2020-07-22 6788 瀏覽
La Famille的戚風蛋糕最得我心,每款蛋糕造型精緻瑰麗。日本柚子芝士賣相令人心動,表面鋪滿新鮮雜莓、檸檬味macaron,加上多彩的食用鮮花點綴,視覺效果一流。蛋糕極之鬆軟,緩緩切開蛋糕,充滿氣孔,質感綿密細膩,蛋糕的中心是中空,卻填滿柔滑忌廉,入口軟滑、輕盈,柚子味非常突出,入口清新怡人,令人如沐春風,難以抗拒!馬卡龍質感鬆脆,檸檬味清爽香甜。除了鬆軟質感,La Famille一直選用北海道忌廉,清新忌廉是滋味昇華,酸甜柚子香,與幽幽的芝士香非常搭配,幼滑而入口即化的忌廉,令人忍不住舔舔嘴邊⋯⋯

• 日本柚子
🍰 𝑅𝑜𝑠𝑒 / 𝐺𝑒𝑛𝑚𝑎𝑖𝑐ℎ𝑎 / 𝐶ℎ𝑒𝑠𝑡𝑛𝑢𝑡 ?不會陌生的蛋糕店~𝟸個人要搵啱𝚜𝚒𝚣𝚎嘅蛋糕真係好困難🤪覺得佢地嘅細蛋糕剛剛好!這家的戚風蠻綿的 而且不會太甜~𝟹個入面最喜歡桂香玄米綠茶 $𝟻𝟼!食落去茶味香 面頭嘅𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖好鮮好滑!賣相感覺很小清新 拍照一流~我的第二位是沖繩黑糖栗子蒙布朗 $𝟻𝟼!面頭嘅黑頭栗子超香甜🌰下面嘅多層圈圈也很栗(什麼形容詞🤣)還有法國玫瑰$𝟻𝟼🌹玫瑰蛋糕蠻特別的!好似飲緊玫瑰花茶咁😂🤣上面加埋鮮果 成個都係粉粉紅紅嘅色系~少女心爆棚!

不會陌生的蛋糕店~
𝟸個人要搵啱𝚜𝚒𝚣𝚎嘅蛋糕真係好困難🤪
覺得佢地嘅細蛋糕剛剛好!
這家的戚風蠻綿的 而且不會太甜~

𝟹個入面最喜歡桂香玄米綠茶 $𝟻𝟼!
食落去茶味香 面頭嘅𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖好鮮好滑!
賣相感覺很小清新 拍照一流~
桂香玄米綠茶

我的第二位是沖繩黑糖栗子蒙布朗 $𝟻𝟼!
面頭嘅黑頭栗子超香甜🌰
下面嘅多層圈圈也很栗(什麼形容詞🤣)
沖繩栗子蒙布朗

還有法國玫瑰$𝟻𝟼🌹
玫瑰蛋糕蠻特別的!
好似飲緊玫瑰花茶咁😂🤣
上面加埋鮮果 成個都係粉粉紅紅嘅色系~
少女心爆棚!
沖繩栗子蒙布朗
  • 沖繩黑糖栗子蒙布朗
呢間餅店啲cake 味道唔錯, size同外觀都好岩慶祝特別節慶用,咁岩屋企人生日,大家又唔想出去食咁高危,就買左幾件cake試下😛😛香濃開心果個名係名副其實架!真係食到好濃既開心果味👏🏻👏🏻 味道又唔會太甜,好食啊~70%黑朱古力鐘意朱古力味既朋友一定要試試!入面有一層香橙既layer,令口感同味道都更豐富。香芋黑糖麻薯呢款係新出架!芋香味濃,同埋有4層layers,夠晒口感總結:特別推介香芋黑糖麻薯同香濃開心果,味道夠濃郁但唔會太甜膩,食完都唔覺好邪惡

香濃開心果

70%黑朱古力

香芋黑糖麻薯

呢款係新出架!芋香味濃,同埋有4層layers,夠晒口感

總結:
2020-12-18 291 瀏覽
每次經過朗豪坊,呢間舖頭門口永遠都堆滿人, 個個都俾佢個櫃裏面嘅蛋糕吸引住,打卡呃like絕對一流,佢嘅出品一向都高質,味道更加滿分👍👍👍最鍾意就係佢嘅迷你蛋糕系列,個個都整到好靚好吸引😍一個人自私食又得,兩個人開心share食又得,份量啱啱好😋戚風蛋糕唔太甜,蓬鬆度啱啱好,密度唔太高好軟熟,蛋糕面既忌廉好滑,入口即融,唔太甜 ,完全符合現代人既健康飲食要求。每次經過買返一個迷你蛋糕仔獎勵下自己又幾好啵😊
每次經過買返一個迷你蛋糕仔獎勵下自己又幾好啵😊
2020-12-18 215 瀏覽
經過連接朗豪坊的地鐵通道時,發現了這家蛋糕店,最吸精是不同款式的小蛋糕用一個個透明的圓筒蓋著,有如一座座精美的座檯擺設呈現眼前,想全部帶回家。以前因為要逛街不方便買,今次因為在附近Staycation慶祝紀念日,所以買了一個英國伯爵茶戚風蛋糕回房吃。蛋糕小巧精緻,只有10cm寛,面層有一件馬卡龍,一粒黑莓,一塊脆米及一些鮮忌廉的圖案造型,看上去簡潔優美。馬卡龍鬆軟充滿朱古力味,黑莓酸酸甜甜,脆米有粒粒口感,像吃果仁,忌廉口感綿綿密密,像吃著一個一個香甜的空氣泡,令心感到愉快。蛋糕也是綿密細緻,口感鬆軟有彈性,醇厚的伯爵茶香在口中慢慢體會。因為是慶祝紀念日,所以向店方取了一枝金色的小蠟燭,店內是免費提供這些小蠟燭,而且有銀色,金色及彩色可選擇。蛋糕雖然細細個但足夠兩人吃,最重要是味道佳,不太甜又鬆軟,甜食真是令人吃出幸福來,有機會我會再試另外的款式。

2020-12-03
2020-12-15 265 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.每年 La Famille 都會推出靚靚既聖誕蛋糕🍰今年就推出左三款,每款都好有聖誕氣氛!每款都好想試!☺️☺️☺️#聖誕大甲香芋戚風蛋糕😍😍😍😍今年其中一款就係可愛迷人既紫色聖誕樹🎄紫色部份係大甲芋頭忌廉😆 塑造到有毛絨既質感 仲有可愛既貓頭鷹同莓果裝飾,好可愛中間係戚風蛋糕層 配有煙煙韌韌既黑糖麻糬整體黎講幾好食☺️

每年 La Famille 都會推出靚靚既聖誕蛋糕🍰
今年就推出左三款,每款都好有聖誕氣氛!
每款都好想試!☺️☺️☺️

#聖誕大甲香芋戚風蛋糕😍😍😍😍
今年其中一款就係可愛迷人既紫色聖誕樹🎄
紫色部份係大甲芋頭忌廉😆 塑造到有毛絨既質感
仲有可愛既貓頭鷹同莓果裝飾,好可愛
中間係戚風蛋糕層 配有煙煙韌韌既黑糖麻糬
整體黎講幾好食☺️
2020-12-13 293 瀏覽
個日行過朗豪坊見到La Famille出左聖誕蛋糕啊!勁靚買返個同屋企人食揀左呢款紅噹噹既Christmas Ring其實係開心果戚風蛋糕黎蛋糕上面有聖誕屋仔、貓頭鷹、榛果等等做裝飾,好可愛!超有聖誕氣氛!應該全部都都係用白朱古力造既,不過上面紅色既莓仔有d酸🙈蛋糕上面個層係士多啤梨巴伐利亞🍓質感好細滑,味道酸酸地,下層就係開心果戚風蛋糕,蛋糕質地好鬆軟!最特別就係兩者之間夾住紅寶石朱古力脆皮,增加左成個蛋糕既口感,整體都唔錯啊
個日行過朗豪坊見到La Famille出左聖誕蛋糕啊!勁靚
買返個同屋企人食

2020-12-12 143 瀏覽
疫情關係相信大家聖誕節🎄都冇得約一大班fd出去慶祝🤥留喺屋企慶祝就更加需要個靚靚嘅聖誕蛋糕🎂_La Famille今年以雪中森林做主題推出3款聖誕蛋糕🍰款款都好吸睛!小編就揀咗Forest Christmas士多啤梨戚風蛋糕🍓面頭的貓頭鷹同狐狸真係好可愛💘_呢款蛋糕用上北海道鮮忌廉,簡約主題令人有種浪漫的感覺,內層戚風蛋糕夾層有士多啤梨果肉和自家製士多啤梨果醬,食落去酸酸甜甜不易膩,鍾意食士多啤梨嘅朋友仔千祈唔好錯過啦😆

_

_
2020-12-11 136 瀏覽
疫情咁嚴重,搞到聖誕大餐都唔知點算好😣 計我話買個應節蛋糕返屋企,一樣咁開心😚La famille推出3款聖誕限定蛋糕,最吸晴必定係呢款聖誕開心果戚風蛋糕🎄🍩 紅噹噹嘅蛋糕真心少見,而且面頭嘅裝飾趣致到不得了🤪呢款蛋糕一次過可以試哂巴伐利亞,同埋佢哋最出名嘅戚風蛋糕😛 巴伐利亞係日本甜王士多啤梨口味,淨係聽個名已經覺得好勁,質地細滑,食落香甜唔漏。底層紅寶石朱古力脆皮包住嘅係開心果口味嘅戚風蛋糕,軟綿綿而且帶有淡淡果香,味道清新,兩者夾埋一齊食,啱啱好中和到味道👏🏻

2020-12-02 264 瀏覽
La-famille主打戚風蛋糕💕蛋糕外表靚靚 非常吸引🍰✨而且口味選擇好多🥳🥳•🐽 榛果阿薩母奶茶蛋糕🍼 ($56)Hazelnut & Assam Milk Teahazelnut味好香🥰🥰蛋糕非常鬆軟 中間既cream份量同甜度啱啱好🥳🐽 青森蘋果吉士紅茶蛋糕🍏 ($56)Black Tea另外試下依個水果口味既😗清甜蘋果粒粒配吉士😝🐽 英國伯爵茶巴伐利亞🌺 ($48)Earl Grey Tea Bavarois上層有極靚既花花水果啫喱🌸下層係earl grey mousse🤤

La-famille主打戚風蛋糕💕
蛋糕外表靚靚 非常吸引🍰✨
而且口味選擇好多🥳🥳

🐽 榛果阿薩母奶茶蛋糕🍼 ($56)
Hazelnut & Assam Milk Tea
hazelnut味好香🥰🥰
蛋糕非常鬆軟 中間既cream份量同甜度啱啱好🥳

🐽 青森蘋果吉士紅茶蛋糕🍏 ($56)
Black Tea
另外試下依個水果口味既😗
清甜蘋果粒粒配吉士😝

🐽 英國伯爵茶巴伐利亞🌺 ($48)
Earl Grey Tea Bavarois
上層有極靚既花花水果啫喱🌸
下層係earl grey mousse🤤
2020-11-26 245 瀏覽
La Famille見到相好吸引😍所以趁今日放早就出左去tst外賣回家💕眼花撩亂的玻璃櫃放著色彩繽紛的蛋糕🧁💜英國伯爵茶Earl Grey Tea 🍵配襯戚風cake仲有馬卡龍🍩💕未食已經好開心🥳日本白桃🍑好新鮮的桃仲有超軟熟的蛋糕😋仲有鴛鴦孖寶口味,咖啡☕同奶茶😙😙一次過試匀幾個口味🥳超滿足💕不過如果想選到自己想食的口味最好早d就去買,如果唔係當日賣晒就冇了😏下次再試其他味
2020-11-04 994 瀏覽
賣相非常吸睛既蛋糕店每次行過都令人少女心爆發分店亦唔少坐落係油尖旺地區非常方便而且價錢亦好實惠為朋友下午茶聚餐帶黎亮點.🌺Floral Bavarios蛋糕 $49係最令人最心心眼既一款上面係加入色彩繽紛食用花生果同椰果既啫喱層下面係唔同味道既mousse .紫色係白桃味、黃色係伯爵茶味白桃味感覺唔係太食得出比較似berry味多啲 相反伯爵茶味好濃郁 食落好清新Mousse 口感好滑細膩 十分推薦..🎂迷你戚風蛋糕 $54伯爵茶味 & 皇牌士多啤梨味令人十分驚喜 甜而不膩估唔到外型咁穩固乾身既蛋糕仔食落可以咁鬆軟同濕潤係我食過數一數二好食淡淡雲尼拿味忌廉集中係中間唔會太油膩heavy 一個人食哂都無問題
賣相非常吸睛既蛋糕店

係最令人最心心眼既一款
上面係加入色彩繽紛食用花
生果同椰果既啫喱層
下面係唔同味道既mousse
紫色係白桃味、黃色係伯爵茶味
白桃味感覺唔係太食得出

淡淡雲尼拿味忌廉集中係中間
唔會太油膩heavy
一個人食哂都無問題
2020-10-30 702 瀏覽
朋友生日,但因為疫情問題,安全起見所以選擇咗一日一小蛋糕揀Lafamille 係有朋友唔鍾意食太cream既蛋糕 所以每次呢個朋友生日都係揀返呢一間咁今次買左伯爵茶、朱古力、士多啤梨、香草其實之前都試過買一個大嘅士多啤梨但今次試過伯爵茶之後,成為左我最愛伯爵茶嘅味道好香又好濃郁
朋友生日,但因為疫情問題,安全起見所以選擇咗一日一小蛋糕
咁今次買左伯爵茶、朱古力、士多啤梨、香草
其實之前都試過買一個大嘅士多啤梨
但今次試過伯爵茶之後,成為左我最愛
伯爵茶嘅味道好香又好濃郁

• 英國伯爵茶
2020-10-27 685 瀏覽
呢間戚風蛋糕專門店la famille 佢哋嘅戚風蛋糕非常之鬆軟,會有回彈的感覺,可以做到軟綿綿,空氣感十足,而呢度嘅蛋糕都係低糖,口感較為輕盈,而中間嘅洞全部都被嚟自北海道嘅忌廉所填滿,呢種忌廉特別幼滑,亦做到甜而不膩。佢哋口味款式都非常多,令人眼花繚亂,目不暇給。經過艱難抉擇後,最終選擇左開心果,雙重朱古力,白桃,法國玫瑰呢四款。雙重朱古力:用上不同濃度嘅朱古力混製,所以朱古力份外濃厚,以除咗濃郁嘅朱古力味外,仲有陣陣酒香四溢,因為蛋糕本身加左咖啡酒,而蛋糕入面嘅忌廉加左冧酒,係款會食到醉嘅蛋糕。法國玫瑰:蛋糕上非常精緻,有朵奪目非常的桃紅色玫瑰花,玫瑰花味超濃,有啲似將整朵玫瑰放入口一樣,再配上紅桑子,係清新嘅組合。白桃:桃味突出,桃肉多汁,清香嘅桃味再配上蛋糕中嘅北海道忌廉,一啲都唔膩,別有一番風味。開心果:鬆軟嘅蛋糕入面有粒粒嘅開心果肉,增加左不同嘅口感,令到原本經已有好濃嘅開心果味更加重。

呢間戚風蛋糕專門店la famille

2020-10-27 543 瀏覽
La Famille既戚風小蛋糕一直都超受歡迎, 價錢唔貴, 選擇又多買黎當飯後甜品或者慶祝節日都一流! 今次就買黎賀下同事升職, 一人一個, 真係花多眼亂, 款款都好靚好吸引, 望到都開心!法國玫瑰少女心爆棚~~日本白桃鋪滿原塊桃肉, 果味香甜!開心果味外層係開心果朱古力脆皮, 仲有粒粒開心果碎既口感, 包住軟綿綿蛋糕口感一流。伯爵茶味茶味恰到好處。桂香玄米綠茶依個係新出既茶香系列, 玄米獨特既清香加上濃郁綠茶味, 超夾。每一個都超精緻, 切開中間係滿滿軟滑香濃既cream, 軟綿濕潤既蛋糕同忌廉一齊放入口真係超滿足! 而且唔會過甜, 自己食哂一個都唔覺膩, 正~~其實La Famille 都有原個大蛋糕賣既, 但每次都忍唔住買幾個小戚風. 因為可以試多d味又可以打下卡, 咁多味真係要試多幾次先試得哂!

少女心爆棚~~

日本白桃
鋪滿原塊桃肉, 果味香甜!

開心果味

伯爵茶味