2008-12-07 11 瀏覽
今日北上赴宴, 約好新手兄在上水等, 順便食D野才過關.新手兄介紹了這間麵檔, 在石湖墟. 雖不是在隱蔽的一角, 但都算是藏在橫街之中, 不太容易搵. 惟新手兄識路可以帶領大家直達.兩點多, 下午茶時段, 依然座不虛席, 咁既樣子, 當然給食客一個強心針. 地方同雲吞成有得揮, 但價錢方面就差好遠, 當然味道一樣差好遠.先說自己的, 一碗輕輕的雲吞麵, 加上牛丸, 普通麵底食得多, 粗麵幼麵也常食, 見伊麵加一元, 因為很少會係麵檔`錢食伊麵, 這裡收一蚊, 抵!是否態度一向怠慢, 或是真係忙到不能分身, 首先, 老大哥忙著招呼蒼蠅而暫且不理我們; 二, 等食是苦活兒.麵來了, 首先是雞翼牛腩麵, 腩汁看來幾香, 雞翼麵, 感覺是車仔麵才有, 在正宗麵檔出現, 有點特別.雲吞牛丸: 不說牛丸, 因為心裡有了Benchmark寫出來會變得不客觀; 雲吞, 有芝麻味香口的雲吞, 只有一隻蝦, 味道好比標榜全蝦雲吞的 "蝦餃".撈麵, 唔識評.豬手, 皮夠晒爽口, 鹵水味道適中, 不是硬到咬不入口, 亦不是"淋"到一入口成口豬皮溶入口中咁樣. 時間, 火侯, 控制得好好.水準很好, 難怪周不
今日北上赴宴, 約好新手兄在上水等, 順便食D野才過關.

撈麵, 唔識評.

水準很好, 難怪周不時都坐滿食客. 老闆亦好有種地先敬蒼蠅後敬人. (有客但要拍烏蠅)
豬手/腳
豬手/腳