2015-12-09 992 瀏覽
又到聖誕又到聖誕. 聖誕時節絕對係shopping的好日子. 係銅鑼灣shopping完. 舉頭望下有咩好食呢? 就望到銅鑼灣地帶一大個廣告... 拎住幾斤重. 好吧. 就上來試試.上到去差不多滿座, 幾驚又要再去搵過第二間. 好彩重有位唔駛等. 被安排坐到餐廳門外. 雖然感覺有點怪怪, 但幸好唔係只有自己一枱. 唔理啦. 醫肚最重要. 店員推介本月Special. 叫左個"燒美國牛肉胡麻醬沙律"$98. 將蘿蔔夾上牛肉及菜沾上胡麻醬一齊食. 牛肉又嫩又滑, 一d都唔un. 加上胡麻醬十分香口. 另一個主食我地叫左"黑松露大蘑菇蘆筍意大利飯" $118. 松露味好誘惑, 將芝士加係飯上. 個飯creamy得黎又唔漏喎. 由於太香食到差d停唔到口.  當然食個沙律同飯點又夠我地呢. 甜品先係主角XD本月Special有個的Cake Set (有四款) 朋友係古古力怪, 所以佢唔理就要左"法國朱古力"$60. 加$5可以連飲品. 叫左柚子綠茶沙冰.一向唔係古古力朋友的我, 諗住試下就好. 點知. 一食... 天啊... 好味呀. 之前都諗緊咩係"法國朱古力". 一食落同朋友一齊叫左聲"br

燒美國牛肉胡麻醬沙律
黑松露大蘑菇蘆筍意大利飯
當然食個沙律同飯點又夠我地呢. 甜品先係主角XD

法國朱古力
一向唔係古古力朋友的我, 諗住試下就好. 點知. 一食... 天啊... 好味呀. 之前都諗緊咩係"法國朱古力". 一食落同朋友一齊叫左聲"brownie". 食落好有口感但係唔會漏. 而且亦唔會甜到立實喉嚨. 究竟用左咩古古力整? 呢個真係要讚. 古古力今日同你做番一日朋友咁多啦.
綠茶柚子沙冰
而呢個柚子綠茶沙冰, 一直覺得綠茶梗係要同紅豆先配. 估唔到夾柚子又ok wor. 試左一口. 柚子味好香, 不過天氣有d凍, 飲完朋友話成個人都覺得好凍. XD

而我呢個綠茶控, 當然係叫綠茶心太軟啦. 再加一杯熱飲柑橘菊花茶.
綠茶心太軟
頭先個法國朱古力已經令我覺得好幸福. 一見到個綠茶心太軟出場, 天啊.. 睇落已經好吸引. 重要個雪糕係我至愛之一的豆腐雪糕. 喊呀. 個心太軟的綠茶味好香好濃, 熱辣辣的一口配上豆腐雪糕. 實在唔想比佢停.  綠茶控的各位, 呢個真係不能錯過, 錯過你絕對會後悔.
柑橘菊花茶
我的柑橘菊花茶. 冬天梗係飲熱野而且菊花潤呀... 不過記得要等佢焗五分鐘左右先好倒出黎, 咁茶先會夠味.

食完晒, 大家都覺得重可以"再來一個"(因為個cake set 的古古力唔算大.) 所以我地再追加一個香蕉窩夫.  窩夫食過好多間店, 亦都係韓國試過人家的窩夫. 又睇下佢做得如何.
香蕉窩夫
窩夫的size唔算大. 我地見到都鬆一口氣... 好吧. 單睇外面係不能見真章, 就試一啖, 兩個切開左一齊點左相中下面的拖肥醬. 天...........太好味啦))))))) 先講個窩夫, 暖暖的. 外脆內軟. 連埋個拖肥醬一齊食超好味. 突然間旁邊的楓蜜醬被冷落一旁...(寒風吹過..呼...). 最後香蕉上的焦糖薄薄一片, 食落唔會太甜.... 今日真係好滿足.

估唔到今日亂衝亂撞, 居然搵到間好野. 尤其係甜品... 日後食完飯, 呢度絕對係Happy Ending (甜品時間)的一個好去處.

題外話/補充資料: 呢間舖的食品真心讚, 只不過失真在裝修上, 若果在裝修上再花點功夫. 以呢個質素. 一定很多人願意再來. 加油.
2015-12-08
燒美國牛肉胡麻醬沙律