餐廳: PHI Coffee & Pancake (太古城道)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-07-14 1187 瀏覽
男友一向唔太好甜品, 佢肯食嘅甜品都只得幾款有時會依住佢口味去揀餐廳, 都有少少煩架早前見到朋友IG介紹PHI, 有甜咸食物, 又有好多特定咖啡, 淨係睇相都覺得好吸引終於有機會試下簡約輕日本風裝潢, 好舒適咸甜咖啡我地都有order好彩男友對梳乎厘班戟係唔抗拒, 我先有口福食到咋其實店內剛有2款限定:芒果和桃, 但佢對呢2款生果敏感唔食得所以才選滿滿少女心的士多啤梨口味先講講佢地嘅梳乎厘班戟, 蛋味濃, 有空氣感, 也做到動L效果甜度也適中, 中間也有凍的輕忌廉, 男友竟然自動自覺的吃多過一半吃甜品就當然要配咖啡啦~我地各自點了一杯, 2杯賣相都相當吸引, 都是凍飲前: 提拉米蘇咖啡 (口感較creamy, 同食tiramusu差不多, 下層是齋啡, 混合埋甜味的cream剛好)後: 豆腐花咖啡 豆腐花咖啡 (純白的豆腐花, 牛乳, 冰和齋啡分開上, 黑白分明, 客人可自行調配咖啡的濃淡度)每啖都吸到豆腐花, 如果食唔落一份甜品點呢杯都當食咗個輕甜品, 係一個唔錯嘅選揀!呢2杯咖啡嚟講, 我個人會較喜歡口感清啖的豆腐花咖啡, tiramisu其實都不錯, 但入口較稠密男友點都要食點咸
男友一向唔太好甜品, 佢肯食嘅甜品都只得幾款
有時會依住佢口味去揀餐廳, 都有少少煩架
終於有機會試下

簡約輕日本風裝潢, 好舒適

咸甜咖啡我地都有order
好彩男友對梳乎厘班戟係唔抗拒, 我先有口福食到咋
所以才選滿滿少女心的士多啤梨口味
先講講佢地嘅
梳乎厘班戟, 蛋味濃, 有空氣感, 也做到動L效果
士多啤梨梳乎厘

後: 豆腐花咖啡
提拉米蘇咖啡

豆腐花咖啡

每啖都吸到豆腐花, 如果食唔落一份甜品
點呢杯都當食咗個輕甜品, 係一個唔錯嘅選揀!

男友點都要食點咸野同澱粉質落肚
所以點了份
雜菌大蝦燉飯 滿足下佢
2隻香煎大蝦, 蝦殼中間已剪開, 所以拆肉都很容易, 唔會食到好麻煩
燉飯都是帶creamy口感, 雖則menu上的英文是risotto, 不過咬落沒有意大利飯的半生熟口感, 反之我和男友都滿意
雜菌大蝦燉飯

吃過以上的, 肚子仍覺得有點空虛感

所以多點一份
北海道芝士蛋糕 (都是男友也會吃的甜品)
細味之下, 原來分了幾個口感, 最頂頂的像細微的毛巾粒, 然後是雲尼拿奶油, 比較淡口輕盈; 下層就味濃和質感濃厚的乳酪芝士; 最底是很薄的蛋糕底
有入口即溶的感覺, share剛好不會太膩
北海道芝士蛋糕

可以同男友開心share靚的美食, 視覺同味覺太滿足!

2022-07-13
士多啤梨梳乎厘