2020-06-20 5423 瀏覽
La Famille嘅蛋糕一直喺我嘅bucket list上面,最欣賞佢簡潔而精緻嘅賣相,唔會過份浮誇,而且身邊食過嘅朋友都一致好評,趁住朋友生日,順便滿足自己嘅好奇心。五點左右嚟到門市,蛋糕已經賣得七七八八,好在有提早預訂,唔係分分鐘買唔到想要嘅款式。品牌主打戚風蛋糕,口味選擇相當多,實在係花多眼亂,經過一輪內心掙扎之後,最後訂咗新出嘅法國香梨無花果。Bavarois係佢嘅另一款主打,望落亦超級精緻,底層係平滑嘅慕絲,面頭係加入食用鮮花同水果嘅果凍,淨係睇見都令人心花怒放。嬌滴滴嘅迷你戚風蛋糕亦非常吸引,比起鋪滿忌廉嘅大蛋糕,感覺亦冇咁邪惡,而且好適合二人慶祝。香梨無花果戚風蛋糕只有忌廉同水果做裝飾,賣相清新樸素,非常討喜,完全係我杯茶,朋友亦非常鍾意。戚風蛋糕口感鬆軟濕潤,一啲都唔乾,係我暫時食過嘅戚風蛋糕之中最好味,忌廉味道亦非常清新,帶有濃濃嘅奶香,配上香梨同無花果,食多兩件都唔會膩,非常有驚喜!食過唔少品牌嘅蛋糕,通常外表同味道唔成正比,La Famille嘅蛋糕完全係打破呢個舊有嘅印象,做得到內外兼備,完全將其他品牌嘅蛋糕比下去,難怪短短幾年時間就開多咁多間分店。

法國香梨無花果戚風蛋糕

5 分鐘 (外賣自取)
其他