踏入12月,商場換上聖誕裝飾,商鋪播聖誕歌,亦都有唔少甜品店、蛋糕店推出節日蛋糕,令你冇辦法無視呢個節日,唔知你地有心水蛋糕未?我就一早訂左兩個蛋糕同朋友開心share,其中一間網店出品,另一間我選定La Famille,佢地嘅產品一向高水準,既有外在美,亦有內涵透過網站可以見到,今年聖誕蛋糕有3款,紅絲絨戚風、士多啤梨戚風同柚子芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕提供15cm版本,而另外兩款蛋糕仲有17/20cm,兩口子share冇問題,人多食一樣可以。以15cm為例,定價$398。其實三個款都靚,不過我地嗜甜,就訂左理應係甜度較高嘅"Joy Christmas"。蛋糕會跟埋餐刀、蠟燭、保溫袋,店員細心提醒我地要垂直拎蛋糕,避免傾斜Joy Christmas 聖誕紅絲絨朱古力戚風蛋糕 $398跟另外兩款比較優雅嘅造型唔同,Joy Christmas比較活潑,蛋糕好colourful,同場嘅小朋友見到咁可愛嘅聖誕裝飾就好喜歡喇蛋糕以朱古力味為主,面頭唔係糖皮黎架,都係朱古力醬,味道一如所料,甜滋滋,啱哂螞蟻人。配上香濃法國kiri忌廉芝士,口感細滑,比平時嘅戚風蛋糕濕潤蛋糕同忌廉芝士三層相隔,夾層加

透過網站可以見到,今年聖誕蛋糕有3款,紅絲絨戚風、士多啤梨戚風柚子芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕提供15cm版本,而另外兩款蛋糕仲有17/20cm,兩口子share冇問題,人多食一樣可以。以15cm為例,定價$398。

蛋糕同忌廉芝士三層相隔,夾層加有脆脆自家製比利時朱古力脆米,所以都唔會話好膩

我次次都喺度買埋方便又靚嘅蛋糕牌。
今次當然唔少得"Merry Christmas"。
聖誕節
2019-11-04 1824 瀏覽
今日有重要任務,負責買蛋糕🍰去朋友屋企house warming。人頭湧湧就知好野黎啦,櫥窗裡面d蛋糕好靚好優雅,仲有好多味道選擇呀!排左陣終於買到!個個都讚不絕口,蛋糕🍰空氣感十足,鬆鬆軟軟綿綿。裡面嘅Cream香濃軟滑,不愧係北海道鮮忌廉呀!和茶三式,三種日式茶造嘅雲石戚風蛋糕,絕對同平時連鎖店買到嘅無得比!同時食到幾種茶味,濃度好到位,令蛋糕較少甜度,我最鍾意就係呢款♥️!香濃開心果,香濃碎開心果仁藏喺蛋糕中,口感層次分明,加上新鮮香甜士多啤梨🍓點綴,造雅簡單中顯得不平凡~除左個裝蛋糕之外,買多幾款獨立包裝嘅小蛋糕,今晚同老公宵夜食🍴~法式茶點貝殼形瑪德蓮蛋糕,用上特別嘅味道好似抹茶🍵咁,非常突出,另一款法國玫瑰味就清雅脫俗,牛油香味中帶有玫瑰香氣~日本柚子同雙重朱古力切件蛋糕,打開包裝袋香味湧哂出黎!一款夾雜清新柚子皮,一款混有半溶朱古力,食到好幸福嘅感覺呀!個裝蛋糕幾十蚊就有一個,而且造型高貴優雅,都諗唔到有咩理由仲要局限買連鎖店嘅蛋糕了。

香濃開心果
法國玫瑰味馬德蓮蛋糕

日本柚子切件蛋糕
雙重朱古力切件蛋糕
,都諗唔到有咩理由仲要局限買連鎖店嘅蛋糕了。
5 分鐘 (外賣自取)
香濃開心果
法國玫瑰味馬德蓮蛋糕
日本柚子切件蛋糕
雙重朱古力切件蛋糕
2019-10-19 1656 瀏覽
朗豪坊地底個層(即係MTR去朗豪坊),係一個甜品的天堂,成條走廊都充斥著精美的甜品同蛋糕店。但我的眼光總係比La Famille吸引住!佢的蛋糕櫃放置了形形色色的蛋糕,每位小蛋糕仲用了玻璃罩蓋住,相信咩年齡的女士都會心心眼!我一共買左6個。全部放係高身的紙盒內,拎的時候好方便,唔會因爲太闊而容易比人撞到。皇牌士多啤梨果然唔係浪得虛名!除了有無靚樣外(其實個個都靚),仲好好食!蛋糕質地富有空氣感,而且有淡淡的士多啤梨香,加埋係中間的日本忌廉,食落去同平時連鎖店的蛋糕,原來係無得比。鍾意朱古力的大家,一定要試呢個雙重朱古力!除了用上朱古力戚風蛋糕,仲用了超濃的的朱古力漿係入面,口感有如食緊生朱古力般。另外一提,蛋糕上的朱古力牌都係用朱古力做,並非市面上常用的糖膠。英國伯爵茶味戚風蛋糕的茶味都幾出,上面仲有粒馬卡龍,絶對係少女們之最呀!和茶三式的甜味稍為低少少,戚風蛋糕用上三款不同的日式茶以雲石的形式焗蛋糕。就算唔愛食甜的媽媽都話好食!香印青提成為近年的人氣生果,除了夠清甜外,更粒粒飽滿。呢個味道更係蛋糕店新推出之作,味道清甜並略帶花香。香印提子的爽脆感與軟綿綿的蛋糕食為對比,帶來豐富的口感

雙重朱古力

和茶三式

香印青提成為近年的人氣生果,除了夠清甜外,更粒粒飽滿。呢個味道更係蛋糕店新推出之作,味道清甜並略帶花香。香印提子的爽脆感與軟綿綿的蛋糕食為對比,帶來豐富的口感。
香印青提

日本白桃係桃中之桃,將佢入完饌蛋糕可以為蛋糕帶來甜美的幸福感。呢個蛋糕同士多啤梨有D似,入面都係加入日本的忌廉,整體唔會太甜,難怪我買的時候已經係最後一個。
日本白桃

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
香印青提
日本白桃
2019-10-12 1505 瀏覽
今日係同男朋友週年紀念嘅前夕👦🏻👧🏻, 當然要買幾件蛋糕仔慶祝下😋😋 每次經旺角地鐵站去朗豪坊嘅時候都會見到e間蛋糕店, 而且佢地嘅蛋糕🍰都幾吸睛👀, 今次襯特別日子就買d嚟試下先🙈🙈 蛋糕嘅款式好多, 好多味又想試, 於是……小妹就忍唔住買左4件蛋糕仔啦👉🏻👈🏻🙈😂😝😆 同一件瑪德蓮蛋糕仔拎上飛機食✈😋店員將蛋糕仔放入大紙盒到, 好似開首飾箱咁, 一目了言法國玫瑰(左上), Mojito(右上), 香印青提(左下), 日本柚子(右下)法國玫瑰🇫🇷🌹, 對玫瑰味嘅產品, 小妹從來都係不能抗拒, 所以第一個就試左先, 戚風蛋糕質感非常軟熟, 而且口感濕潤唔乾, 玫瑰味道濃郁又唔會太甜😮😋切開入面係好滑同好厚嘅忌廉芝士, 但食落口無蓋過左外層嘅玫瑰蛋糕味, 加埋甜甜酸酸嘅紅莓, 食起上嚟一d都唔膩😋👍🏻Mojito🍋, 係青檸嘅味道, 蛋糕同樣有濃濃嘅檸檬香味, 加埋青檸味嘅馬卡龍, 味道特別而且幾清新日本柚子🍊, 柚子蛋糕味道清新, 入面仲有一粒粒嘅柚子果肉, 令其味道更濃郁, 口感更豐富😊香印青提🍇, 香印提子嘅蛋糕小妹係第一次試, 食落口提子味非常濃郁, 加埋上面提子本身嘅清甜同爽脆

店員將蛋糕仔放入大紙盒到, 好似開首飾箱咁, 一目了言

香印青提🍇, 香印提子嘅蛋糕小妹係第一次試, 食落口提子味非常濃郁, 加埋上面提子本身嘅清甜同爽脆, 好味😋

朱古力瑪德蓮蛋糕🍫🍰, 口感鬆軟, 朱古力味濃, 唔算太甜, 幾好味😋

總結:蛋糕外型精緻, 味道濃郁, 而且款式幾多, cp值高, 非常滿意😉👍🏻
2019-10-03
  • 香印提子
  • 法國玫瑰
今期最新口味 Shine Muscat香印青提每月生日之星飯局,今次選在旺角朗豪坊樓上食飯,咁就做過功課查到朗豪坊有一間專賣戚風蛋糕既小店GOOGLE過仲要係幾多人都推薦既蛋糕款式都好多,有唔同尺寸,人多就當然買個大既打過去問,要提早訂先有,未必有現貨,咁就訂左貨通知當天會到取買左就直接帶上樓上餐廳一齊食其實係海港城都見過佢既POPUP,但個陣就無買黎食,但已經對佢有印像,因為D小蛋糕會用玻璃瓶蓋起原因係防止比雪櫃抽乾蛋糕既水份,水份抽乾左就會唔好食,睇到細節位香印青提係提子中既高級品種,特別飽滿同多汁又甜係蛋糕面層放滿好多香印提子仲有藍草莓一個15CM已經好足夠4個人食蛋糕比起我食過既都要特別鬆軟,有水份而已濕潤度好高,入口好綿,沒有油膩感~戚風蛋糕Chiffon Cake 要做得好,唔容易,因為要掌控火侯,所以無幾多間有專賣呢種CAKE特別在忌廉都好細緻滑身,甜度剛剛好,香港人最怕就係太甜賣相又夠精美,有賣相又好食,最後都秒殺掃清聖誕飯局應該會再買多一次開派對同人分享綿密鬆軟有彈性,忌廉輕易入口,加上重本既青提,清新怡人,甜蜜多汁,我會幾期待冬天士多啤梨既味道專櫃設計得好吸引人,色
今期最新口味 Shine Muscat香印青提
GOOGLE過仲要係幾多人都推薦既
蛋糕款式都好多,有唔同尺寸,人多就當然買個大既
買左就直接帶上樓上餐廳一齊食
香印青提係提子中既高級品種,特別飽滿同多汁又甜

係蛋糕面層放滿好多香印提子仲有藍草莓
一個15CM已經好足夠4個人食

特別在忌廉都好細緻滑身,甜度剛剛好,香港人最怕就係太甜
賣相又夠精美,有賣相又好食,最後都秒殺掃清
聖誕飯局應該會再買多一次開派對同人分享
專櫃設計得好吸引人,色彩鮮艷,放滿唔同口味給人選擇,給人一種高雅既感覺,但價錢又唔會離地
#Lafamille  #香印青提 #生日蛋糕 #LafamilleHK #戚風蛋糕 #朗豪坊美食 #香港美食 #香港蛋糕專門店
#CAKE #蛋糕專門店
5 分鐘 (外賣自取)
2020-01-10 0 瀏覽
和茶三味 ($54) 一打開就聞到好香抹茶味😍 面頭嗰層幾特別🙈 莓都唔算好酸個盒嘅size好穩陣,拎住佢唔擔心搖晃會整亂個蛋糕中間蛋糕唔算特別好甜,三隻色都好似唔同味咁幾豐富
和茶三味 ($54)
一打開就聞到好香抹茶味😍 面頭嗰層幾特別🙈 莓都唔算好酸
個盒嘅size好穩陣,拎住佢唔擔心搖晃會整亂個蛋糕
中間蛋糕唔算特別好甜,三隻色都好似唔同味咁幾豐富
2019-11-06
1 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
La Famille啲蛋糕真係又靚又好味之前食左佢地既小戚風蛋糕,真係好正今次決定挑戰佢地既聖誕系列🎄__________________________🔹Snow Christmas白雪聖誕戚風蛋糕 (1磅/15cm) $398聖誕系列有紅絲絨既朱古力base加上法國忌廉芝士既Joy Christmas 有北海道芝士+法國芝士,再配上柚子既Christmas Cheese而我地最後揀左比較傳統既士多啤梨蛋糕Snow Christmas.士多啤梨來自靜岡縣,鮮甜得黎,帶有微微酸味,唔剩止蛋糕面,夾層中間亦有大大片士多啤梨果肉鬆軟既戚風蛋糕夾住又酸又甜既果肉外面配上來至北海道既忌廉蛋糕底則鋪滿比利時白朱古力碎全部加起黎,酸甜好有層次
La Famille啲蛋糕真係又靚又好味
之前食左佢地既小戚風蛋糕,真係好正
今次決定挑戰佢地既聖誕系列🎄

__________________________
鬆軟既戚風蛋糕夾住又酸又甜既果肉
外面配上來至北海道既忌廉
蛋糕底則鋪滿比利時白朱古力碎
全部加起黎,酸甜好有層次
2019-12-16 42 瀏覽
La Famille 聖誕蛋糕系列之Joy Christmas🎂聖誕節仲有十日左右就到啦~🎊La Famille 今季特意設計左三款期間限定蛋糕💗🎂Joy Christmas 👉🏻紅絲絨戚風蛋糕以朱古力為基調,配上法國忌廉芝士,口感綿滑。還有爆炸朱古力脆米,玩味十足!我同朋友一齊食時,都感受到爆炸糖在口中跳動的有趣口感🤣果然是「Joy Christmas」另外兩款:🎂Christmas Cheese👉🏻以柚子作主調的清新芝士蛋糕,分別用上北海道及法國的軟芝士及忌廉芝士製作。雪白無暇的蛋糕,配上紅通通又大粒既靜岡草莓,為呢份節日多添了一份浪漫💕🎂Snow Christmas👉🏻同樣是雪白配上誘人的草莓🍓但這個則配上雲呢拿基調及白朱古力❤️另一番口味😋今年就準備一個又靚又好食既蛋糕🎂同至愛朋友慶祝啦😘 @lafamillecake

聖誕節仲有十日左右就到啦~🎊
La Famille 今季特意設計左三款期間限定蛋糕💗

🎂Joy Christmas

另外兩款:
🎂Christmas Cheese

🎂Snow Christmas

2019-11-19 146 瀏覽
11月係👨🏻生日,作為la famille die hard fan嘅我,當然即刻訂咗最新出嘅焦糖完熟香蕉蛋糕嚟慶生。焦糖完熟香蕉 (15cm) $340 呢個蛋糕外表配色比較中性,買畀爸爸都好適合。首先一定要讚個戚風蛋糕,平時店內其他款式嘅蛋糕不嬲都夠哂鬆軟,今次仲要啖啖香蕉嘅香味,有食開香蕉蛋糕嘅都知坊間好多都係加添香精嚟整個味出嚟,但呢到嘅食得出係真材實料,完全值呢個價。蛋糕仲配上淡淡甜味嘅焦糖忌廉,為蛋糕加添綿滑。如果都係驚太甜,就一定要連埋外圍嘅咖啡味朱古力一齊食,造型同味道都幾可亂真。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
焦糖完熟香蕉
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2019-11-10 139 瀏覽
同事有日請左件朱古力瑪德蓮蛋糕我食,獨立包裝好得意,一望先知係la famillie出品。平時食開佢地既原個戚風蛋糕,咁靚既蛋糕竟然50幾蚊有交易~價錢佢平之餘味道又好又細細個容易食~平時都冇為意有瑪德蓮蛋糕,多得同事請我食先知有得咁買,放工就即刻去買番去同屋企人開心share!食完晚飯即刻開黎食勁happy~瑪德蓮蛋糕(抹茶、焦糖、法國玫瑰、朱古力)一口氣買左4款唔同口味,每種口味既除左蛋糕底唔同之外分別在於左邊既脆皮外層~抹茶味同法國玫瑰味用左白朱古力外層,食落香甜帶奶香,抹茶同玫瑰味感覺都好清新,食落唔覺得漏,法國玫瑰味仲有花瓣係面,賣相超討好~送俾女仔食實鍾意~而焦糖同朱古力味道較濃,我就更鍾意呢兩款味道~甜而不膩,大愛~~雙重朱古力戚風蛋糕雙重朱古力戚風蛋糕係媽咪指定一定要買,愛朱古力既朋友一定都會愛上呢個蛋糕!佢面層有朱古力脆脆作點綴,蛋糕係輕營既戚風蛋糕,中間位置係朱古力忌廉~蛋糕食落仲會有朱古力粒~享受到香濃朱古力味之餘唔會覺得有罪疚感~超級推介~~雙重朱古力、英國伯爵茶切件另外買左兩種口味既切件~~又係獨立包裝超方便~我揀左雙重朱古力同英國伯爵茶切件~朱古力切件同樣有

瑪德蓮蛋糕(抹茶、焦糖、法國玫瑰、朱古力)

雙重朱古力戚風蛋糕

雙重朱古力、英國伯爵茶切件
另外買左兩種口味既切件~~又係獨立包裝超方便~我揀左雙重朱古力同英國伯爵茶切件~朱古力切件同樣有朱古力粒係入面,啖啖都食到濃濃朱古力味~英國伯爵茶既茶味比我想像中更濃,蛋糕口感綿密,配番杯茶當早餐或者HIGH tea都勁正~

下次再揀其他試下先

2019-11-04 152 瀏覽
為了慶祝兩位親愛的朋友的生日,早就想買一個特別又美味的蛋糕! 誠意推介與閨密慶祝生日的你!朋友Y表示想吃伯爵茶味蛋糕,立刻上網搜尋,一見La Famille的花漾巴伐利亞(Floral Bavarois) 就傾心,整體造型也太美了吧!食用花與鮮果包裹在果凍內,下層巴伐利亞即輕奶油,是我私人不愛海綿蛋糕的最佳之選!網上訂購,加送寫字生日巧克力牌(有限定字數呢)門市自取,取貨時以保溫袋包好。朋友一見,大叫蛋糕美輪美奐,配上金色蠟燭,彷如一女子置身花環舞台上表演,她們都非常喜歡!隨即展開瘋狂拍攝狀態。雖然我認為蛋糕不便宜,不過朋友開心🥳勝過任何東西!而且味道也有驚喜!食用花不苦澀,水果新鮮且多樣,最喜歡看見不同莓類的蛋糕🎂!底層伯爵茶味巴伐利亞輕奶油非香料味,頗香淡甜,可算是吃過伯爵茶味糕點內整得出色之作,加上輕奶油入口不油膩,每人都吃得津津有味!官網上不時更新味道,大多特別,下次朋友生日再買來慶祝!

Earl  Grey  Bavarois(13cm)

2019-07-14
外賣自取
$280 (其他)
Earl  Grey  Bavarois(13cm)
  • 英國伯爵茶巴伐利亞
2019-11-03 117 瀏覽
經過過旺角都會見過呢個人氣美美既戚風蛋糕🙋🏻‍♀️前幾日就帶左幾件返屋企做宵夜😋.🍵宇治抹茶椰香(右上)🌹玫瑰紅桑莓荔枝(左上)🔅日本柚子(左下)☕️英國伯爵茶(右下).軟綿綿既蛋糕質地好綿密鬆軟👄蛋糕淡淡散發獨有既味道👃🏻小編最歡喜伯爵茶味🍵愈食愈有茶香味 唔會好甜😍柚子味道亦都好清新🌱💛蛋糕中間同表面都有滑滑既cream🍴所以食落一啲都唔乾身🤤除左宵夜,下午茶或或朋友慶生都係不錯的選擇唷🤙🏻而且店舖蛋糕選擇亦好多🤳🏻10款8款都唔少得👀一班朋友可以揀多幾款黎share👯‍♀️.推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
經過過旺角都會見過呢個人氣美美既戚風蛋糕🙋🏻‍♀️
前幾日就帶左幾件返屋企做宵夜😋
🍵宇治抹茶椰香(右上)
🌹玫瑰紅桑莓荔枝(左上)
🔅日本柚子(左下)
☕️英國伯爵茶(右下)
軟綿綿既蛋糕質地好綿密鬆軟👄
蛋糕淡淡散發獨有既味道👃🏻
小編最歡喜伯爵茶味🍵
愈食愈有茶香味 唔會好甜😍
柚子味道亦都好清新🌱💛
蛋糕中間同表面都有滑滑既cream🍴
所以食落一啲都唔乾身🤤
除左宵夜,下午茶或或朋友慶生都係不錯的選擇唷🤙🏻
而且店舖蛋糕選擇亦好多🤳🏻
10款8款都唔少得👀
一班朋友可以揀多幾款黎share👯‍♀️

推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
2019-10-28 163 瀏覽
而家D蛋糕愈整愈靚,蛋燃店都愈黎愈多,有時朋友生日都唔知買邊間好,因為好多時見靚就買,點知食落係中哂伏既,但今次竟然比我搵到間平靚正既蛋糕店,好開心呢間LA FAMILLE朗豪坊,平時放工走既時候都會經過,一直無試過,早兩日朋友26大壽,朋友們就一齊夾錢買左個日本柚子戚風蛋糕黎食喇!蛋糕15CM真係夠4個人食,入面蛋糕個層超鬆軟!!咬落先知有D柚子皮係入面,口感幾得意,有少少澀味,好似食果皮咁~ D CREAM 一D都唔漏,我最層食漏既CREAM ><  仲要有粒馬卡龍係面,好精緻得黎又好味,馬卡龍唔太甜,好岩我!!!呢間真係好推薦比大家試下!

呢間真係好推薦比大家試下!
2019-10-26
2019-10-23 172 瀏覽
最近我公司有慶祝活動 所以我就諗住買啲蛋糕返去大家開心下 lady m 千層蛋糕就食得多啦 所以今次我就決定買戚風蛋糕試下新野其實依間蛋糕店la famille 我留意左好耐 旺角地鐵站去朗豪坊一出左手邊就係佢 啲蛋糕精緻而特別 每個都有個玻璃罩罩住 我今次就揀左四隻味: earl grey, 香印提子, 白桃同埋檸檬蜜糖首先講下蛋糕本身 佢雖然望落去似海綿蛋糕 但其實佢比海綿蛋糕仔細 首先點解佢要用個罩住係因為防止佢嘅水份比雪櫃抽乾 而且佢係用vegetable oil 整 食起上黎唔會覺得膩 相比起海綿蛋糕 或者佢係冇咁香滑 但戚風蛋糕比較有質感 我個人鐘意戚風蛋糕食落更有口感同鬆軟四隻味黎講我個人比較喜歡earl grey 同香印Earl grey 佢蛋糕唔太甜 微微發出伯爵茶嘅香味香印提子相信大家都知係高級野 放係上面嘅提子實而多汁 味道香甜就一定架啦 我啲同事食完都話下次要再買 而且佢咁多味道下次要試埋佢😋

其實依間蛋糕店la famille 我留意左好耐

四隻味黎講我個人比較喜歡earl grey 同香印

Earl grey 佢蛋糕唔太甜 微微發出伯爵茶嘅香味

我啲同事食完都話下次要再買 而且佢咁多味道下次要試埋佢😋
2019-10-15 197 瀏覽
甜品係快樂一個不可或缺既元素,無時無刻都可以食🤪 朋友生日,唔想買一個傳統嘅大蛋糕,太冇新意。今次就決定買壽星最愛既蛋糕品牌,買哂4件夠哂誠意🤓 揀咗日本白桃,法式玫瑰,日本三色茶味同埋朱古力味,全部都夠哂吸睛🥰 限量既提子同白桃味蛋糕唔係成日都買到!有桃味得黎又唔太甜,好高質好好味。戚風蛋糕夠哂濕潤同鬆軟☺️彈力都好好,加埋香甜又濃滑既忌廉,好滑好有口感,忌廉杲慢慢滲透成個口腔,每啖都十分滿足😛話咁快四個女仔已經清晒四件蛋糕😆

話咁快四個女仔已經清晒四件蛋糕😆