2018-05-29 1032 瀏覽
話說上星期去了元朗,等緊齊人食晚餐,時辰又未到,見到這間IG曝光度極高的小品中式甜品鋪,它招牌是「流心燉蛋」,真心睇唔透咩玩法,結果Hea Hea地入去試下。呢碗野索價三十大元,老實我係有期望佢有多好味。結果真心被騙。第一,好很甜,甜得過份,沒有蛋白及奶的香味。第二,它當然滑啦,因為根本未熟,被過濾的液體幾時會粗糙呢?最後,我唔明流心係咪代表我最後連”But”一羹燉蛋都似”But”粥咁就代表係正呢?對不起,我欣賞不了。現在香港地的Gimmick都是悶蛋極的東東(玩到爛的主題),什麼「綠茶控」、「爆芝」、「治癒」⋯⋯都沒什麼新意,其中一樣是「流心」更是濫調透,你會發覺什麼食西都能流心才是嚇人,由蛋撻、炸物,到今日連燉蛋都可以流心,是咪世界已不平衡了。