  • 煎蠔餅