1K
2021-01-11 1245 瀏覽
最近親親大自然,星期六最好嘅活動就係踩單車,一早出車差不多中午時分已經去到大埔,放低架車係單車舖作少少維修,然後就去咗對面食好嘢!差不多1:00全場滿座,好彩閣樓仲有少量 walk-in 位,燈光柔和氣氛很浪漫的。八爪魚三色藜麥沙律 $58這個值得推薦!賣相不錯,顏色繽紛,味道清新健康。滿滿海洋味道的八爪魚很彈牙,三色藜麥 superfood 營養價值高,沙律菜爽脆清甜。小食拼盤 $98這一款 Homeland Snack platter 看一眼就知是招牌菜!親民價錢豐富享受,芝士薯條、炸手指魚 很有英倫 fish & chips 的風味。酥炸雞翼 配上甜美的柚子醬汁,肥美彈牙。吉列廣島蠔 外脆內軟,口感 creamy 。香煎澳洲黑毛安格斯西冷$168為咗迎合朋友嘅口味,點了 medium well, 牛扒質素高,切開仍然粉嫩,入口柔軟,多肉汁,牛味濃郁。配上是日薯菜,蔬菜份量多,加上香濃牛油味的薯蓉,大滿足!抹茶蛋糕 $38matcha cake 擺盤很精美,很有心思的圖案,抹茶蛋糕 口感結實,甜度適中,香濃的抹茶味,甜蜜是今天完美的結局。

八爪魚三色藜麥沙律 $58

小食拼盤 $98

香煎澳洲黑毛安格斯西冷$168

抹茶蛋糕 $38

• 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
  • 小食拼盤
2021-01-11 648 瀏覽
上個月都有黎過呢間homeland,但嗰陣未有特別點search就入左黎食,覺得個意大利飯好好食。之後再search返先知原來呢到最出名係手作意粉,但上次竟然武士道,所以今次就特登嚟食手作意粉啦。我哋每人叫咗一個手作意粉,咁佢都包一杯餐飲嘅,同埋我哋再叫咗個芝士凍肉腸拼盤。🧀芝士凍肉腸拼盤 $98拼盤有金文畢芝士、莫扎瑞芝士、車打芝士、巴馬火腿、莎拉美腸、辣肉腸、乾果同多士。火腿誘人嘅油脂加埋芝士濃鬱嘅香氣真係完美組合,適合以酒配襯(雖然我地冇叫到酒)火腿迷一定要試下。🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98呢到嘅手作意粉比平時嘅意粉好似粗身少少,而佢嘅彈牙就唔使多講啦。今次主角落咗喺蜆度,蒜香辣椒蜆嘅油香做咗意粉嘅汁,每一啖嘅意粉都食到蜆肉汁嘅鮮味,炒香嘅蒜頭更加將蜆嘅味道昇華。蜆有十三隻,大多數都好大隻,多肉,份量幾足夠。🍝秒製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 $118伊比利亞火腿呈方粒形狀,食落鹹香,肉質帶有少少橡果純樸而芳香的味道,比普通火腿味道更加濃郁。卡邦尼意粉有隻蛋,撈埋落意粉到食,意粉變得更加香,卡邦尼汁調得啱啱好。飲品方面我地揀左熱檸水同熱奶茶,都ok嘅。今次終於了結左我地要食手作意粉

🧀芝士凍肉腸拼盤 $98

🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98

🍝秒製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 $118

飲品方面我地揀左熱檸水同熱奶茶,都ok嘅。

今次終於了結左我地要食手作意粉嘅心願,不過呢間真係值得我地再食嘅。
2021-01-10
  • 芝士凍肉腸拼盤
難得平日放假,約左好友去大埔踩單車,晏就入去食左個午餐先~上網見到呢間Homeland 好多好評,位於大埔東昌街2號地舖,中午時間全店滿座,好好彩我地係最後一張卡位。午市套餐價錢相宜,二人餐包二人份量餐湯、沙津、主菜、餐飲,另可優惠價加購小食、拼盤、PIZZA。是日餐湯為薯仔濃湯,口感香濃幼滑,飲得出好足料。慢煮雞胸雜菜沙律雞胸肉經慢煮後非常嫩滑,唔會又乾又嚡,雜菜沙律新鮮又爽脆。秘製伊比利亞卡火腿卡邦尼意粉西班牙傳統醃製火腿味道濃郁,食落細膩充滿油脂香,意粉煮得剛好,煙韌彈牙,加入煙肉、芝士等煮成,鹹香味十足。牛油果三文魚闊條麵滿佈芝士碎,賣相吸引,口感al dente夠哂煙韌,三文魚豐滿肥美,配以軟滑牛油果,口感層次豐富,勁滋味!另外加購自選醬料雞翼,揀左咸蛋黃味,炸至金黃酥脆,陣陣鹹香,味道非常匹配,好惹味!
難得平日放假,
約左好友去大埔踩單車,
晏就入去食左個午餐先~

上網見到呢間Homeland 好多好評,
位於大埔東昌街2號地舖,
中午時間全店滿座,
好好彩我地係最後一張卡位。

午市套餐價錢相宜,
二人餐包二人份量餐湯、沙津、主菜、餐飲,
另可優惠價加購小食、拼盤、PIZZA。

是日餐湯為薯仔濃湯,
口感香濃幼滑,飲得出好足料。

慢煮雞胸雜菜沙律
雞胸肉經慢煮後非常嫩滑,
唔會又乾又嚡,
雜菜沙律新鮮又爽脆。

秘製伊比利亞卡火腿卡邦尼意粉
西班牙傳統醃製火腿味道濃郁,
食落細膩充滿油脂香,
意粉煮得剛好,煙韌彈牙,
加入煙肉、芝士等煮成,鹹香味十足。

牛油果三文魚闊條麵
滿佈芝士碎,賣相吸引,
口感al dente夠哂煙韌,
三文魚豐滿肥美,
配以軟滑牛油果,
口感層次豐富,勁滋味!

另外加購自選醬料雞翼,
揀左咸蛋黃味,炸至金黃酥脆,
陣陣鹹香,味道非常匹配,好惹味!

2021-01-06
沽名釣譽,食人血饅頭的黃店實在不少,但這間HOMELAND絕對是良心店的代表!無論服務,性價比,食物都十分出色,難怪長期都坐滿人呢!正午12:00開門,已經坐滿人!非常受歡迎欣賞一下店內的裝潢,沒有突兀感,邊坐邊欣賞,很舒適聖誕抗疫套餐!以前只有A LA CARTE,今日終於推出套餐MENU,一人餐128/二人餐248好大份,勁抵食!南瓜湯非常濃郁,而且很夠甜很順滑,亦不會太重奶味,非常好[吃]!本來一份$48的沙律,套餐的份量減半但也沒有馬虎,雜菜超新鮮,煙三文魚也是彈牙細緻,配上西班牙黑醋,易入口得很~薑黃天多利雞闊麵,這個的賣相沒有因為套餐便宜而偷工減料,手工粉很彈牙,薑黃的味道很出,也有火箭菜吊味,雞胸肉夠嫰滑,整體質素甚高,唯獨咸味略略不夠,在桌上加瓶鹽可能會更好呢水準更高的漢堡,漢堡有濃濃的牛肉香,番茄,洋蔥十分JUICY,漢堡皮有烘烤過,芝士味帶咸香而非無味芝士,整個包超好吃!帶薯皮的大條粗薯條,不算很多,但每條都很大,也沒有烤焦,質素同樣高。只是也是咸味略略不夠呢真的很飽,不過下單時就點了這$68的番茄醬辣青口,夾雜惹味跟清新,青口的味道也帶鮮,而且又有一堆火箭菜沙律在

正午12:00開門,已經坐滿人!非常受歡迎

欣賞一下店內的裝潢,沒有突兀感,邊坐邊欣賞,很舒適

真的很飽,不過下單時就點了這$68的番茄醬辣青口,夾雜惹味跟清新,青口的味道也帶鮮,而且又有一堆火箭菜沙律在上面,真的不怕吃不夠菜呢!
點多了,二人餐已經夠吃,加了道前菜超級飽!
題外話/補充資料: 服務質素也很高,看到他們超級忙但也是很有禮貌,很讚啦!
2020-12-25 518 瀏覽
今次已經系第二次幫親Homeland啦,之前試咗大角咀店,今次就黎試埋另一間分店店內環境同大角咀店好唔同,呢邊行Loft 風格,分兩層宜家臨近聖誕假日lunch有聖誕lunch set 食我同朋友就點咗個2人套餐---聖誕自由揀抗疫2人套餐 ($406)是日餐湯忌廉粟米湯比起出面其他店既較creamy同埋多粟米粒---煙三文魚雜菜沙拉巴馬火腿雜菜沙拉之於沙拉就系正常水平,新鮮既沙拉菜淋上酸酸甜甜既黑醋特別開胃,配料分量就略嫌分量少,想同朋友share都有d難度---香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 (+$30)豬肩肉稔身可口,  本身塊豬肩肉quality都唔錯, 所以吾洗點調味已經好好食---澳洲黑毛安格斯西冷扒(+$50)西冷扒分量好大, 亦都做得稔身, 煎得岩岩好唔會overcooked上次黎食既時候已經深深愛上呢度既薯菜薯蓉十分creamy可口,一開始食就停吾到口而其他配菜都十分fresh同埋烤得岩岩好---芝士凍肉腸拼盤(+$78)凍肉腸/火腿同埋芝士各有三款,分量吾少,兩三個人share岩岩好---白松露雜菌芝士薄餅 ($98)薄底Pizza 個crust好薄同脆,亦都落足餡料,白
店內環境同大角咀店好唔同,呢邊行Loft 風格,分兩層

宜家臨近聖誕假日lunch有聖誕lunch set 食
我同朋友就點咗個2人套餐
---
聖誕自由揀抗疫2人套餐 ($406)
是日餐湯
忌廉粟米湯比起出面其他店既較creamy同埋多粟米粒
煙三文魚雜菜沙拉
巴馬火腿雜菜沙拉
---
香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 (+$30)
---
澳洲黑毛安格斯西冷扒(+$50)

上次黎食既時候已經深深愛上呢度既薯菜
薯蓉十分creamy可口,一開始食就停吾到口
而其他配菜都十分fresh同埋烤得岩岩好
---
芝士凍肉腸拼盤(+$78)

---
白松露雜菌芝士薄餅 ($98)

薄底Pizza 個crust好薄同脆,亦都落足餡料,白松露分量十足,系幾抵食既選擇
---
海鹽奶蓋抹茶($48)
呢杯飲品真系就算要加錢都系必點!必點!必點!(重要的事情要說三次)
本身杯飲品個樣就已經好討好,奶蓋同埋抹茶鮮奶層次鮮明,面頭個層抹茶泡泡再配上兩隻可愛既熊仔特別吸睛
味道就真係世界級好飲,個奶蓋做得好出色,抹茶同埋海鹽既味道濃郁得黎又平衡得好好,好彩分量十足,如果唔係就會飲得唔夠過癮
2020-12-07
香城安格斯牛漢堡 $98呢個香城🍔都幾足料 入面有蕃茄🍅、生菜🥬、洋蔥🧅、芝士🧀、有得揀幾多成熟既牛肉🥩加埋自家製既醬 夾埋都幾大份 女士可以share食 每人每個🍔都夠飽 味道方面牛肉唔會好乾 食落幾juicy 而且芝士份量多🤩 加上即叫即炸既粗身薯條 食落好重新鮮薯仔既味道 值得一試😋評分: 9/10🌟印度風天多利雞胸闊條麵 $98個闊條麵賣相雖然一般 但食落就好有驚喜🤣 好濃既印度香料同咖哩味 加埋闊條麵好掛汁 吸引哂個醬料既精粹 雞胸肉都好嫩滑 夾埋個source食就perfect 而且佢既香料唔會重得黎好難接受 係愈食愈好食個種jeng🤤評分: 8.5/10🌟———————————————————————Homeland (大埔/大角咀)大埔東昌街2號地舖
香城安格斯牛漢堡 $98
評分: 9/10🌟

印度風天多利雞胸闊條麵 $98
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
Homeland (大埔/大角咀)
大埔東昌街2號地舖
香城安格斯牛漢堡
印度風天多利雞胸闊條麵
香城安格斯牛漢堡
印度風天多利雞胸闊條麵
2021-02-21 21 瀏覽
呢間小店有驚喜!身處於大埔墟,見到有呢間黃店Cafe,細細間,坐滿顧客,就知道食物質素有返咁上下。店內環境較侷促,同隔離枱比較接近。室內佈置美觀,令人感覺舒適,門面街頭藝術氣息濃厚。Homeland Egg Benedict $88- Egg Benedict配上牛油果、煙肉、香腸、沙拉、煙三文魚,分量大得驚人,性價比極高,而且賣相一流,高度推介!成碟食晒好飽,每樣配菜都煮得好好味,睇得又食得!帆立貝飛魚子卡邦利意粉$88- 朋友叫呢個意粉,佢話忌廉汁唔滯幾好,不過我覺得帆立貝嘅份量偏小,都係Egg Benedict最吸引我。
Homeland Egg Benedict $88

帆立貝飛魚子卡邦利意粉$88
Homeland  Egg  Benedict
帆立貝飛魚子卡邦利意粉
2020-10-21
Homeland  Egg  Benedict
2021-02-13 45 瀏覽
平時好少去大埔,之前聽老公講食過呢間超級好味,仲係非常有良心嘅小店,一直好想支持,終於有機會啦!出面嘅裝修非常Modern,好色彩繽紛有型格,應該係主打年青人市場 好在我哋訂咗枱,如果唔係應該冇位食非常人頭湧湧我哋叫咗海鮮墨汁手工意粉,喺呢度嘅招牌菜西哥,有蝦青口硯等等嘅海鮮配搭墨汁意粉的確好好味 擺盤仲好似一個藝術品咁 非常吸睛 另外又叫咗個明太子煙三文魚海鮮薄餅,香脆可口,又唔會太膩 加埋沙律菜同餐飲已經非常滿足 一路食一路欣賞佢哋好有心思嘅佈置,為香港人打氣,非常有心

一路食一路欣賞佢哋好有心思嘅佈置,為香港人打氣,非常有心
係朋友介紹下,第一次試呢間餐廳!大埔都好少去,搭地鐵到大埔墟站之後,穿過咗個公園仔之後行咗八分鐘左右就到,唔太難揾,有少少去咗小區嘅感覺☺️ 佢個門面好七彩,好特別!我十二點到已經有幾個人係門口等待入坐!人氣原來好高,心諗我個朋友應該真係無介紹錯!入到去見到好多畫作,又有高枱位,整個格局好有小店感覺,好鍾意❤️ 佢最近有抗疫套餐,我同個friend兩個set,加咗個小食,都係~三百幾價錢算合理la~ 試咗個帶子燴飯,安格斯牛扒,黑松露芝士薯條! 個帶子燴飯,賣相一百分,好有少女風,好似一幅畫咁,好驚喜🥰 味道都唔錯,加咗菠菜配用牛油煎嘅帶子,味道幾配合👌安格斯牛我哋揀咗medium rare嘅熟度,好Juicy,最驚喜係個薯蓉!好有牛油香配個牛扒好好,有高級西餐廳嘅質素👍🏻👍🏻個薯條都OK,個黑松露芝士醬都香,而且啲薯條係啱啱炸起嘅,好脆,好夠熱。整體食物質素有驚喜,推介喜歡小店同食西餐嘅朋友🤗P.S. 見到有人叫手作漢堡,好似都好好味,個漢堡好厚咁🤤
係朋友介紹下,第一次試呢間餐廳!

試咗個帶子燴飯,安格斯牛扒,黑松露芝士薯條!

整體食物質素有驚喜,推介喜歡小店同食西餐嘅朋友🤗

P.S. 見到有人叫手作漢堡,好似都好好味,個漢堡好厚咁🤤
2021-02-07
2021-02-08 35 瀏覽
疫情之下經常留喺屋企,出去食當然要食好啲啦!今次食個抗疫套餐,抵食又有心思!套餐包餐飲同沙律,凍飲唔駛加錢架!沙律有我最鍾意既火箭菜主菜食左蒜香辣椒大蜆炒意大利粉,一上枱發現音意粉唔係一般意粉,好粗身,食落有小小似油麵既”煙un “ 版。唔好以為冇咩蜆,麵下面有成十大隻!留返啲殼比你睇🤣另一個主菜,菠菜帶子燉飯,份量好大,有粒特大帶子仲有好多小帶子,鮮甜又唔”un”仲加左兩個side dish, 粗炸薯條配黑松露蛋黃醬,薯條新鮮熱辣,外脆內軟,仲要XL size.仲食左個香辣蕃茄白酒煮青口,一碟十二隻,個汁微辣,同海鮮好夾唔止野食好味,環境都好靚好悠閒

套餐包餐飲同沙律,凍飲唔駛加錢架!沙律有我最鍾意既火箭菜

唔好以為冇咩蜆,麵下面有成十大隻!留返啲殼比你睇🤣

唔止野食好味,環境都好靚好悠閒
2021-02-08 32 瀏覽
星期六去左大埔揾食,被依間餐廳外牆好eye catching嘅塗鴉吸引住,於是入去試試。餐廳分兩層,裝修好colourful,  佈置走工業風,牆上掛左好多畫,加上柔和嘅燈光,令人覺得好舒服。最後我地坐左上層bar枱。看看menu,見到"好聞煮抗疫套餐",淨係個套餐名已經覺得好有心思🤭,套餐包括田園沙律及飲品,我地order左:1. 澳洲黑毛安格斯西冷 ($168)我地叫左五成熟,肉質嫩滑,肉味濃,好juicy,薯蓉有驚喜,牛油味重,但加左青瓜中和番,唔會有一種好滯嘅感覺。2. 招牌明太子海鮮薄餅 ($118)配料有蝦,煙三文魚,明太子,芝士味道濃郁,加上餅底好脆,果然係招牌菜!另追加小食:脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 ($58)薯條剛剛炸起,上枱時仲係熱辣辣,十分香脆,醬汁松露味突出,好味道😍跟餐嘅沙律都唔錯,沙律菜好新鮮,好fresh,加左醋,酸酸地,好開胃。飲品方面就點左凍咖啡同凍奶茶,甜度適中,啱我地口味!埋單三百幾蚊,屬CP值高嘅餐廳,值得一試呀!

1. 澳洲黑毛安格斯西冷 ($168)
2. 招牌明太子海鮮薄餅 ($118)
另追加小食:
脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 ($58)
飲品方面就點左凍咖啡同凍奶茶,甜度適中,啱我地口味!
埋單三百幾蚊,屬CP值高嘅餐廳,值得一試呀!
2021-02-07
2021-02-06 32 瀏覽
Weekend係大埔搵好野食,上次同朋友試左Home Land 既晚市,覺得幾好食,於是今日再黎試埋個午市套餐,預早左黎,大約12點鐘就可以第一輪入坐,如果唔係就要係出面排長龍了!跟餐有沙律,主要係黑醋汁,酸酸地,我個人口味就好鍾意食酸野,幾正😄!杯熱咖啡就淡左啲,可能我飲慣左好濃既黑咖啡啦😆!「海鮮墨汁烏冬」,無諗到真係有咁多種海鮮,有青口、花甲、大蝦、魷魚,烏冬口感煙韌,好香墨魚汁味,簡左咸蛋黃醬味,令到香味再多左種層次,海鮮都幾新鮮,賣相又令,比想像中有驚喜!「黑毛安格西冷」要左7成熟,都真係做到岩岩好,值得一讚,塊扒少少肥,好juicy,煎得都好夠香,配菜既薯蓉都好香滑,黃瓜同小玉米芯都好軟稔稔,都好好味😋!追加左「白松露忌廉雞翼」,味道都好香,但d醬有少少多,我覺得漏咗d, 如果可以醬汁另上會更加好!食到好飽,環境都幾舒適,我欣賞左好耐既掛牆畫同埋懷舊可樂牆,設計真係幾有心思👍🏻!

「海鮮墨汁烏冬」,無諗到真係有咁多種

2021-02-06
  • 海鮮自家製墨汁烏冬
  • 香煎澳洲黑毛安格斯西冷
2021-02-05 23 瀏覽
如果唔係朋友介紹,其實都好難發現呢間餐廳,因為就咁望入內街,係見佢唔到。但係一啲繁忙時間,就會見到餐廳門口有人龍。午餐來講,佢都算好多選擇,有main有小食,所以想醫肚又得,純粹想約朋友輕食傾下偈,都係一個唔錯嘅選擇。餐廳雖然細,但每一個角落,裝飾擺設都好用心。我哋叫兩個主食,附送沙律,雖然其貌不揚,但啲沙律菜好新鮮好甜!薯條即叫即炸,黑松露蛋黃醬嘅味比較清。雞翼有三個味選擇,鹹蛋黃味雖然唔算好突出,但都算幾香。相對佢嘅小食,啲主食就幾出色!呢個all day雖然食物好似唔多,但每一樣都好食,蒜蓉包夠香,腸仔同埋煙肉唔會太鹹。至於佢嘅牛扒,幾嫩幾Juicy,薯蓉同配菜好驚喜,配搭得宜。
餐廳雖然細,但每一個角落,裝飾擺設都好用心。
薯條即叫即炸,黑松露蛋黃醬嘅味比較清。
雞翼有三個味選擇,鹹蛋黃味雖然唔算好突出,但都算幾香。
2021-02-02 33 瀏覽
難得星期六唔洗趕住四圍騰梗係慢慢歎個lunch啦~帶朋友黎依間上個月試過既餐廳果然weekend都幾多人等位不過啲人都係一批批咁嚟一批批咁走而且舖頭有兩層所以好快就有位一坐低就比咗張lunch menu我哋原來星期六淨係可以叫set無得散叫又無得叫特飲(嗚 原先係衝住杯海鹽奶蓋抹茶而來)好啦 兩個人叫兩個餐+小食餐有跟salad同餐飲(都係檸茶檸水咖啡奶茶⋯⋯)我地一個點凍咖啡,一個點凍OT。我平時飲慣齋啡,所以無唯意無特別叫少糖/走糖,點知原來係凍LATTE,仲要加咗糖,下次要醒目🙈值得一讚係個沙律個醋好上癮,微微甜嘅醋超級好食!好食到好想問店員用咩牌子🥰 焗肉丸芝士三重奏肉醬意粉必食之選,豪不猶豫就嗌咗芝士食極都係有拉絲,簡直係依個意粉不可不加分嘅位!肉醬意粉無芝士就唔係意粉!意粉質感獨特,有彈性,每條都有返咁上下粗度,似係handmade意粉,唔會過淋肉丸並唔係IKXA咁細粒,每一粒都大過牛丸,仲要足足有4粒,依個真係每次黎都會再點~香城安格斯牛漢堡成份menu入面最為期待嘅主菜包身豐滿有鬆軟感,內層番茄洋蔥芝士,係漢堡最佳拍擋主角安格斯牛我地點咗5成熟,烹調得恰到好處唯獨美中不