2020-02-27 1816 瀏覽
雖然疫病蔓延,四處都是愁雲慘霧,外出食飯嘅時候,更要選擇好餐廳,畢竟可以外出既次數並唔多。今次我同朋友打算試試哩個小籠包,入去既時候,店員會先幫我地測體溫和酒精潔手,令人感到安心。入到店內,餐廳既座位安排唔會太逼,唔同檯之間有一定距離,感覺感覺企理,都食得頗安心。肉碎乾煸四季豆 & 撈拌海中寶海中寶係前菜,蒜粒同醋調味得啱啱好,酸酸地開胃又香口,推薦四季豆幾惹味,口感剛好,唔會太硬或者軟成都口水雞一上枱,感覺好精緻,份量不大,但我哋兩個人就啱好。雞肉幾嫩滑,唔會好辣,亦唔怕咸,感覺比較健康,覺得有按香港人口味調整咗楊州糟溜滑魚片魚肉鮮滑,又唔會腥,我怕食魚都覺得唔錯主角出場~枱上有menu介紹按順序食小籠包,同埋介紹各種包。講真一定要趁熱食,啲包都真係皮薄餡靚,即使皮薄,都唔會係夾嘅時候整爆,都幾好。當中,我比較鍾意嘅係一啲特別嘅口味。例如紅色嘅川味小籠包,我覺得唔會話好辣,但係食到有花椒嘅味道,川菜嘅感覺就出晒嚟。仲有芝士小籠包,鍾意食芝士嘅朋友,食到一定好開心。雖然得兩個人食,但好快就點到成枱野竹炭流沙包包餡真係熱辣辣咁流緊出嚟,真係好好味酒釀丸子朋友真係好鍾意佢哋嘅出品,就算係飽
肉碎乾煸四季豆 & 撈拌海中寶
海中寶係前菜,蒜粒同醋調味得啱啱好,酸酸地開胃又香口,推薦
四季豆幾惹味,口感剛好,唔會太硬或者軟
揚州糟溜滑魚片
楊州糟溜滑魚片
魚肉鮮滑,又唔會腥,我怕食魚都覺得唔錯
特色皇朝小籠包(八色)
主角出場~
雖然得兩個人食,但好快就點到成枱野
竹炭流沙包
包餡真係熱辣辣咁流緊出嚟,真係好好味

酒釀丸子
朋友真係好鍾意佢哋嘅出品,就算係飽飽地,都要加單一個甜品。丸子好軟糯,食完好滿足。
蘋果荔枝茶
我幾鍾意呢杯限定飲品,有蘋果嘅清香,雖然加咗荔枝,都唔會太甜,食飽嘅時候飲,感覺更加清新爽利
整體來講,餐廳嘅出品食物質素好好,感覺好精緻同埋用心製作。另外店員服務親切有禮,加上衛生情況整潔,而且座位比較寬敞,坐低食嘢都比較安心。
2020-02-11
揚州糟溜滑魚片
特色皇朝小籠包(八色)
  • 蘋果與荔枝茶