2019-06-24 44 瀏覽
昨天下午同朋友去左深水埗買電話卡,買完就覺得有d肚餓,就黎左軟橋米苔目餐廳食番個lunch! 餐廳名都好特別,原來主打食台灣傳統有名既米苔目,佢地人手自家手製既米苔目就要食番碗先!1.雞脾肉、鴨肉米苔目配方魚湯底$43: 個魚湯味好濃郁,飲落口唔會有腥味,自家製米苔目冇添加任何防腐劑,口感似老鼠粉或銀針粉,滑lu lu 幾有咬感! 雞脾肉都好嫩滑,加埋鴨肉一齊食好滋味!2.鴨肉、冬菇雞肉餃配豬骨湯底米苔目$40: 米苔目它口感十分像銀針粉的,無論質感及形狀,半透明白白軟滑的,配埋豬骨湯底比較清新, 感覺沒有味精,鴨肉味道都唔錯、冬菇雞肉餃皮薄餡多,如果不喜歡濃味湯底的朋友,這個豬骨湯底都幾適合。3.Q彈豆腐$25: 熱辣辣即叫即整,咬落口QQ彈牙,味道唔會太淡,冇椒鹽既味道,食完一舊會再想下去,太好味了!4.涼拌皮蛋$20: 最喜歡食皮蛋,皮蛋好晶瑩剔透,食完可以潤肺,滋陰養生,由於口感獨特,是很多人喜愛的一種食物。5.台南豬手$36: 賣相都相當有台南既特色,配有酸菜同黃豆,豬手十分腍身,口感好有層次,食完可以補充骨膠原!6.藥膳雞腳$28: 藥材味好濃厚,以當歸、元肉多種藥材泡浸而

6.藥膳雞腳$28: 藥材味好濃厚,以當歸、元肉多種藥材泡浸而成,雞腳超腍身索晒d湯既味道,飲完有行氣活血既功效!

+++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊