2018-10-20
今晚收工經過這間觀塘工業中心地下的米線餐廳, 聞到好香嘅羊肉味 ,反正有點肚餓,就食米線當晚餐啦。這間雲南啊老表黑山羊湯鍋米線以黑山羊食材為主, 所以近餐廳門口已經聞到好大陣香口嘅羊肉味,令人食指大動。餐廳裝修雖然一般,但因好大間,座位好多,所以坐得舒服,抵銷返!由於羊肉味實在太香了,忍唔住點了碗超大牛羊雙併米線, 大大碗只係58元,兩款肉份量都比好多,味道好正,肉味香濃。 估唔到羊肉完全沒有羊騷味,加上是腩部份,好嫩滑口感,羊味香甜,好食。至於牛肉,也是牛腩部位,肉香味濃,收$58咁嘅價錢,確實超值。米線質感,也有水準,軟硬舒中,口感有少少彈牙,我至like的口感。這店也提供很多少食, 叫了一碟美味口水雞,盛惠HK$30,價錢適中,雞肉肉質新鮮,口感嫩滑,食落很有雞味,加上少許辣,香辣味濃,不錯。跟餐加HK$7元還有杯凍菜蜜飲,甜甜地又可解下渴,正。同事點了碗豬頸肉米線, 豬頸肉雖然不是炸過,但切得厚薄均勻,口感爽彈,食落肉味嫰。
跟餐加HK$7元還有杯凍菜蜜飲,甜甜地又可解下渴,正。