2020-12-25 4326 瀏覽
人地話Castellana係香港唯一嘅 Piedmont cuisine,其實同一般嘅Italian/ french 都唔係話太大分別😅.揀咗五個course嘅lunch,5個course嚟講價錢幾平🤑,appetite 揀咗trou🐟t,魚肉身比一般食開嘅紮實,另一個appetiser 叫咗湯🥣,上面有個鵝肝🦆做嘅薄片,攪勻左落湯之後湯有淡淡嘅鵝肝味,呢個幾特別😆.Main嘅pasta我哋就叫咗佢哋嘅signature carbonara tagliolini🍝,Pasta配左慢煮嘅芝士蛋黃醬🧀,sauce唔會太thick,所以都唔使驚會太滯,芝士味鹹香幾正😋.另一個main叫左risotto,都係用咗芝士🧀,不過隻芝士味就同carbonara嘅好唔同,比較偏向少少似blue cheese嘅味道,不過都係好香嘅芝士味🤤.比較之下,下兩個main就比較普通一啲😞,分別揀左多寶魚🐟同埋牛面珠燈🐂,魚都真係冇乜嘢好comment,不過個牛面珠燈就唔知點解好鹹🙊.最後嘅甜品係黑朱古力🍫雪糕🍨配上幾塊truffle🍄,雪糕自己本身就冇特別啦,係多咗幾塊松露,有少少松露嘅香味