餐廳:Homeland (大埔)地址:大埔東昌街2號地舖之前去過 Homeland.kitchen 大角咀分店💛,今次有機會同朋友去大埔呢間分店,緊喺要支持吓小店啦😎餐廳格局同大角咀有啲相似,同樣好有Lego feel,加上唔少掛牆裝飾同佈置,夠晒colorful🌈,座位距離較為接近,出入位置比較狹窄,店員安排咗我哋坐高櫈窗口位,相對有一個較為寧靜嘅空間俾我哋傾吓計🗣上次喺大角咀分店感覺一般,估唔到今次兩碟主菜嘅精緻同出色嘅飲品比咗一個surprise我🎉✝️秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118餐廳用咗西班牙伊比利亞豬嘅煙肉同火腿粒🐖,為意粉增添咗唔少顏色,同時帶嚟鹹香嘅調味,半生熟嘅水煮蛋蛋漿覆蓋每條意粉,每啖食落creamy又有蛋黃香,淨喺望住咁靚嘅擺碟都覺得吸引😍✝️海鮮小球藻烏冬 $118呢個烏冬可以揀香辣蕃茄汁或者明太子汁,我哋就揀咗明太子汁。小球藻烏冬呈綠色,比人感覺健康,而小球藻本身含有豐富營養,葉綠素更喺一般蔬菜嘅10倍,鍾意食得健康嘅人就要試👍,當中加入左唔少海鮮,有蝦🦐、青口、元貝等,份量唔算多,但勝在賣相出眾又好味😎✝️德國腸拼盤 $88對比起前兩個主菜,呢個拼盤擺盤就一般
餐廳:Homeland (大埔)
地址:大埔東昌街2號地舖

✝️秘製伊比利亞卡邦尼意粉 $118

✝️海鮮小球藻烏冬 $118

✝️德國腸拼盤 $88
對比起前兩個主菜,呢個拼盤擺盤就一般喇🙈,有三款腸,相信喺以水煮方法,感覺唔會好油膩或者熱氣,加上酸椰菜同薯蓉,一齊食落仲無咁dry😌。
較為特別嘅喺雷根斯堡腸,似喺用咗高級羊腸衣去整,咬落皮脆唔韌,仲有微微香辣口感🌶,幾特別

飲品我就叫咗杯焦糖奶蓋咖啡($48),咖啡面頭有一層奶泡,飲落仲有陣陣焦糖香,但又唔會過甜,打卡仲一流☕️;
朋友就揀咗杯Virgin Mojito($48),估唔到Mojito都可以整成無酒精,真喺啱晒鍾意飲酒但係又要揸車嘅人😏
2021-06-07
2021-05-26 643 瀏覽
第二次來到這間餐廳,餐廳食物的水準仍然這麼好吃,而且還是這麼多人光顧。這次也是坐在2樓,餐牌上有多款不同的食物可以選擇,而且也有多款手工啤酒可以揀,不過這次就選擇了飲兩款特飲!香草牛油蒜香焗田螺,田螺好香香草的味道,亦有蒜蓉的味道,加上薯蓉一齊食特別香口惹味!蒜香辣椒炒蜆,蜆肉份量都幾多,蜆肉鮮甜又脹卜卜,好香蒜味,醬汁酸酸辣辣,十分開胃!甲羅燒蟹膏燉飯,這個燉飯估唔到這麼美味,燉飯本身有蘑菇,而且幾creamy,再拌上蟹蓋上的蟹膏、蟹肉、蟹籽等一齊食,燉飯好香蟹膏味,而且燉飯也變得很有口感,非常豐富!慢煮秘製燴羊膝,這份羊膝的擺盤很美,用上不同顏色的蔬菜拌碟,如甘筍、翠玉瓜、冬菇等!羊膝份量都幾多,羊肉燴得很腍!還附有薯蓉,薯蓉拌上醬汁一齊食特別美味!青檸水果流打多多,有淡淡的益力多味,有檸檬的酸味,幾開胃!爆炸糖玫瑰荔枝梳打,這杯飲品因為有落爆炸糖,所以一來到便聽到有沙沙聲,還附送多一包俾你,再飲的時候再落,口腔內非常刺激!飲品有淡淡的玫瑰和荔枝味,很清新而且很好玩的感覺!
青檸水果流打多多,有淡淡的益力多味,有檸檬的酸味,幾開胃!
2021-05-23
2021-05-23 354 瀏覽
在社交媒體不時看到各KOL推介Homeland美食 ,看得心動了,於是找個星期五晚上,兩口子專程乘車入大埔試試看。餐廳在東昌街2號,乘搭巴士會比搭港鐵到達方便。 招牌夠搶眼,容易辨認。食物種類繁多。啤酒款式更加吸引。來一支獅子山下。 餐牌介紹,這代表香港人精神,口味清新,帶柑橘、熱情果、桃等香氣,口感豐富有層次。 入口甘味較明顯, 不帶苦澀, 容易入口。先吃虎蝦三色藜麥沙律。 這是店舖限定菜式。使用黑醋調味,感覺清新。虎蝦鮮甜,加入藜麥,不單更加健康,口感也加倍豐富。頭盤是香脆巴馬火腿焗芝士薯蓉。 這是另一款店舖限定菜式。 巴馬火腿和芝士,放在最頂層,焗香後,非常脆口。 薯蓉加入了牛油,不單令質感變得更加細滑,香味也非常吸引。主菜是甲羅燒蟹膏燉飯。同樣是店舖限定菜式,是坊間少有的組合,很值得一試。 蟹蓋內有蟹膏、蟹肉和蟹籽,一個主菜可以品嚐蟹的三款滋味,包含了蟹膏的甘香、蟹肉的爽滑和蟹子的香脆,少食多滋味。燉飯是意大利飯risotto,香味四溢;當中加入適量菇菌,口感更加突出。

食物種類繁多。

啤酒款式更加吸引。

2021-04-26 1703 瀏覽
剛搬到大埔,四處發掘不同食店,看到網上有人推介這間小店,終於能找到時間一試!餐廳裝潢設計走工業風,座位算寬敞舒適,到訪當日時間尚早,不用等位便能馬上入座!剛進店看到鄰桌點了一個漢堡,看似足料美味,於是立即跟風點了一個煙肉蛋安格斯漢堡!漢堡份量十足!五成熟的安格斯牛充滿肉汁,配上煙肉及煎蛋,口感豐富,非常滿足!另外當然要點店內主打的手工意粉!餐牌上竟然有特別的川味海蝦闊條面,第一次看到川味及意粉的搭配,愛吃辣的我們當然不能錯過!沒有令我們失望的是,手工意粉彈牙有口感,配上麻辣口感及超爽超鮮的大蝦,配合得非常完美,很有新意的菜式!我們亦點了一個芝士焗西蘭花,餐廳落足料,即叫即焗,芝士拉絲,非常美味!值得一提的是,店內還有很多不同的本地啤酒供應!只看餐牌已經眼花撩亂,啤酒的名字及描述都很過癮,愛酒的人一定會愛上這店!最後我點了一款茶啤,玫瑰正山普洱,入口果然有淡淡的茶香,非常特別!餐廳在每個細節都放了心思,令整個用餐體驗很完美!下次一定會再來這店,試試其他的食物及啤酒!

2021-04-23 1000 瀏覽
一直聽聞大埔有呢間打卡小店,今日終於得閒嚟到呢度食飯。舖頭喺小巷裏面嘅一個角落,望落去唔係特別大,但係好吸睛,無論係單車嘅擺設定係牆上嘅塗鴉都裝修得好有新鮮感同活力。裏面仲有個轉角吧枱位,夜晚燈光都幾浪漫。呢間舖頭主打西式手工意粉同燴飯,仲有唔同種類嘅小食拼盤,薄餅,選擇都幾多。佢仲有啲好有特色嘅花茶同酒精飲品,而且種類唔少。今次我哋去到咁啱做緊周年感謝祭,就叫咗個澳洲和牛牛柳配薯菜($238)跟餐仲有一杯紅酒或者白酒送。我哋就叫咗白酒,白酒偏甜,酒味唔係好濃,但係比較啱我口味,好易入口。送小食非常之適合。牛柳非常非常之贊,煎到啱啱好,裏面鎖住晒啲肉汁,而且非常厚切!香煎嘅外皮連埋裏面嫩滑嘅口感真係非常正,一啲都唔靭。佢個汁配埋啲薯蓉都好好食。另外主食我哋仲叫咗個甲羅蟹膏燉飯($168)個飯上面超多蟹膏同蟹肉,撈晒落去之後每一啖都可以食到好濃嘅蟹味,誠意十足而且份量唔少。絕對值得encore。小食就叫咗個酥炸雞翼($68),一共有六隻,佢有得俾你自己揀醬,我哋就揀咗柚子蜜。雞翼外層真係炸到鬆脆,好香口,配埋柚子蜜嘅清新就中和左一下個油膩感,配搭唔錯。脆口嘅雞翼配埋甜甜地嘅醬汁,而且仲有

小食就叫咗個酥炸雞翼($68),一共有六隻,佢有得俾你自己揀醬,我哋就揀咗柚子蜜。雞翼外層真係炸到鬆脆,好香口,配埋柚子蜜嘅清新就中和左一下個油膩感,配搭唔錯。脆口嘅雞翼配埋甜甜地嘅醬汁,而且仲有唔少柚子粒,口感非常之好。

由於都係一個花茶控,所以我哋特登叫咗一壺毋忘我黎試吓。花茶嘅味道不過不失,不過個壺都幾別緻。

總括嚟講我覺得呢間舖頭都幾特別,嘢食每一樣都好唔錯。如果有機會嘅話會再嚟試!
2021-04-15
2021-06-10 0 瀏覽
話咁快又到星期日,今日又同老公偷走出去嘆個美味午餐,睇過好多介紹「Homeland」既文章,知道佢以手造意粉出名,今日特別想食西餐,所以北區兒童特登黎左大埔食Lunch.星期六日都有lunch set做緊,每個main course都送沙律同飲品。🥩香煎美國安格斯牛肩膀扒首先想講佢d配菜包括粟米芯、翠玉瓜茄子同菇炒得勁惹味,超級熱辣辣,伴碟仲有牛油薯蓉,勁香;講番主角塊扒,美國係特別重肉味,牛肩膀都好淋口,雖然佢比落order既五成熟熟多左少少,不過仍然十分juicy.🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉Homeland手造意粉比一般意大利粉粗身同偏黃,賣相似油麵,食落就似上海粗麵口感,好特別。唔好睇相以為冇乜大蜆,其實全部喺晒意粉底又大隻又新鮮,呢個蒜蓉辣椒意粉比我想像中偏辣少少,如果怕辣就可能要揀第二樣喇,不過辣得過癮又惹味,正!🍗柚子蜜雞翼食完個辣意粉,酸酸甜甜嘅雞翼就可以中和返個辣味啦。呢個柚子蜜雞翼面頭嘅醬係真係好似飲緊柚子蜜,炸又炸得香脆可口,食完飲杯凍檸茶好滿足。最後講下個環境,大埔Homeland分左兩層,多人可以坐上層,又有吧台位,四周掛滿壁畫,好岩同屋企人朋友聚會。

🥩香煎美國安格斯牛肩膀扒

🍝蒜香辣椒炒大蜆意大利粉

🍗柚子蜜雞翼

2021-06-06 26 瀏覽
餐廳在大埔火車站再行十分鐘左右便能到,地點都易找的~員工們都享受工作,同事間彼此聊天中帶點快樂,氣氛也不錯~秘製伊利比亞卡邦尼意粉~意粉上有一隻溫泉蛋,流心的,拌勻意粉後食,令意粉更滑更掛汁,卡邦尼醬夠味,意粉很特別,相比平日的較粗身及彈牙,幾得意~西班牙伊利比亞豬肩肉~油脂香味重,很豐盛口感,豬肩肉挺厚身的,吃起來鬆軟,拌上薯蓉同吃,小女生夠吃的~雞翼(明太子,柚子蜜,白松露忌簾)~因爸爸愛吃雞翼,故一次過點了3種味~明太子咸咸的,加上明太子的脆身,幾特別;柚子蜜必吃,很香柚子味,吃起來口接口的;白松露忌簾很creamy,很香黑松露味,正的~蒜香辣椒炒活蜆~蜆肉新鮮嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~酥炸吉列廣島蠔~推介的,炸得很乾身不濕的,吉列很香脆,上桌的熱點也高~

蒜香辣椒炒活蜆~蜆肉新鮮嫩滑,蒜香及辣椒很惹味~

2021-06-05 0 瀏覽
✨大埔人氣小店😍高質西餐✨————————————————————Homeland應該大家都識!大埔同大角咀都有分店岩開張果時有出過食評😛而家轉左menu再update下擺盤真係靚左好多 仲有啲菜式係大埔限定架😍————————————————————🦀甲羅燒蟹膏燉飯 $168 真係好足料😍有齊蟹肉 蟹膏同蟹籽份量都夠撈哂成個飯😆層次好豐富不過蟹膏偏咸 但加埋飯食中和番都ok飯底係忌廉汁risotto 煮得幾creamy 口感幾好呢款唔可以獨食🤣🤣都幾膩下 會好飽.🍝海鮮自家製小球藻烏冬 $128開頭唔知乜係藻烏冬🤣望落似寛條麵口感好煙韌又掛汁 推介呢款❤️有明太子汁同辣蕃茄汁兩款揀 明太子好惹味勁正🤤海鮮有大蝦 蜆 八爪魚 藍青口🦐大蝦幾新鮮 質感爽彈.🥩香煎澳洲黑毛安格斯西冷 $198個樣好靚仔 但比想像中乾左少少😂叫左五成熟既 唔算太juicy 好在有燒汁加持反而啲side dish好高質!薯蓉勁重牛油香翠玉瓜同粟米芯有烤過 都幾好食 俾我清哂😋.🍵海鹽奶蓋抹茶 $48🍌香蕉朱古力 $36.飲品真係一般般😢奶蓋幾creamy既 但抹茶味都幾淡 而杯香蕉朱古力又甜得太過份 要改善下🥺
✨大埔人氣小店😍高質西餐✨
🍌香蕉朱古力 $36
飲品真係一般般😢奶蓋幾creamy既 但抹茶味都幾淡
而杯香蕉朱古力又甜得太過份 要改善下🥺
————————————————————
📍 Homeland (東昌街) (大埔)
大埔東昌街2號地舖
2021-06-03 0 瀏覽
同事介紹話佢d嘢好食又抵食,於是帶埋屋企人一心打算食餐好的。平日晚餐我冇book枱,入到去被指示上樓上,這就是失望的開始。樓梯偏黑,但營造不了氣氛,隱約見到地上的污垢,和地面陳舊的痕跡。上到去,一大股味道,是那種潮濕,不潔的氣味,很倒胃口。燈光是暗暗的,但那股氣味令人想到昏暗的燈光只是掩飾地方殘舊,不潔的技倆。「一埸來到,或者食物好好味呢」我安慰自己。但我的慢煮羊膝味道很平淡,和只是和暖而已,未吃到一半,已經涼了。反而,伴碟的薯蓉是很香和熱辣辣的。刀叉有漬,用紙巾抹了還是令人不安。應該不會再去這間餐廳了。
「一埸來到,或者食物好好味呢」我安慰自己。
刀叉有漬,用紙巾抹了還是令人不安。

應該不會再去這間餐廳了。
2021-06-03
2021-06-02 0 瀏覽
餐廳有地下及樓上兩層,平日晚市連樓上都爆滿,幸好早於網上訂座,一到埗便可入座。裝潢有格調,燈光偏黃及昏暗,牆上掛著海報及畫作,沿走廊上二樓,近樓梯旁擺著偏民族風的矮儲物櫃。走到上層細看,每張餐桌上都有木製小屋座用作放置餐具及紙巾,亦有一瓶水供客人享用。唯獨用餐環境太嘈雜,使環境分被扣了點。牛面頰肉非常軟稔,近乎入口即溶,特別令人喜出望外,意大利大飯煙煙韌韌,值得推薦。參考其他食評而點的豬肩肉,未有如牛面頰般驚艷,但整體尚好,熟度剛好,肉質夠軟,配菜則一般,薯蓉較為淡味。把肉醬意粉的肉醬放在餅底上再灑上芝士的 pizza,肉醬太咸,亦未覺這個配搭合襯。餐廳會再光顧,但這個薄餅不會再點了。

匈牙利牛面頰燉意大利飯

西班牙豬肩肉

肉醬芝士三重奏薄餅

匈牙利牛面頰燉意大利飯
西班牙豬肩肉
2021-06-01 43 瀏覽
呢間HOMELAND出名裝修同野食有特色,今晚又同男友黎拜會下佢😎今次決定試新嘢,叫個全蟹宴!😂叫咗餐牌推薦嘅焦糖菠蘿焗蟹肉餅,店鋪限定嘅蟹膏燉飯同埋一杯榛子朱古力少冰~焦糖菠蘿焗蟹肉餅超足料!😱 每啖都食到滿滿既蟹肉,完全食唔出有溝其他材料,勁鮮味😍 估佢唔到同甜甜地又juicy既焦糖🍍會咁夾😯😯 好有驚喜!👏👏蟹膏燉飯飯底有非常濃郁既蒜味,飯粒帶啲creamy同咬口,仲有啲菇類提算鮮味同口感👍蟹蓋裡面係滿滿香濃既蟹膏,鮮味既蟹肉同埋好有口感既蟹籽,好味!🤤🤤榛子朱古力賣相好靚,仲贈送左條kitkat🤣男友話唔會太甜,飲落有淡淡既榛子味,反而有啲似杏仁奶,啲忌廉溶左令杯飲品更幼滑😀我地對呢個“全蟹宴”都好滿意!😋😋

今次決定試新嘢,叫個全蟹宴!😂

估佢唔到同甜甜地又juicy既焦糖🍍會咁夾😯😯
好有驚喜!👏👏

榛子朱古力

榛子朱古力賣相好靚,仲贈送左條kitkat🤣

我地對呢個“全蟹宴”都好滿意!😋😋
2021-06-01
  • 甲羅燒蟹膏燉飯
2021-05-31 25 瀏覽
之前都同大家推介過呢間高質小店💛今次又去左試佢嘅其他嘢食啦!依然咁好食🤩🤩真係好推薦大家去💕🔻#燒汁牛面頰燉飯 $98牛面頰炆得好軟熟🤩🤩唔使點用力就切得開,至於個燉飯軟硬程度適中,加埋蕃茄仔🍅入去煮,酸酸地幾開胃😍😍另外嗰醬仲有啲芝士味🧀好好食😋🔻#松露啡菇雞胸闊條麵 $98份量非常足夠,雞胸都好嫩👍🏻另外佢啲闊條麵真係好正😗😗感覺非常彈牙,食落口感好煙銀,仲好掛汁添!😆每條面都好有蛋香!🥚🥚😍成個意粉食落口感好豐富,啲汁Creamy得黎又唔會好膩!
🔻
#燒汁牛面頰燉飯 $98
🔻
#松露啡菇雞胸闊條麵 $98
2021-05-25 31 瀏覽
My 2pm late lunch was an order of the breakfast dish. Bacon, sausages, salmon, scrambled eggs on bread, and greens. Excellent.The set for $88+10% came with a drink and, strangely, more of the same greens (not photographed).A side order of potato wedges ($58+10%) also was ordered ... fried very well, and with two sauces for dipping, but price was a bit on the high side.Downside: Frigid cold A/C.

Downside: Frigid cold A/C.
all day breakfast
2021-05-24
all day breakfast
2021-05-24 46 瀏覽
近來大埔的話題離不開日本超市,而我亦因而去了大埔走走。完成購物後找了Homeland食晚餐。餐廳位置尚算方便易找,它有兩層小屋型式的餐廳,滿有美式風格,進大門便看到吸引目光的藝紅光招牌,牆上掛有美式風格圖畫,氣氛十足。是日選了牛扒作週末安慰,加上鮮蠔忌廉湯以及配上奶蓋抹茶作餐飲。法式鮮蠔忌廉湯味道相當出眾,生蠔味極濃。加上有肥美的蠔肉,整體非常之圓滿,值得推介大家一試。香煎澳洲黑毛安格斯西冷扒,西冷扒厚切斤兩充足,五成熟煮得剛剛好,燒肉汁非常可口。配菜是牛油薯蓉香味十足。喜歡鋸扒的朋友一定要品嚐一番。海鹽奶蓋抹茶味道是鹹香味的抹茶奶蓋,不論你喜歡抹茶與否亦能夠感覺到是消暑飲品之一,特別一提示伴杯的兩小塊熊仔餅感覺非常有趣清新,聲色味俱全。全晚感覺驚喜,大家如有興趣到大埔超市購物可順便到Homeland補充體力。享用一下優質食品吧。

2021-05-14
  • 法式鮮蠔忌廉湯
  • 海鹽奶蓋抹茶
2021-05-23 49 瀏覽
門檻已經係$100/餐,叫咗3個餐:煙燻薄餅、千層麵、卡邦尼意粉。咖啡單純係奶加水,我呢世人未飲過咁難飲嘅奶啡,即沖都冇咁難飲,任何一間茶記都唔會咁差,即刻彈返比佢。個千層麵又乾,肉味又蘇,食幾啖已經放棄(即使我好肚餓)個薄餅本身已經有燻肉dllm 仲要撒粗鹽係面,唔知燻肉係鹽整??卡邦尼意粉手打麵係唔錯,但份量好小,考慮到佢係3個餐唯一一個入到口,3個人分每人一啖仍然好肚餓。cls 仲要收加一(餐牌冇寫,埋單先知),總之呢間嘢我永久blacklist, 大家唔介紹交學費即管去試伏。

個千層麵又乾,肉味又蘇,食幾啖已經放棄(即使我好肚餓)

2021-05-23