2018-06-29 833 瀏覽
同女朋友黎到呢間深水埗既小店,食成座山一樣既刺身海鮮丼~分別叫左特上海鮮丼同最普通既海鮮丼梅。一開始係前菜油甘魚刺身加胡麻醬,客人可以選擇留一片係最後加湯做茶漬飯時用,本身油甘魚味道都濃郁,加左胡麻醬之後少左油膩感但我本人好鍾意油甘魚既魚油味,所以唔太想有醬料掩蓋佢本身味道。之後係特上海鮮丼,佢最大分別係多左刺身量同加左蟹角同海膽,蟹肉未有好出既鮮味,冇咩特別,海膽反而好好,唔會有唔新鮮既臭苦味,都算鮮甜,但我地覺得特上同普通之間有250既價錢差距,感覺唔太抵講返佢既刺身山,上圖呢款係普通版,座山入面配料同貴既冇分別,都一樣係個9種刺身料,其中加入左青瓜粒同柚子,食到既時候幾清新,但係飯唔係壽司醋飯,我地估計係因為最後會做茶潰飯既原故,所以比較失色~每人有兩塊紫菜做手卷,可以根據個人喜好揀入面既材料,都幾得意,紫菜好脆身而且海苔味好濃,但問題都係飯到,冇壽司醋去襯托最後叫店員加湯做茶潰飯,我本身期待一個清淡既結尾,但佢更偏向似湯飯既感覺,湯底都算唔錯,,上面既芝麻都加分,係三食中比較滿意既食法。總結我覺得價錢方面好似太貴,中間加入蟹肉同海膽感受唔到工夫係入面但價錢差距好大,如果想影相打
同女朋友黎到呢間深水埗既小店,食成座山一樣既刺身海鮮丼~

分別叫左特上海鮮丼同最普通既海鮮丼梅。

前菜(油甘魚刺身)

特上海鮮丼

海鮮丼~梅

自製手卷

茶漬飯

總結我覺得價錢方面好似太貴,中間加入蟹肉同海膽感受唔到工夫係入面但價錢差距好大,如果想影相打卡都唔錯,但我覺得食後冇太大感動~ 最後提醒大家呢到只收現金
茶漬飯