招聘中
$16,000-$19,000
月薪
應徵
14天前

Homeland (東昌街)

2021-09-10 24 瀏覽
如果去開大埔,都好推介你嚟呢一間,一係我經常同朋友嘅聚腳之選!👍🏻招牌明太子海鮮薄餅講到明招牌,果然不負眾望,批底鬆脆可口,海鮮有煙三文魚、蝦、蟹柳同紫菜曬面,明太子醬唔會特別多,無搶奪左成個薄餅嘅味道。👍🏻松露忌廉芝士酥炸雞翼雞翼超級肥大,一碟有六隻,酥炸得不油不膩,滿滿嘅松露醬汁好creamy,而醬汁亦都冇令外皮淋軟。👍🏻西班牙伊比利亞豬肩肉今次叫咗全熟,但係肉質都好嫩,豚香味雖然唔係好重,但係帶點脂肪既邊皮,同適量嘅黑胡椒同鹽作調味,也是滋味無比。👍🏻香城安格斯漢堡包皮烤烤得宜,帶脆口感。漢堡實淨多汁,仲要個size好大份!裏面配有生菜、蕃茄、洋、芝士,連拌碟嘅薯條都係熱辣辣,即炸上枱!只係可惜漢堡嘅底部反而索晒油,放耐左就變淋。👍🏻焦糖菠蘿焗蟹餅好少見到嘅配搭,焦糖嘅甜加上菠蘿嘅酸,居然係意想唔到嘅好味,擺盤好細膩,蟹肉口感一絲絲,唔會鬆散,屬幾出色嘅前菜。👍🏻海鹽奶蓋抹茶奶蓋好厚身,好滑好濃密既口感,抹茶味雖然會因為冰塊嘅溶化而逐漸變淡,但係正正有海鹽撈埋一齊又好ok,而且杯面仲有兩粒熊仔餅點綴下。👍🏻👍🏻餐廳嘅意粉,薄餅皮都係自家製誠意十足。💡餐廳人流好多,環境比較狹窄,枱

👍🏻招牌明太子海鮮薄餅

👍🏻松露忌廉芝士酥炸雞

👍🏻西班牙伊比利亞豬肩肉

👍🏻香城安格斯漢堡

👍🏻焦糖菠蘿焗蟹餅

👍🏻海鹽奶蓋抹茶

👍🏻👍🏻餐廳嘅意粉,薄餅皮都係自家製誠意十足。

💡餐廳人流好多,環境比較狹窄,枱與枱嘅空間比較少~
  • 招牌明太子海鮮薄餅
  • 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉
2021-08-30 239 瀏覽
𝙞 𝙡𝙤𝙫𝙚 @homeland.kitchen 𝙛𝙤𝙧 𝙞𝙩𝙨 𝙣𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙖𝙡𝙪𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙛𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙛𝙤𝙤𝙙😋 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙞𝙨𝙤 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙧𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙞𝙜𝙝𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙚𝙖𝙡!.成日去大角嘴搵食都係食homeland,貪佢唔貴又水準keep得到,無意中發現原來某幾款野食係大埔總店限定,即刻搵左晚去試!最搶鏡當然係甲羅燒蟹膏燉飯,忌廉汁做底,撈埋蟹膏蟹籽同蔥粒味道超豐富,每粒飯都比濃濃既蟹膏包住,必試!另外自家製小球藻烏冬食落煙韌彈牙,口感似手工意粉,明太子醬超濃稠,冇乜驚喜但絕絕物超所值!另外焗蟹餅用左焦糖菠蘿墊底,兩樣夾埋食落酸酸甜甜咁,加埋菠蘿汁食落出奇地有話梅味😂 青口幾肥美,香辣蕃茄白酒酸酸辣辣咁幾惹味;明太子pizza就普普通通,最尾食埋每次必叫既朱古力脆片蛋糕勁滿足😋
甲羅燒蟹膏燉飯
焦糖菠蘿焗蟹肉餅
香辣蕃茄白酒煮藍青口
朱古力脆片蛋糕
甲羅燒蟹膏燉飯
焦糖菠蘿焗蟹肉餅
香辣蕃茄白酒煮藍青口
朱古力脆片蛋糕
雖然pasta是西餐廳常見的基本菜式,不過大多數坊間供應的都是預製的包裝乾意粉,始終手工意粉難以保存,還要現做現煮,費時費力,這次就是為了自家製手工意粉專程到訪大埔小店Homeland。店內分成兩層高,面積不大,幸好早來了,週日lunch hour 坐了半個鐘之後已經全場滿座。午餐時段有套餐供應,附送田園沙律及指定飲品,還可以用優惠價加購多款小食。田園沙律沾上黑醋,酸甜清新,令人胃口大開。酥炸吉列廣島蠔 $38炸成金黃的麵包糠外層針針豎起,酥脆無比,外漿亦不會過厚。吉列蠔身飽脹,外脆內軟,內裏多汁,鮮而不腥。脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58即點即炸熱辣辣,份量足夠兩人share,炸得金黃香脆,保持乾爽不油膩,肉心軟綿細密。沾上松露蛋黃醬提味,菌香馥郁,完全吃到停不了口!蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98優雅的擺盤賞心悅目,引人食指大動,人手製手工意粉由揉麵粉、搓麵團、切麵條至烹調,由廚師全權負責,配方不會添加任何防腐劑。大蜆份量亦不少,混合蒜片辣椒讓味道鮮中帶辣,更加鹹香惹味。新鮮現造意粉與乾意粉最大的分別就是彈性中帶點煙韌的麵質,挺身富有Al dente咬口嚼勁,加上吸水力更強,因此極易

田園沙律沾上黑醋,酸甜清新,令人胃口大開。
田園沙律

酥炸吉列廣島蠔 $38
炸成金黃的麵包糠外層針針豎起,酥脆無比,外漿亦不會過厚。
酥炸吉列廣島蠔

吉列蠔身飽脹,外脆內軟,內裏多汁,鮮而不腥。
酥炸吉列廣島蠔

脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58
脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬

沾上松露蛋黃醬提味,菌香馥郁,完全吃到停不了口!

蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98
蒜香辣椒炒大蜆意大利粉

大蜆份量亦不少,混合蒜片辣椒讓味道鮮中帶辣,更加鹹香惹味。
蒜香辣椒炒大蜆意大利粉

新鮮現造意粉與乾意粉最大的分別就是彈性中帶點煙韌的麵質,挺身富有Al dente咬口嚼勁,加上吸水力更強,因此極易掛汁。

招牌明太子海鮮薄餅 $118
薄餅和平時經常在連鎖店食到的美式製法有點不同,pizza 餅底較薄,不像美式般厚實。
招牌明太子海鮮薄餅

配料豐富,舖滿煙三文魚、大蝦、三色椒、洋蔥、紫菜、鰹魚乾等等,還有鹹鮮微辣的明太子,為這個pizza 帶來充滿新鮮感的和風配搭。
招牌明太子海鮮薄餅
餅底就有如餅乾般又薄又脆,加上海鮮配料清新鮮爽,不會吃得飽飽滯滯。
招牌明太子海鮮薄餅

隨餐附送飲品,選了熱奶茶和熱檸水。
餐飲
2021-07-25
招牌明太子海鮮薄餅
星期日放假專程拜訪大埔呢間特色小店「Homeland」,地點有點格涉,地鐵站出發既話,最好由公園穿過去,個路程就快啲,穿過咗公園過條馬路就到架啦,呢度有分上下兩層,我同朋友就安排左坐上層,原來都幾多人,full house,好好彩有最後兩個位唔洗等😅🌟精選全日早餐 $88🌟🌟Latte $36🌟我就二話不說就揀咗個all day breakfast,因為未食早餐🤣見到餐牌有就係佢啦🤩都幾大份🙈個蛋係好有蛋味,係近期食過既最好味既炒蛋😋個沙律同餐前既沙律差唔多,係多咗啲牛油果🥑食完呢個all day加埋杯咖啡就perfect池了👍🏻大滿足😍🌟秘製伊比利亞卡火腿卡邦尼意粉 $118🌟朋友揀咗個卡邦尼意粉,發覺個意粉係有別於平時食既意粉,有啲粗身,口感係彈牙,而且個presentation都好精美,睇得出廚師有特別研究過💯🌟脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58🌟我哋再加多咗個粗薯條,好少地方會有粗薯條食,通常都係幼身,呢度竟然有,係驚喜呀🤤除咗蛋黃醬之外,仲好貼心咁比埋茄汁🥰

🌟精選全日早餐 $88🌟
🌟Latte $36🌟

🌟秘製伊比利亞卡火腿卡邦尼意粉 $118🌟

🌟脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬 $58🌟

• 秘製伊比利亞卡邦尼意粉
  • 精選全日早餐
大埔妹表示Homeland係大埔必去既餐廳!我都一於一早book定枱黎呢度打個卡👍🏻今次呢黎個裝修風格充滿工業風,配合霓虹燈燈牌💡打卡必到!餐廳分為上下層,上層好寬敞舒適💖-蜜月蜂蜜酒🍯$68-飲落係龍眼味同蜜糖味🍯好容易入口,比較偏甜少少,最啱想啤啤佢既女仔!蘋果西打🍎$68-飲落係淡淡蘋果香🍎唔會太strong!香脆巴馬火腿焗薯蓉🍖$58-面頭個巴馬火腿烤到超級香口乾身同脆🍖一啪就會碎開咁,面頭有厚厚芝士一層舖係面頭🧀,拌入牛奶🥛同cream既薯蓉食落好creamy👍🏻香煎美國安格斯牛肩膀扒🥩$168-平時無乜機會食牛肩膀扒🐂食落比想像中厚肉🥩叫左Medium切落仲係有少少血水同肉汁,牛扒仲係好juicy食落牛味特別重🐂配菜方面都相當豐富:好creamy既薯蓉🥔、香烤過既紅蘿蔔🥕、青瓜🥒,本身個肉已經好夠味,重口味人士都可以用隔離個燒汁👍🏻秘制伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝$128-一上碟,我同友人即刻哇哇哇🍽佢個擺碟真係靚得黎又好為人諗,睇得出刨出黎一絲絲既芝士碎散落係四周🧀適合想惹味少少既你👍🏻 伊比利亞火腿為數不少🥓食落鹹香鹹香好煙韌。中間溫泉蛋一督個蛋黃就流曬出黎好誘人🥚不得不讚
蜜月蜂蜜酒🍯$68

蘋果西打🍎$68
飲落係淡淡蘋果香🍎唔會太strong!

香脆巴馬火腿焗薯蓉🍖$58

香煎美國安格斯牛肩膀扒🥩$168

秘制伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝$128
一上碟,我同友人即刻哇哇哇🍽佢個擺碟真係靚得黎又好為人諗,睇得出刨出黎一絲絲既芝士碎散落係四周🧀適合想惹味少少既你👍🏻 伊比利亞火腿為數不少🥓食落鹹香鹹香好煙韌。中間溫泉蛋一督個蛋黃就流曬出黎好誘人🥚不得不讚係個意粉texture,食落好有咬口嚼勁,意粉有手工意粉既感覺,夠哂特別🍝

• 秘製伊比利亞卡邦尼意粉
  • 香煎美國安格斯牛肩膀扒
  • 香脆巴馬火腿焗薯蓉
  • 蘋果西打
  • 蜜月蜂蜜酒
2021-09-12 0 瀏覽
去完已經好想再encore嘅一間高質黃店食完就知點解平日去都有咁多人等位因為真係高質又抵食 推介!! 💛〰️ 香城安格斯牛漢堡 $98佢之前已經諗好叫呢個 睇圖已經覺得好吸引而實物又真係大大之餘又足料😛落單個時 店員會問埋牛肉想要幾多成熟牛肉牛香濃郁之餘 食落好厚身好juicy 加埋蕃茄 生菜 洋蔥 芝士 真係好滿足另外仲配埋粗薯條 呢個都絕對唔比漢堡失色即叫即炸 外脆內軟 真係好高質食唔停🥲❤️呢個性價比真係好高 推介推介!🤘🏿〰️ 西班牙伊比利亞豬肩肉 $148呢到嘅豬肩肉都有得揀九成熟/全熟切開中間呈淡粉紅色 肥瘦均勻 肉質軟腍食落好重肉味 果然係餐廳嘅推介🤘🏿另外伴碟嘅薯蓉都好creamy好濃牛油香🤤〰️ 海鮮小球藻烏冬 $118佢哋自家製嘅海藻烏冬口感好彈牙而醬汁方面可以揀 香辣蕃茄汁/明太子汁我就揀咗明太子汁 creamy之餘唔會太膩配埋其他海鮮 成個presentation真係好靚🤘🏿〰️彩蛋海鹽朱古力 $68〰️單眼佬話梅蜂蜜酒 $68餐廳仲主打多款特色手工啤 作為酒鬼當然要試吓🤣平時唔太鍾意啤酒嘅我都覺得單眼佬好好飲話梅嘅酸同蜂蜜嘅甜平衡得好好 飲落話梅香好出

去完已經好想再encore嘅一間高質黃店

餐廳仲主打多款特色手工啤 作為酒鬼當然要試吓🤣
平時唔太鍾意啤酒嘅我都覺得單眼佬好好飲
話梅嘅酸同蜂蜜嘅甜平衡得好好 飲落話梅香好出
2021-09-05 6 瀏覽
經過一段時間嘅努力後,openrice終於畀到認同我,昇咗去level four~為咗慶祝咁開心嘅日子,我決定隆重其事接下來一系列嘅周圍搵嘢食系列~我會更加畀心機去寫每一篇食評,品嚐每一間餐廳。今日我就同朋友去咗新界呢邊個朋友順便幫佢執下屋,執完之後我同我哋嘅朋友就介紹咗我哋去大埔呢間嘅手工西餐店。既然朋友講得pizza好食,咁我梗係叫返個試下喇~果然冇介紹錯,pizza相當彈牙,而且大細厚度適中,好啱我口感,味道都調得幾好~另外個burger都好juice~薯條新鮮炸好~呢個炎炎夏日下真係好啱搵呢啲咁chill嘅西餐廳坐低慢慢chill返去lunch~期待下次~

我會更加畀心機去寫每一篇食評,品嚐每一間餐廳。

巴拿馬火腿 芝士薄餅

2021-09-05
巴拿馬火腿 芝士薄餅
  • 招牌明太子海鮮薄餅
  • 牛油果煙三文魚闊條麵
  • 香城安格斯牛漢堡
  • 白松露雜菌芝士薄餅
Homeland 成為了唔少大埔人的聚腳點,環境好坐兼野食超有質素!工業風的裝修,不論同朋友食飯傾計或者純為食而打卡都好正。明太子海鮮薄餅個人係比較中意食薄底的Pizza,夠脆口,同時真係食到Topping配料的層次。加上佢落左勁多海鮮料,而明太子醬加多份咸鮮味,意想不到的夾! 伊比利亞卡邦尼意粉手工意粉係Homeland招牌,我都十分中意佢地做出黎意粉,好有咬勁,同埋掛汁力好強,卡邦尼意粉真係次次都會點的! 不過份量就唔多嘅! 安格斯西冷煎封得好香脆,五成熟度剛好,牛味都好濃,佢D配菜都Grill得好香! 德國腸拼盤有幾款德國腸可以開心Share,除了腸之外,佢嘅薯蓉係更出色,香滑無比

明太子海鮮薄餅

伊比利亞卡邦尼意粉

安格斯西冷

德國腸拼盤
之前食過幾次大角嘴個間既印象都好好,今日黎開大埔就諗住黎幫襯下,試吓有無咩唔同啦。本身都唔係好熟大埔啲路,搵路都搵左一段時間,然後終於黎到呢間homeland,好可惜既係一黎到門口已經見到有三四個著住制服既員工坐正係門口不停煲煙⋯⋯真係好無奈,咁樣食法一黎又個個都唔帶口罩防疫意識已經欠奉,二黎真係搞到間餐廳形象唔好,真心唔係話要去干涉你地餐廳員工既個人行為操守,但作為食客真係無興趣見到你地成班伙記坐晒係門口煲煙,食到煙霧彌漫咁。希望下次黎見唔到,咁我地都會入去幫襯既,今次真係不了。
2021-08-30 1 瀏覽
食過homeland兩次,不過都係食dinner今次lunch time去食,試下佢地嘅lunch menu~✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨肉醬芝士四重奏千層面 $98每層千層面都夾雜住滿滿嘅肉醬口感豐富 有層次感🤤而且千層面嘅擺盤十分精緻!完全睇得出廚師對食物嘅熱誠香煎美國安格斯牛肩膀扒 $168要左3成熟,唔太熟先可以保留到d肉汁係份扒度😋牛扒上面灑有些許岩鹽粒,就算唔沾佢地附帶嘅醬汁都可以就咁食香草牛油蒜香焗田螺 $88田螺口感QQ彈彈~不過比起田螺,我更加欣賞佢地嘅薯蓉!除左有香草🌿蒜蓉嘅惹味調味因為薯蓉係鋪在田螺下面所以仲吸收埋田螺汁嘅香味而且薯蓉口感綿密之餘 仲夾雜住小小嘅薯仔粒粒令口感唔會太單調
食過homeland兩次,不過都係食dinner
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
肉醬芝士四重奏千層面 $98
每層千層面都夾雜住滿滿嘅肉醬
口感豐富 有層次感🤤
而且千層面嘅擺盤十分精緻!完全睇得出廚師對食物嘅熱誠

香煎美國安格斯牛肩膀扒 $168
要左3成熟,唔太熟先可以保留到d肉汁係份扒度😋
牛扒上面灑有些許岩鹽粒,就算唔沾佢地附帶嘅醬汁都可以就咁食

香草牛油蒜香焗田螺 $88
田螺口感QQ彈彈~
不過比起田螺,我更加欣賞佢地嘅薯蓉!
除左有香草🌿蒜蓉嘅惹味調味
因為薯蓉係鋪在田螺下面
所以仲吸收埋田螺汁嘅香味
而且薯蓉口感綿密之餘 仲夾雜住小小嘅薯仔粒粒
令口感唔會太單調
1️⃣ 肉醬芝士四重奏千層面 $98 (6.5/10)🔹附送田園沙律及指定飲品1份唔好睇佢細細個,份量十足勁飽肚🤤 每層嘅闊麵唔會太厚,肉醬好多好好味😋 四重芝士食落唔會好膩❤️ 建議兩個人share黎食,如果唔係會食到有啲寡😂 2️⃣ 蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98 (6/10)🔹附送田園沙律及指定飲品1份黎到朋友表示嚇親,未見過咁大隻蜆🤣 蜆肉幾飽滿,數量都唔少🥰 意粉偏粗身,無al dente但都唔會煮得太淋😛 但蒜香味同辣椒味都無乜,有啲可惜🙈

1️⃣ 肉醬芝士四重奏千層面 $98 (6.5/10)
🔹附送田園沙律及指定飲品1份

2️⃣ 蒜香辣椒炒大蜆意大利粉 $98 (6/10)
🔹附送田園沙律及指定飲品1份

2021-08-24 32 瀏覽
.◅ ◄ Homeland💛 ► ▻ 色彩繽紛嘅特式多國菜🏠呢間又係一間超多好評嘅餐廳!果然名不虛傳,絕對係有質素又抵食嘅一間🥰無論係拍拖定約friend都一流,非常推薦大家到訪~p.s. 兩間分店嘅menu有少少唔同㗎,記得留意翻😛✃- - - - - - - - - - -❀ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $148 ➤ 𝟓/𝟓搵到塊好食嘅豬扒都係件幾難嘅事,估唔到呢塊超有驚喜🥳豬味都幾濃,而且肉質嫩滑,非常juicy最外圍仲有薄薄一層肥,口感勁豐富 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)性價比真係高到不得了,絕對係必食之一🥰❀ 賓尼迪蛋 $98 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓muffin有輕輕烘脆,面頭有smoked salmon, poached egg, hollandaise sauce仲有bacon, 德國腸同牛油果沙律做side dish,真係超豐富 ( ´▽`)❀ 焦糖菠蘿焗蟹肉餅 $98 ➤ 𝟒/𝟓蟹餅係款幾common嘅前菜,不過配焦糖菠蘿就真係少見啲估唔到味道方面都幾有驚喜!蟹餅非常足料,一絲絲蟹肉嘅口感超正~❀ 熱情果茉莉小麥啤 $68 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓啤酒黎講都okay,不過就完全飲唔出熱情果同茉莉嘅味道
◅ ◄ Homeland💛 ► ▻ 色彩繽紛嘅特式多國菜🏠

呢間又係一間超多好評嘅餐廳!
果然名不虛傳,絕對係有質素又抵食嘅一間🥰
無論係拍拖定約friend都一流,非常推薦大家到訪~
p.s. 兩間分店嘅menu有少少唔同㗎,記得留意翻😛
✃- - - - - - - - - - -
❀ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $148 ➤ 𝟓/𝟓
搵到塊好食嘅豬扒都係件幾難嘅事,估唔到呢塊超有驚喜🥳
豬味都幾濃,而且肉質嫩滑,非常juicy
最外圍仲有薄薄一層肥,口感勁豐富 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
性價比真係高到不得了,絕對係必食之一🥰

❀ 賓尼迪蛋 $98 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓

❀ 焦糖菠蘿焗蟹肉餅 $98 ➤ 𝟒/𝟓
蟹餅係款幾common嘅前菜,不過配焦糖菠蘿就真係少見啲
估唔到味道方面都幾有驚喜!
蟹餅非常足料,一絲絲蟹肉嘅口感超正~

❀ 熱情果茉莉小麥啤 $68 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
啤酒黎講都okay,不過就完全飲唔出熱情果同茉莉嘅味道🤨

❀ 士多啤梨莫希托 $48 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
聞落有少少藥水味,飲落還好,不過都冇乜特別🙈
希望homeland黎緊努力搞搞個drinks menu~
✃- - - - - - - - - - -
🎐Homeland
📍大埔東昌街2號地舖
📍大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食 🌕🌕🌕🌕🌗
推薦 🌕🌕🌕🌕🌗

🔎 #ewhk大埔 #ewhk大角咀 #ewhk多國菜 #ewhk黃店

#大埔美食 #大埔黃店 #大角嘴美食 #大角嘴黃店 #黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
◦•●◉✿✿◉●•◦ 難得👵🏻去到大埔當然要試吓呢間人氣小店啦😙⁡💛甲羅燒蟹膏燉飯🦀 燉飯有蟹膏,蟹肉,蟹籽撈埋燉飯嘅菇同埋醬汁原來係勁match 🤤三個女仔好飽但都要堅持食哂呢個飯😆因為真係好好味😋⁡💛香煎美國安格斯牛膀扒🐮叫咗Medium Rare牛扒煎到啱啱好🤤 切開仲要粉色! 入口肉質好冧而且無韌 仲有Side dish都好味 薯蓉入面有薯粒 好有誠意🥳⁡💛肉醬芝士四重奏千層面呢個就不過不失~ 味道正常,無咩特別😂⁡💛兒童餐肉醬意粉🍝呢架🚗 有唔同顏色選擇 👶🏻見到好開心🥳 ⁡呢間小店一定會再回頭試其他野😋⁡😋: 𝟠.𝟝/𝟙𝟘
◦•●◉✿✿◉●•◦

難得👵🏻去到大埔
當然要試吓呢間人氣小店啦😙

💛甲羅燒蟹膏燉飯🦀
燉飯有蟹膏,蟹肉,蟹籽
撈埋燉飯嘅菇同埋醬汁原來係勁match 🤤

切開仲要粉色!
入口肉質好冧而且無韌
仲有Side dish都好味 薯蓉入面有薯粒 好有誠意🥳

💛肉醬芝士四重奏千層面
呢個就不過不失~
味道正常,無咩特別😂

💛兒童餐肉醬意粉🍝

兒童餐肉醬意粉
2021-08-13
甲羅燒蟹膏燉飯🦀
2021-08-15 81 瀏覽
每次經過大埔呢間餐廳外牆都好吸睛今日專登過嚟試下,Lunch set都有唔同選擇。「招牌明太子海鮮薄餅」原隻鮮蝦大大隻仲擺滿三文魚片,配上脆口嘅薄批,好味又超足料。「香煎美國安格斯牛肩肉」不能錯過呢片肉扒,7成熟嘅肉質,好Juicy。重點係入口好軟好淋,完全無筋位,一啲都唔靭,配上薯蓉同瓜菜,沾上黑椒汁...Yummy「白松露忌廉雞翼」有三種口味選擇,白松露同雞翼好夾,加上黑芝麻下次可以再Encore餐廳仲有樓上雅座,環境格調令人幾舒適...一定再有下次
每次經過大埔呢間餐廳外牆都好吸睛
今日專登過嚟試下,Lunch set都有唔同選擇。

「招牌明太子海鮮薄餅」

原隻鮮蝦大大隻
仲擺滿三文魚片,配上脆口嘅薄批,好味又超足料。

「香煎美國安格斯牛肩肉」

不能錯過呢片肉扒,7成熟嘅肉質,好Juicy。

「白松露忌廉雞翼」

有三種口味選擇,白松露同雞翼好夾,加上黑芝麻

下次可以再Encore

餐廳仲有樓上雅座,環境格調令人幾舒適...一定再有下次
2021-08-15
2021-08-14 58 瀏覽
上OpenRice 查看大埔有什麼特別餐廳,就看到這間。上到二樓,看到很多代表香港的畫!一行四人,叫了三個餐。安格斯漢堡,肉醬千層面,巴馬火腿pizza, 各有一個沙律及餐飲!好好味!估唔到三個餐,也送多一個沙律俾我哋~😍
估唔到三個餐,也送多一個沙律俾我哋~😍