2021-10-31 199 瀏覽
朋友話出嚟聚聚順便食生日飯, 就搵啲平日唔多去的地方。 咁啱見到大埔呢間, 超過380個笑的食評, 應該唔會伏卦, 就試試佢。半個月前用open rice app訂位, 首先冇打嚟reconfirm 時間, 唔緊要, 反正自己有mark 低。 跟住寫咗Birthday Dinner,冇提冇問, 唔緊要, 反正男人老狗。今日嚟到, 眼見餐廳幾細間, 只有5~6張四人枱+bar枱, 不過後來隱約聽到好似有二樓。因為只收現金, 朋友就出咗去㩒錢而我哋就睇下食咩, 唔夠10分鐘之內已經問咗我哋兩次食咩, 駛唔駛落單先。 Ok, 咁揀好就叫啦,原本點咗四個前菜, 因為唔知份量,就話主菜之後再叫, 點知居然聽到 “因為我哋用餐時間只有70分鐘, 所以可以order定先再上”。 我真係打個突, 70分鐘? 連個半鐘都冇, 而家係返工午飯時間定做節高峰期? 定係旺角大排長龍米豬連? 計埋我哋諗的時間咪得番一個鐘, 嗰刻真心想起身。 另一個女侍應就話, “其實都會睇番食物出的時間同客人等位情況的。” 咁都正常啲。。。 不過好戲在後頭。我哋前菜點咗 “蟹餅”、“虎蝦沙律”、“香腸拼盤” 同 “法式田螺”。

我哋前菜點咗 “蟹餅”、“虎蝦沙律”、“香腸拼盤” 同 “法式田螺”。 個香腸拼盤有三款唔同的種類, 配上薯蓉同少少酸菜, 味道正常。 虎蝦沙律就裡面有啲黎麥, 一堆沙律菜同三隻細蝦, 係咪虎蝦就唔知, 但就得三隻, 可能係預俾三個人share卦, 唔緊要, 我對海鮮冇咩喜好, 讓俾其他人食, 啲菜都幾清新。 個田螺有六粒,都係正常嘢, 有薯蓉墊底。 前菜以個蟹餅最好食, 個面有少許煎過,蟹肉亦夠多夠香。

香腸拼盤

虎蝦黎麥沙律

法式田螺

蟹餅

嘢飲我哋就點咗4杯夏日推介的特飲, 個名幾好聽 (只記得其中一杯),顏色亦夏日, 但味道就。。。 杯 “美女與野獸”, 有青瓜、橙汁、檸檬汁之類, 張相係橙色的, 但最後出嚟居然係綠色
, 亦完全冇橙味, 朋友話似藥水。 而另外3杯就不過不失,但就幾甜,我溝咗三次水。

美女與野獸

唔記得名, 淨係記得有蝶豆花

無酒精百香果mojito

當黎個蟹餅的時候侍應又再提 “用餐時間只有70分鐘, 不如開始準備主菜”, ok, 又再提醒我只有一個鐘, 即係叫我好快啲食吖, 咁就講冇問題啦。 跟住一等就等咗差唔多15分鐘, 我哋都擔心食唔食得切。

先嚟過 “卡邦尼意粉”, 中間有隻糖心蛋同幾片Pama Ham,睇食評好似話啲意粉係手工做的, 比一般的粗身, 亦幾煙韌, 所以都幾有口感,但個醬汁有啲淡同浠, 分完第二叉俾朋友已經見到水滴滴咁, 而且分量偏少, 到我碟已經得番一啖, 直頭分唔到第四注。

卡邦尼意粉

食完個意粉又再等多10分個牛扒先到 (即係用咗25分鐘整)原本係好事,可以俾我哋傾下計, 但以 “70分鐘用餐時間” 黎講就只會係壓力囉, 因為期間班侍應已經不停行嚟行去喺度望住。

好啦, 終於都到,首先 一望配菜又係薯蓉
。 連薯條都唔俾, 可能簡單快趣, 又或者牛扒配薯蓉夾啲卦, 不過有其他選擇會好啲囉。 個牛扒味道其實ok的, 不過只有大概8oz,薄切只切到5.5塊, 已經連埋兩邊的片頭。 我哋用咗唔該10分鐘KO咗碟牛扒, 因為侍應又走埋嚟, 今次已經唔講70分鐘, 係直接話Last Order, 仲有冇嘢加。 個時只係差唔多8點, last order? 算吧,都已經冇mood,當然回應唔駛。 跟住唔駛5分鐘就隊張單埋嚟

牛肩肉扒

埋單差唔多一千, 呢餐只能講不過不失, 冇咩特別囉, 但以“70分鐘” (起碼被提醒4以上), 絕對有更多同更好的選擇,亦唔會有第二次。 出到門口,鬼影都冇隻, 根本就唔駛咁催囉。 嬲嬲地加上完全唔飽, 最後走咗去食碗蛇羹+糯米飯, 仲滿足。

蛇羹+糯米飯套餐

生日