餐廳: 牛惣居酎屋
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-20 62 瀏覽
今個晚餐去銅鑼灣 牛惣居酎屋.    要先訂位,因為客人很多. 日式食品多, 食物多元化.  燒物糸我們至愛.  餐牌有好多選擇.  我們兩個人, 各有各點喜好, 一齊食.室內燈光柔和, 用了木餐桌,  使人感覺舒適.  座位排列, 整整齊齊. 牆上有時令食品介紹. 吃燒物, 最好飲日本釀酒,  鳳梨, 荔枝,酒,  清澈微甜, 淡淡純香從酒杯散發, 大家先開開胃.點餐後, 侍應立即送來日式小食,   青瓜條, 蘿蔔, 沙葛,  新鮮的蔬菜條好爽甜, 混入暖暖的鯷魚醬, 頂開胃,  不錯.牛沙瓜  ~   外層燒得夠脆 , 內裏軟滑可口. 牛骨髓   ~   油潤軟嫩,  食得滋味. 牛心管  ~   好特出, 口感佳, 有嚼口, 佐酒最好.月見免治牛肉棒 ~  免治牛肉加上微甜的醬汁,  配上溫泉蛋汁, 口感極豐富.三色甲羅燒 ~  啖啖有蟹香,  口感好滑, 蟹籽多粒粒晶瑩,  配上紫菜及炸蝦片,  大家都仲意.燒白鱔  ~   燒得好平均, 魚肉脂肪豐盈,肉質肥嫩, 啖啖都是精品,  銀杏 ~  食罷一粒又一粒,  好食.時令活魚刺身   連子鯛,    經火炙, 魚肉緊致香濃,
今個晚餐去銅鑼灣 牛惣居酎屋.    要先訂位,
室內燈光柔和, 用了木餐桌,  使人感覺舒適.
座位排列, 整整齊齊. 牆上有時令食品介紹.
牛沙瓜  ~   外層燒得夠脆 , 內裏軟滑可口.
牛沙瓜
牛骨髓   ~   油潤軟嫩,  食得滋味.
牛骨髓
牛心管  ~   好特出, 口感佳, 有嚼口, 佐酒最好.
牛心管
月見免治牛肉棒
三色甲羅燒
燒白鱔
銀杏 ~  食罷一粒又一粒,  好食.
銀杏
時令活魚刺身   連子鯛,    經火炙, 魚肉緊致香濃, 帶豐富油份卻不膩口,  吃得出色.
肉質鮮甜,  質素很高,    拆出魚肉質感綿滑,  有酸汁佐以醬油更提升鮮香味.
燒原條粟米  ~   好甜美, 粒粒飽滿多汁, 爽口好食.
燒原條粟米
海鮮生蠔雙拼 ~  鮮美組合
海鮮生蠔雙拼
北海道真蠔  ~  時令生蠔肥大肉厚,  肉質爽甜,  配些酸汁啫喱帶出了生蠔嘅鮮甜味, 滋味無窮.
北海道真蠔
鹽燒蟶子皇  ~  賣相迷人, 口感鮮甜, 爽口又彈牙,  鹽燒帶點鹹香味.
鹽燒蟶子皇
最後送上熱騰騰的魚湯.   用了刺身拆出的魚頭魚骨煲湯, 魚味香濃,  好暖心.
牛惣居酎屋, 內臟燒物好出色, 令人更加添興趣,  侍應服務態度殷勤, 真不錯.
牛沙瓜
牛骨髓