2016-07-09 805 瀏覽
鄉下妹出城公幹,去到北角,食乜好?一頭霧水!覺得近排濕重重,想食水煮魚或重慶雞煲等辣野去去濕。openrice一輪,見金樂軒全笑面,價錢商宜,一於試一試啦6、7點到,已坐滿一半,估唔到咁多人食早飯。坐底姐姐拎住menu,笑笑口問想食咩?發現呢度邊食住雞煲/魚鍋,邊打邊爐,再加小菜,嘩!多元化、不得了、乜都想食 1. 辣炒土豆絲特地揀呢個頭盤,因為鍾意食薯仔,而且講明"辣炒",果然,辣薯仔出場,正!估唔到炒得咁爽,薯仔唔粉,好鬼爽身。雖然有d油,但食完又唔係成咀油反光果隻,好味呀!堅係辣炒架,唔太辣得既記住小小小辣好啦 2. 咸肉韮菜花老闆娘推薦呢個正宗上海咸肉,加上近排韮菜當造,好味,所以有呢個配搭既餸。每次有order無幾耐,廚房就會傳黎雄雄火聲,令人覺得好有鑊氣,見到呢個菜,我知無錯😝炒韮菜時間控制得唔好會變黃、㵉哂而影響咗質感。呢度似係大火快炒,熟得黎仲係爽口,夾一塊咸肉加韮菜一齊食,prefect!咸肉少少咸,唔重口味,食完唔覺得好口渴,無介紹錯😋😋 3. 老重慶奇味雞煲 見到餐牌,想試哂呢度名菜雞煲同魚鍋,於是揀個細雞煲,老闆娘話辣真係好辣,我地怕辣到變孖潤

1. 辣炒土豆絲

2. 咸肉韮菜花

3. 老重慶奇味雞煲 見到餐牌,想試哂呢度名菜雞煲同魚鍋,於是揀個細雞煲,老闆娘話辣真係好辣,我地怕辣到變孖潤,揀小辣試。奇味煲,都幾特別,個秘製醬汁濃濃香味,辣味啱啱好、辣得嚟又帶點麻、少少甜咁,同雞好夾👍🏻👍🏻

順帶一提,餐牌寫明用新鮮三黃雞,用靚料,好野嚟,like
食落雞件係唔同d,有質感,同埋鍾意它雞皮下唔多肥膏,吸哂奇味汁,好入味,好正!不過食到底就覺得開始好辣

4. 酸菜桂花魚鍋 得2個人食,又想乜都試下,睇睇下發現呢個酸菜桂花魚,細鍋淨魚肉,大鍋就完條桂花魚上。其實細鍋都夠3個人食,好大鍋下,好多酸菜、好多魚肉,正!

魚肉無骨,淨肉,呢個係桂花魚既優點,啖啖肉得嚟仲好滑,魚肉真係無得頂
酸菜好味,尤其加埋魚一齊煮,整咗啖靚湯出嚟,個湯好好味😍😍飲最後梗係成兜食哂,飲埋個湯😝

5. 香煎墨魚餅 真材實料👍🏻👍🏻👍🏻煎到金黃色上枱,一口咬落去,無油痴咀,好香口,更加正既係食到粒粒墨魚粒,驚喜
。同老闆娘講開,原來係人手打既墨魚餅,果然零捨不同。原味已經有味,點埋甜酸醬又另一種味,總之就好好味。

一路食都見好多熟客,同老闆/老闆娘有講有笑,言談甚歡,走之前都會拋底句:下次再嚟,呢d街坊情今時今日都買少見少,好好珍惜☺️☺️
2016-07-06
  • 酸菜魚