2018-09-09 1363 瀏覽
今晚同朋友來尖沙咀想食台灣菜,呢間圓山台灣料理出名是正宗台灣菜,就同朋友訂枱來食下,估唔到咁大的餐廳入面都满晒座,人山人海,好熱鬧。四人套餐款式眾多,好吸引,價錢又相宜,我地決定叫呢個餐。先黎拼盤,鹽水鴨肉質厚實,少少鹹味,咬落清甜,蠔油生腸,生腸軟稔爽口,蠔油味道好夾,入面仲有少少粉粉地,有口感,麻辣鴨舌係必食之選,麻得黎又唔會太辣,又夠入味,鴨舌爽脆可口。台式黃花魚,表鋪有麻婆豆腐,底係炸過的黃花魚,肉質鮮甜嫩滑,辣辣地好入味。台灣滷肉,大大舊的半肥瘦豬肉,滷水汁夠入味,甜甜地豬肉炆得十分淋身同入味,咬落香味散發,油脂味香濃。台式蚵仔煎,蚵仔份量多,鮮甜嫩滑,蛋煎得剛好熟,蛋香十足。屏東小炒,用咗多款配料一齊炒,有韭菜,魷魚絲,蝦乾等,味道惹味。基隆花枝羹,湯底夠濃稠,味道鮮甜,花枝大粒彈牙。蒜蓉炒油麥菜,新鮮爽脆,炒得剛好熟,油綠色。套餐包的肉燥飯同擔擔麵,味道惹味,肉燥夠入味。原桶撞豆腐花,奶白嫩滑,原木桶上,豆腐味濃郁。
四人套餐款式眾多,好吸引,價錢又相宜,我地決定叫呢個餐。
台式蚵仔煎,蚵仔份量多,鮮甜嫩滑,蛋煎得剛好熟,蛋香十足。
基隆花枝羹,湯底夠濃稠,味道鮮甜,花枝大粒彈牙。
蒜蓉炒油麥菜,新鮮爽脆,炒得剛好熟,油綠色。
套餐包的肉燥飯同擔擔麵,味道惹味,肉燥夠入味。
原桶撞豆腐花,奶白嫩滑,原木桶上,豆腐味濃郁。