2020-09-14 508 瀏覽
七月第二個星期天晚上,大埔。友人知道我喜歡打卡網紅餐廳,星期天我們也想到遠一點走走,遠離市區一點,於是他就找到了這家新開的西餐廳,一起去探店。餐廳從裡到外用色大膽,從頭頂的招牌霓虹燈,地下的投射燈,門前客人坐著等待的木箱子,牆上的塗鴉,裡面的坐椅,復古海報,桌上也用上彩色屋子擺放餐具,到處一片色彩繽紛,色調讓我想起在荷蘭河邊的彩色建築物。整體裝潢用上工業風,把顏色跟工業兩種不同風格完美的融合在一起。桂花淡麥酒,看到有不少的本地手工啤提供,都是香港城釀的,就先點一瓶清新口味的試試。香港城釀的手工啤特色就是以本地常見的食材及香料入酒,釀出屬於香港人的獨特口味。這是屬於他們的花墟系列,採用香氣最濃郁的金桂花純天然風乾後,與淡麥芽結合,所以酒體輕盈,清新又濃香,每喝一口就像吃了一顆桂花糕一樣。香草煙三文魚片,煙燻後的三文魚肉質鮮嫩更扎實,魚味更突出,口中散發著淡淡煙燻味,是我最喜歡的三文魚烹調方式,而且這道菜的三文魚片之多,只需要48塊,CP值也太高了吧!港女IPA手工啤酒,香港城釀的皇牌系列,是其中一款代表作品。聞到淡淡荔枝香氣,輕呷一口有焦糖麥芽甜味,帶有花椒的辛辣,然後就是強烈的回甘,用
七月第二個星期天晚上,大埔。

桂花淡麥酒
香草煙三文魚片
港女IPA手工啤酒
港女IPA手工啤酒,香港城釀的皇牌系列,是其中一款代表作品。聞到淡淡荔枝香氣,輕呷一口有焦糖麥芽甜味,帶有花椒的辛辣,然後就是強烈的回甘,用以形容香港女人的個性。
咸蛋醬酥炸雞翼
咸蛋醬酥炸雞,外皮炸得金黃脆口,淋上滿滿自家製的,散發陣陣鹹香的咸蛋醬,簡直就是邪惡的化身,雞翼如果先醃一下一定會更夠味。除了咸蛋醬,還有柚子蜜跟松露忌廉芝士可以選擇。
海鮮炒自家製墨汁烏冬
海鮮炒自家製墨汁烏冬,烏冬採用日本麵粉和墨汁每天手打,保證新鮮,難怪彈牙又有嚼勁,而且非常掛汁。
海鮮炒自家製墨汁烏冬
海鮮配料很豐富,有大蝦、元貝、青口,蜆,醬汁方面我們選了香辣蕃茄汁,這個醬的辣度連很能吃辣的我們也覺得挺高,真想試試的話不知道之後可不可以減辣呢。
黑鳶DIPA
黑鳶DIPA啤酒,黑鳶也是本地的啤酒廠,這瓶使用三倍的啤酒花釀製,酒精濃度達8%,酒體比較厚而順滑,啤酒花香氣極濃,又帶點熱帶果香,以這作為結束是最好的。
非常欣賞的一點是,洗手間外面佈置的小花園一樣,而且裡面種了一盆有天然空氣淨化器之稱的虎尾蘭,作用是吸收空氣中的有毒氣體,難怪沒有異味,洗手間這重要的細節是很多餐廳都沒有注意到的,很貼心呢。
2020-07-12
$326.5 (晚餐)
桂花淡麥酒
香草煙三文魚片
港女IPA手工啤酒
黑鳶DIPA
每日辛苦返工放工,返到大埔攰到唔想煮飯,出咗糧有錢食返餐好好正常,但近一年香港人出街食飯仲要諗多一樣野,就係我自己賺嘅錢我可以選擇去邊度消費,唔通我食乜嘢去邊度食都要比人管咩?我而家每一蚊嘅消費都係用係黃店,今晚想食西餐就去咗位於大埔東昌街的 homeland。店面設計就簡約的工業風,我同老公坐吧枱,燈光柔和,望住玻璃反射旺角太子的新聞,一邊食一邊睇好緊張。 大啡菇白松露牛乳炒蛋 $118掛住做嘢餓咗一日好肚餓,叫份 All day breakfast 一次過滿足幾款願望。近排潮流食素,大啡菇肥大厚身多汁,上面鋪滿味道濃郁的白松露牛乳炒蛋,入口潤滑。配料豐富到不能盡錄,樣樣我都好鍾意食,有煙三文魚、牛油果、煙肉、腸、沙律、多士,超豐富的食到好滋味。香城安格斯牛漢堡 $98香城?homeland? 安格斯牛漢堡我吃的是medium,牛肉味濃郁而且肉汁多到爆。入口肉質嫩滑肉汁豐富,仲有我最愛嘅炸薯條,粗薯條特別惹味!新鮮即叫即製熱辣辣非常好味。 凍檸茶 $12平過茶餐廳嘅價錢,凍檸檬茶清新解油膩。抹茶蛋糕 $38最後當然唔少得甜品啦!抹茶蛋糕厚身甜度岩岩好,賣相又靚,值得推介!

大啡菇白松露牛乳炒蛋 $118

香城安格斯牛漢堡 $98

凍檸茶 $12
平過茶餐廳嘅價錢,凍檸檬茶清新解油膩。

抹茶蛋糕 $38
  • 安格斯牛肉漢堡
  • 精選全日早餐
2020-09-05 539 瀏覽
近排行開知道這裡有間唔錯嘅餐廳,最緊要係口味啱自己channel!疫情下仍然爆滿,在門外等了一陣有枱,餐牌款式選擇多,有手工意粉及飯、薄餅、沙律、全日早餐等不同款式,今晚就點了八爪魚三色藜麥沙律,上面放滿了八爪魚粒入口煙韌彈牙!加埋爽口沙律菜同醋汁同高纖維又健康嘅藜麥,作為今晚嘅開始!接住就係餐牌推介嘅小食拼盤,一個拼盤有四款食物,濃郁香脆芝士薯條,薯條夠粗身加埋香軟嘅芝士,正!還有最愛酥炸雞翼,皮脆肉嫩軟熟,非常入味!吉列廣島蠔,外面香脆咬開內裡蠔味濃郁肥美!加埋香脆炸魚棒真係樣樣都咁好味道!主食當然唔少得秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉,中間有隻流心蛋黃旁邊伴住火腿片,加埋個自家製煙韌彈牙感十足嘅意粉,攪勻一齊入口完全感覺到卡邦尼汁粘住意粉上,十分好味道!最後加埋杯凍海鹽奶蓋抹茶,奶蓋香滑濃郁,十分有口感,抺茶味道濃郁同埋件朱古力脆片蛋糕🍰,朱古力味道濃郁,下面還有朱古力脆片,十分出色,就係咁十分完滿,工作帶來嘅辛勞可以完全放下!

就係咁十分完滿,工作帶來嘅辛勞可以完全放下!
2020-07-28 1514 瀏覽
假日同仔仔和媽咪來食個豐富的lunch 。因之前上網見好多人都話 呢間小店唔錯,今次特別帶仔仔來支持下。呢到食物種類唔錯 , lunch 時段唔洗加一,有9折,叫主食仲送餐飲都幾抵食。仔仔睇餐牌已經比佢的兒童餐吸引左,就叫左煙肉蘑菇意大利飯 配德國腸,炸雞,沙律和果汁, 好豐富又大架車的兒童餐,我試左一口意大利飯好有誠意, 用了好多芝士煙肉去煮,有小小拉絲的感覺。 而我就叫左份 All day breakfast 😋,我選擇左太陽蛋,仲有煙三文魚, 牛油果,多士,德國腸, 沙律,豬肉,超豐富的, 我選擇太陽蛋係因為我和仔仔最喜歡張個雞蛋直接放上多士到咬,咁d 蛋汁就會滴返落多士到好滋味。而煙三文魚份量都大片, 德國腸好味。免費配可樂一杯媽咪就左香煎澳洲黑毛安格斯西冷7成熟, 見媽咪切好哂時,即夾舊食,一咬牛味好濃郁仲幾 juice 煎得剛剛好。份西冷都幾大份量下,下面有好多配菜和薯蓉,個薯蓉好滑好加分。免費配凍檸檬茶最後我地緊係叫返個甜品來食先夠滿足啦!海鹽焦糖芝士餅 ~ 個芝士餅做得好好面頭沾小小海鹽帶出芝士的濃郁但又唔會過咸。朱古力脆片蛋糕 ~ 比仔仔好快 ko 左,我只食到一口

最後我地緊係叫返個甜品來食先夠滿足啦!

朱古力脆片蛋糕 ~ 比仔仔好快 ko 左,我只食到一口仔, 朱古力味好香濃夾左小小脆片成件 cake 好豐富。

小店侍應好有禮貌,入座後會主動問你要唔要口罩袋, 值得一讚。

2020-07-14 1045 瀏覽
這次在放工時間去了大埔逛街,終於去了一家想去打卡的小店吃東西🤭。店舖位於大埔東昌街,門面裝修特別帶點工業風。店裡燈光柔和,裝修挻美的,總共分為上下兩層。餐牌上面有多款食物選擇,由前菜到主食看到花多眼亂🤭🤭。這次我們太肚餓,所以只點了小吃和甜品。看到推出了手工啤酒也來枝吧🥂😋。💥有彩蛋海鹽朱古手工啤酒 HKD$68,用海鹽和朱古力製作而成的黑啤😍,除了飲到海鹽的咸香味還帶出微微的朱古力,口感豐厚而特別。這個酒精含量是6%。💥香脆巴馬火腿焗芝士薯蓉 HKD$68,經過焗脆後的巴馬火腿帶咸味但挻脆。芝士很香口感煙韌,薯蓉口感滑身🤭,這個是一個簡單美味又飽肚的食物😋。💥咸蛋黃酥炸雞翼 HKD$68,雞翼總共有三款味道可供選擇,我們選擇了咸蛋黃味😍。這個味道很香,吃到咸蛋黃的咸香味,雞翼外皮脆卜卜,裡面不會乾身有肉汁😋。💥朱古力脆片蛋糕 HKD$38 & 法式焦糖燉蛋 HKD$48,吃完東西來份甜品最好不過😍,甜品擺盤挻美❤。雖然味道帶點甜,但食物味道不錯,靜靜配啤酒邊吃邊飲挻合適🤭。

2020-07-13
疫情緩和約咗朋友去行山,行山前梗係要醫下肚精力充沛先去行啦。今日就先係大埔Homeland食咗先再出發。地點唔算就近港鐵站,但附近都幾多巴士站,都算可以。食物方面我叫咗Egg Benedict($88) 友人就叫咗個扒食。Egg Benedict 比我想像中要大份,除咗Egg Benedict之外,仲有smoke salmon,bacon,腸仔同沙律,沙律量都唔少。 我好怕Egg Benedict saucing太多,呢個就啱啱好啦。朋友既Striploin ($168)望落都唔錯,薯條都新鮮香脆既。朋友揀左五成熟,食落真實口感都幾滿意,牛味同肉汁都好夠。伴碟仲有炒過嘅甜椒,平衡番肉類嘅罪惡感。嘢飲方面除咗跟餐茶或咖啡我另外再叫咗Rosa Crimson Glory, 都係玫瑰茶,但同平時玫瑰唔一樣,大粒好多,睇相就知啦。上枱記住要擺耐少少先會出味,玫瑰花香幾濃郁,茶壺有蠟燭座熱,唔怕擺耐會涼。朋友就揀左奶茶,係英式奶茶,茶味同奶量都係較港式奶茶無咁強烈。呢度份上下兩層,樓上較暗,樓下較多自然光。唔夠1:30樓上已經坐滿人,平日黎講真係非常好生意。

友人喜歡小店,郊遊完剛好路經Homeland,就被這家小店吸引了。由香港本地釀造的香港城釀,當然不能錯過。我們先點了兩款花墟系列的桂啤及茉莉,是花香茶香麥香的配搭,清香淡雅,喝一下心矌神怡。香草煙三文魚捲起像花一樣,賣相已經吸引,而且肉質鮮嫩,油潤軟實,煙煄香更帶出油香鮮味。愛吃煙三文魚的友人讚不絕口。香草牛油蒜香焗田螺上枱已聞到陣陣牛油香,田螺軟彈入味,但其實主角不是田螺。吸收了牛油汁及田螺汁,軟滑creamy的薯蓉十分吸引。香辣蕃茄墨汁海鮮炒烏冬自家制的墨汁烏冬形狀像意大利寬麵,煙韌彈牙,海鮮有大蝦,青口,大蜆,元貝。香辣蕃茄有一定的辣度,亦可選擇蛋黃醬汁。值得一提是這家小店的後院及洗手間,除了擺放了很多可愛的狗狗裝飾,洗手間內還擺放了一盆虎尾蘭,有淨化空氣的功效。連後院及洗手間都十分注重,真是吃得安心又放心。

2020-09-08
2020-09-21 0 瀏覽
位於大埔東昌路2號地鋪的Homeland,店面不大,交通也不是很便利,但憑藉餐廳的獨特的經營模式,日日座無虛席,深受顧客的歡迎。餐廳主打西餐,提供多款用心自制手工食品,其中手工啤酒非常有特色。先講講沙律,蔬菜新鮮,虎蝦彈牙,配上三色藜麥,非常香口開胃。主菜香煎澳洲黑毛安格斯西冷,要4成熟剛好,切開肉質粉嫩,口感豐富。慢煮秘製燴羊膝,好惹味,沒有一點羊骚味。香煎西班牙比利亞豬肩肉,煎得好香,入口好軟腍,好好味。香辣蕃茄白酒煮靑口,青口是特選藍青口,肉肥鲜甜。如此美食難怪門外大排長龍等位呢!
2020-09-21 0 瀏覽
今晚朋友相約來到大埔東昌街Homeland西餐廳小聚,一到門口,見到好多人等位,好在朋友己在餐廳裡留位等我,就省了我等位時間了。朋友介紹餐廳的手工啤酒好特別,迫不及待地拿了單眼佬話梅蜂蜜酒兩支,酸酸甜甜好易入口。虎蝦三色藜麥沙律:大大隻🐯蝦,鮮甜彈牙,蔬菜新鮮,健康又開胃;香煎澳洲黑毛安格斯西冷是餐廳招牌菜,五成熟啱啱好,肉質夠淋,嫩腍夠重牛味;配菜薯蓉夠香夠豐富。香辣蕃茄白酒煮藍青口,青口粒粒飽滿,非常肥美,香辣茄汁味,送酒一流,我一定還會光顧。
2020-09-20 0 瀏覽
趁今日星期五休假,即刻食個Late Lunch,揀了間小店,裡面坐位不多,但跟店名一樣有Home的感覺,很舒服。點了特級安格斯漢堡(HK$88),大概等了10分鐘上枱,應該係即叫即做吧,整個Burger Set好壯觀,絕對比自己的拳頭大!主角Burger有厚厚的安格斯牛,食出有香濃的牛肉味,但略嫌味道有點淡。芝士雖然不多,但跟牛很Perfect Match! 裡面的蕃茄、火箭菜、紫洋蔥都很豐富,一點都不吝嗇。薯條是熱騰騰的,粗薯條係好味好多。
特級安格斯漢堡
2020-09-11
特級安格斯漢堡
雖然不是週末 但門外等候的人流卻不少 裝修新頴 掛上很多幅創意掛畫 門口有一盞照向地十分搶眼的大圓射燈 有點像韓劇看到的餐廳 ~凍蝶豆花士多啤梨牛奶 $36外觀很美 把蝶豆花和牛奶與杯底的士多啤梨醬混和一起再喝 牛奶味較重 能喝到士多啤梨果蓉 但建議加多一點🍓 可令士多啤梨味道再突出多一些😋香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $168我們點了6-7成熟 裡面有淡紅的肉質 吃起來牛肉味很香濃👍🏻配菜裡有一些薯蓉和黃椒 真想多給我們一些薯蓉 不知道是加了忌廉還是牛油 真的超好吃😍香辣蕃茄白酒煮藍青口 $88大約有十幾隻 不太辣 但很香和充滿蕃茄味🍅 友人很喜歡吃 一隻吃完接下一隻😋店員也很細心給了我們一個小筒裝著青口殼👍🏻朱古力脆片蛋糕 $38入口溶化好像吃朱古力雪糕 蛋糕底部硬身一點 吃起來有脆脆的感覺 有超香濃的朱古力味😋👍🏻👍🏻店員人超好 我們兩個都是九月生日 所以問有沒有蠟燭 想不到真的有 還為了不吹熄蠟燭 關了冷氣幫我們拍照💛💛💛

凍蝶豆花士多啤梨牛奶 $36

香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $168

香辣蕃茄白酒煮藍青口 $88

朱古力脆片蛋糕 $38

最近終於放監!當然要跟朋友約約去吃飯鬆一鬆~畢竟窩家太久人都有點不夠能量。朋友提議吃飯喝酒,當然支持,找到間有本土手工啤的西餐嘗嘗鮮~餐廳有兩層,裝修挺有調調~當天吃飯的人不少,相信質量有一定水準~既然來到當然要試手工啤,叫了枝指示$68喝,入口易,示辣口,味道有果香及麥香,挺好喝。前菜是八爪魚三色藜麥沙律$58。八爪魚是熟身的咬起來較煙韌,適合愛有咬感的人吃。沙律菜挺鮮,中規中矩,價位合理。香煎澳洲黑毛牛安格斯西冷$168,以這價位扒很大件~燒得7成熟是現在較安全吃法,既不太生又不會老。配菜也燒得不錯,配著吃很豐富飽足。匈牙利牛面頰燉意大利飯$98。這碟性價比很高,飯裡邊還有幾份牛面頰,都煮得軟軟的,配著意大利飯吃會覺很香濃。朋友叫了杯海鹽奶蓋綠茶$48。奶蓋味很香滑,整體不錯。

朋友叫了杯海鹽奶蓋綠茶$48。奶蓋味很香滑,整體不錯。

Homeland位置較偏遠,座落於大埔角落不起眼的街道上,外形卻除去大埔鄉郊的味道,滿滿的霓虹燈光裝置充滿時尚感,有型程度不比港島餐廳遜色!樓高兩層的餐廳位置不太迫,我和朋友坐在二樓用膳,由於冷氣稍大,提醒職員後她立即下調冷氣溫度,態度友善,讚!而食物方面,我可以肯定的説價錢合理,味道一流!白松露雜菌芝士薄餅 白松露味道重,薄餅脆卜卜而不油膩,食幾件也沒有罪惡感!香煎帶子波菜意大利飯 帶子煎得很香很鮮甜,驚喜的是波菜飯味道超級好,飯粒軟熟,與粘稠的菠菜汁完美融合,朋友和我一邊吃一邊頻頻説好吃!秘製伊比利亞卡邦尼意粉 手工意粉相當新奇,本以為憑賣相看口感會像油麵,可吃下去口感是粗身意大利麵的感覺,與流心蛋和火腿完美融合,味道濃郁不咸。桂啤 本土手工啤樽身貼紙很有趣,打卡一流,可惜桂花味稍遜。這次用膳經驗很特別,我吃得出這一間店對餐廳環境用心之餘對食物味道都相當用心,碰到兩者兼得既餐廳很可貴,我有空一定會再吃多次。

而食物方面,我可以肯定的説價錢合理,味道一流!

白松露雜菌芝士薄餅

白松露味道重,薄餅脆卜卜而不油膩,食幾件也沒有罪惡感!

桂啤
桂啤

本土手工啤樽身貼紙很有趣,打卡一流,可惜桂花味稍遜。

2020-09-12
  • 香煎帶子菠菜意大利飯
2020-09-14 0 瀏覽
2人限聚令放寬前一晚,同老公搵野食。 依間hit左好耐,好多人等, 但星期四晚可walk-in, 實在太lucky了。成間店都好colorful,一入去已full house,見有一家大細,後生既,中年飲紅酒既,咩客路都有。已經覺得佢地做得成功,成間舖頭都好熱鬧,有酒吧氣氛。我地安排坐樓上bench位,我真心欣賞佢個high Chair識轉同埋椅背加個foam好厚身,隻布好colorful, 好match佢地舖頭 又坐得舒服。(店主睇到cm可唔可以話我知去邊買,好好坐!)Table bench亦都有適當table depth, 唔會食得好辛苦。 我哋背後有一個扮汽水機嘅趟門,好有heart,整得好靚! 同一時間可以睇到曬佢有邊啲啤酒, 佢哋基本上入曬香港城釀啲beer,成件事好local。 感受到佢哋真係用心做呢間餐廳,even個menu都做得好睇。講番正題, 老公叫左牛扒,我就叫招牌海鮮茄汁辣意粉/烏冬?我成日覺得有誠意既餐廳係要 配菜都做得好。 老公話個跟餐薯蓉好食過塊扒 食到老細搏晒命加牛油。 我就欣賞啲配菜唔係用一般常見嗰啲,係用summer squash zucchini,

講番正題, 老公叫左牛扒,我就叫招牌海鮮茄汁辣意粉/烏冬?

食到老細搏晒命加牛油
。 我就欣賞啲配菜唔係用一般常見嗰啲,係用summer squash zucchini, 細條蘿蔔仔……仲要係有seasoning過,覺得感動。 牛扒叫左medium,上到枱似medium well, 始終好多餐廳都有呢類問題, 有進步空間。

我嗰個 海鮮辣茄汁意粉, 因為個menu寫烏冬我食就似pasta, 我當佢pasta咁講~ 一上枱係好吸引人,由餐具選擇到意粉擺盆,都係好睇。見到食評都知依間主打自己做意粉 ,如果你拎佢同pisi 傳統 意粉比較,係冇得比……依度做得硬身少少, 睇得出係手工麵, 個樣同食落去有台灣手工麵嘅感覺 。但我會話個汁做得好 !惹!味!
佢真係辣的,又有茄味, 伴碟佢有少少sour cream做highlight,yummm~~

不過d海鮮就soso,冰鮮,比個意粉醬搶哂focus了。
另外就係覺得個份量有啲少啦………

仲有就係佢冇講明 限制用餐時間 …一食完就上單快手交枱俾下round,附近幾枱都係咁。 其實仲有大半支beer未飲完…………

不完美,可接受,有 改善空間,有心的小店。希望佢地唔好步mamaday後塵………