2021-01-21 38 瀏覽
之前天氣凍,被朋友洗板,個個都自家製羊肉料理,我就無咁幸福嘞。 經常去開觀塘做野,都路過見到一間主要食羊既餐廳,今次過開去,一於去試吓先。我以為專食羊既餐廳較為偏門,應該會門可羅雀,點知就算唔係午餐時段(仲要無下午茶餐既情況下),都不停有客人黎幫襯或者叫外賣。因為唔係食晚飯, 而且又得我一個人食既關係,所以要左個細碗既清湯牛羊雙拼米線作為穩陣之選,再加四川麻辣雞翼同一杯凍檸茶。雖然我叫既係細碗,但黎到都唔算細,牛腩同羊肉既份量都係一樣,同埋一樣咁新鮮,食落全完無任何羶味, 而且我要清湯湯底,湯頭好清,証明羊肉要好新鮮先可以完全無用上剌激的香辛料,牛腩仲炆得好淋添!至於四川麻辣雞翼都唔錯,$22蚊有4隻,我本身唔食得辣,問店員口水雞辣定呢隻雞翼較辣,店員推介我食雞翼會無咁辣,果然,雖然入口麻辣夠剌激,感覺好快消除,可以唔洗飲野解辣,仲越食越過癮添,食完想再食!最後檸茶少甜少冰啱啱好,唔太甜,茶唔苦澀。呢間餐廳唔錯,性價比高,久唔久,想平平地食下羊肉都可以黎呢到,估唔到觀塘區有咁多卧虎蔵龍!

最後檸茶少甜少冰啱啱好,唔太甜,茶唔苦澀。