星期六約咗朋友聚舊吹水,我同佢去咗中環行街,期間仲畀我哋發掘咗間高質隱世小店☀️☃️「first crack coffee by Summer Ice」。門面並唔起眼,而且橫跨兩個舖位,驟眼睇會以為佢係工作室或畫廊👀。呢度座位唔多,所以唔會好嘈吵或逼夾,整體氣氛好舒服☺️,不過就未必咁易有位啊。小店主打咖啡同特色飲料🥤,同時亦有賣甜品輕食,雖然款式唔算好多,但都足以讓人眼花撩亂。可惜嘅係我哋今日晏咗嚟,幾款純素撻經已全部售罄❌。我哋嗌咗三樣嘢,夾埋都係二百零蚊,消費其實同連鎖咖啡店差唔多,唔算貴啊👍,但成個感覺就寫意好多。Sugarcane Cold Brew($70),聽「竹蔗茅啡」呢個名就知搞鬼😝,佢以罐裝上,再用香檳杯飲,格調十足。從色水角度睇,你唔難發現飲品並非一般咖啡,因為通透度唔高,比較實色。味道帶有咖啡嘅香☕️,但就無咗浸苦澀同酸味,而且更有一份涼茶嘅甘涼,成個組合非常特別,令人印象深刻,同時佢亦好易入口,絕對值得一試。Earl Grey Waffle with Earl Grey Ice Cream($75),窩夫造型幾精緻😍,厚厚兩件豎起,外層脆卜卜,內裡軟熟,食落幾爽,唔會
Sugarcane Cold Brew
Earl Grey Waffle with Earl Grey Ice Cream($75),窩夫造型幾精緻😍,厚厚兩件豎起,外層脆卜卜,內裡軟熟,食落幾爽,唔會太膩滯住,但窩夫本身嘅伯爵茶味就唔算濃🧇。相反地,雪糕嘅茶味滿瀉,每啖食都泛起茶葉香,嗰種感覺完全唔假,好天然🌱🍨,而且質感仲要超細滑,無得輸!
Matcha Affogato
Matcha Affogato($60),改良版嘅阿法奇朵更可愛,皆因我真係唔係咖啡迷,換上抹茶取代咖啡令佢更似甜品,同雲呢拿口味雪糕好夾,一冷一熱,為味蕾帶來刺激。另一邊廂,🍵抹茶味好正,甘香醇厚,唔甜唔苦;同時伴旁嘅餅乾碎能夠提升口感🍪。
題外話,小店節日氣氛濃厚,我哋坐喺嘅秘密角落內就擺放咗一大棵聖誕樹🎄,空間細細,彷彿有種家的感覺。
呢度就連走廊位置嘅裝修都有花上心思,不過餐枱就係面向牆🧱。
總括嚟講,夏雪各方面都令人滿意,飲品同甜點設計充滿創意🌟,除咗著重噱頭之餘,味道亦都好好。店員們好友善,樂於同客人交流,兼且仲介紹咖啡店遲啲會舉辦工作坊,讓愛好者加深對咖啡嘅認識,敬請期待😛。
2021-12-18
Sugarcane Cold Brew