2024-01-15 176 瀏覽
叫左三碗熱嘅燉蛋,碗燉蛋好新鮮真係好滑好好食,牛奶味同蛋味都好濃郁,而且仲要係即叫即做,老闆伯伯好好人好有禮貌。淨係我一個人都食咗兩碗,真係唔同岀面食開嘅燉蛋。下次都會再嚟幫襯。

流都心燉蛋
2024-01-15
流都心燉蛋
  • 燉蛋
2023-11-16 245 瀏覽
.米芝蓮推薦之一 雖然久得一款可以選擇!價錢偏貴 要$40.味道係好味嘅!但流心感不重!但係好滑好香 我個人係覺得滿足嘅雖然佢大份過平時嘅燉奶但.. 都係少少貴🤣🤣一份 260kcal.
米芝蓮推薦之一
雖然久得一款可以選擇!
價錢偏貴 要$40
味道係好味嘅!但流心感不重!
但係好滑好香 我個人係覺得滿足嘅
雖然佢大份過平時嘅燉奶
但.. 都係少少貴🤣🤣
一份 260kcal

外賣自取
身為元朗國的我,特別推介這間小店的「3.7牛乳流心燉蛋白」! 蘇記只做冷及熱兩種選擇的燉蛋白,前者(冷)蛋香味較突出;後者牛乳味(熱)較濃厚,同樣出色☺️老闆非常熱情,經常為我們講解流心燉蛋製作的過程😳🤍熱3.7牛乳流心燉蛋白🐄💰$40「舌尖上的甜品」這個稱號確是當之無愧🫵🏻全碗燉蛋白只採用3.7北海道牛乳和鮮蛋白燉製,並沒有加入任何糖份,完全沒有「死甜」的問題!一上枱就聞到濃厚的牛乳味☺️ 牛乳燉蛋白的表面呈薄膜狀,表層穿破後會有流心效果,故稱「流心蛋白」🤍個人觀感:蘇記是香港最順滑、最好食的牛乳燉蛋白☺️會有一種「💭究竟點解可以整得咁好食?😭」的感覺。物有所值!由於熱食製作需時,預留5至10分鐘等候時間,做個有耐性的顧客🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻🫵🏻題外話:雞公碗加分💯💯💯💯#唔好嫌貴 #高質素嘅甜品係值得$40一碗

🤍熱3.7牛乳流心燉蛋白🐄
💰$40
題外話:雞公碗加分💯💯💯💯

#唔好嫌貴 #高質素嘅甜品係值得$40一碗
2023-10-30 195 瀏覽
朋友好耐之前食過佢,話唔知係邊度嘅流心雙皮奶好好食,我哋行完商場出嚟勁,好彩見得返佢!本身行緊去食晚飯,我哋都衝左入去買!Yoho 行返出嚟大馬路嘅時間經過到佢,即刻衝入去買,未食之前仲問朋友米芝蓮推介咁犀利,堂食最低消費40元,即係每人最少嗌一個。我哋叫咗兩個凍嘅外賣拎走。舖頭唔係好大,但係八點幾都仲有客人,就係得伯伯一個招呼,如果叫熱食嘅話要等最少10分鐘,因為佢即刻整返俾你。如果冇耐性就建議直接叫涷食。等緊嘅時間聽到你食嘅姨姨都係熟客,仲話咁好食嘅嘢應該要介紹俾其他人話應該搵啲人去幫佢舖頭同嘢食影吓相,感覺一定要寫呢篇!一間舖頭淨係用一樣食品做到而家的確唔容易,中間仲聽到叔叔講有意思將品牌買到其他地方,香港有咁犀利嘅小食店真好。偷咗姨姨嘅同佢影張相,雙皮奶嘅皮比平時食嘅更加固體,唔會好似有啲咁就冇咗,識落佢唔係好甜,比平時嘅雙皮奶味道更加淡,奶味都好重我好鍾意我哋離開咗先冷吃,圖片唔係好睇到點樣流心,等我形容下外圓圈都係固體嘅燉奶,喺其他地方的確冇食過流心燉奶,中間嘅燉奶係液體狀,涷食即使過咗好耐,味道同樣子都冇走樣! 我答應伯伯一定要更多人知大家一定要去試吓如果去元朗嘅話!

流心雙皮奶

我哋離開咗先冷吃,圖片唔係好睇到點樣流心,等我形容下
2023-10-28
$40 (宵夜)
流心雙皮奶
2023-09-20 173 瀏覽
黎到元朗去呢間必食燉蛋朝聖呢間入到去只賣一款燉蛋蘇記既招牌燉蛋果然有啲料到燉蛋並非平時食開既燉蛋 佢中間係流心牛奶外面就水汪汪 完全係好有驚喜 以半流質流心燉蛋取勝 味道食落好濃郁牛奶味 全碗只有牛奶同蛋同水 甜度剛好 質感亦非常細滑 完全係食得出係心機之作見到店鋪內佢用黎介紹呢個燉蛋為「舌尖上的甜品」亦當之無愧入到黎絕對值得入黎食🫶🏻
黎到元朗去呢間必食燉蛋朝聖
呢間入到去只賣一款燉蛋
蘇記既招牌燉蛋果然有啲料到
燉蛋並非平時食開既燉蛋 佢中間係流心牛奶
見到店鋪內佢用黎介紹呢個燉蛋為「舌尖上的甜品」亦當之無愧
入到黎絕對值得入黎食🫶🏻

2023-08-21 150 瀏覽
作為孕媽媽嘅我,出街食嘢都特別小心。好想食甜品,但係又驚啲嘢太高糖份。想食燉蛋,但係又驚佢煮唔熟。呢度嘅熱蛋白燉鮮奶係即叫即整,師傅見到我大腹便便,好細心,知道我唔可以食流心,要全熟。食落去感覺非常良好,因為知道佢冇另外加糖,材料只有蛋白同埋奶,感覺好健康。蛋同奶有BB需要嘅營養,同時又可以滿足我想食甜品嘅慾望😊整體甜品做得啱啱好,唔會太實,雖然叫咗全熟但係依然好滑,味道好香濃,感覺無添加,起碼自己食得放心。

2023-08-10 124 瀏覽
呢間米芝蓮小店獨沽一味 只係賣牛乳燉蛋白 憑一碗甜品就攞到米芝蓮咁勁😎一定要過黎試下咩料啦💁🏻‍♀️流心牛乳燉蛋白 $40叫左一碗凍 一碗熱 熱要即整 大概10分鐘就食得啦全碗燉蛋只有3.7牛乳 同埋蛋白 無額外添加任何糖份 老闆話熱食要由邊邊食起 最後先食中間 好滑好滑😍牛乳香濃 同時食到蛋白香 微微甜味係牛乳香甜 真係無落人造糖 食得好舒服名符其實 中間有流心🥹呢碗燉蛋 認真係功夫同心機之作 熱食比起凍食 牛乳同蛋香出好多 口感更幼滑 個人會推介熱食🤩食完即刻覺得皮膚滑左😂食物: 9/10環境: 8/10服務: 8/10性價比: 9/10

💁🏻‍♀️流心牛乳燉蛋白 $40

食物: 9/10
環境: 8/10
服務: 8/10
性價比: 9/10
已經幫襯過幾次,入親元朗都必定要食佢!呢間舖淨係賣燉奶,都仲可以捱過疫情繼續營業,其實已經係好大嘅信心保證!佢啲奶真架!真係勁滑溜,又香甜,唔係假甜,係純牛奶果隻香滑濃郁,仲要流心溶溶地滑捋捋咁🤤,真係不得了,講起都想食🥹老闆勁好人勁nice,好似爸爸咁,可能都因為係廚師嘅心血,睇得出佢真係好熱愛同好有心去對呢件事呢一碗燉奶,而唔係純粹為賺錢。佢會千叮囑萬叮囑你一定要趁熱食!佢推介堂食食熱嘅,外賣就食凍。
已經幫襯過幾次,入親元朗都必定要食佢!

2023-04-15 296 瀏覽
朋友試過話好食,今日經過就入去試下店面細細,坐低後發現無餐牌?其時老板話得一款,一係熱一係凍,佢推介我地嗌一熱一凍,就可以試哂兩款口感,正合我意👍熱嘅要等10分鐘,一上枱老板細心提醒要小心熱,中間100度㗎!要由邊邊食起,咁我都小心翼翼地食,因為連碗邊都好熱個燉蛋其實似燉奶多啲,但食落味道好香濃好滑,中間流心部分望落好似好稀,但其實都係凝固狀態凍相比之下就無咁滑,但其實都係好滑㗎就快食完先睇到原來門口貼咗3張米芝蓮貼紙老板都幾親切健談,唔似其他食評話無禮貌喎🤔
朋友試過話好食,今日經過就入去試下
店面細細,坐低後發現無餐牌?
凍相比之下就無咁滑,但其實都係好滑㗎
就快食完先睇到原來門口貼咗3張米芝蓮貼紙
老板都幾親切健談,唔似其他食評話無禮貌喎🤔
這間糖水店只供應一款糖水,選擇太少了。他們的燉奶味道平平,完全沒有流心,而且價格相對較高,品質不值得這樣的價錢。女老闆的態度也很差,讓人感到不舒服。每碗燉奶收 40 元,但實際價值只有 20 至 30 元,這讓人感到非常不划算。我們想點熱的燉奶,但女老闆非常不願意提供,因為這需要額外的 10 分鐘處理時間,而冷的燉奶則可以直接從冰箱取出,這也讓我們感到有點不滿。此外,店裡的衛生狀況一般,坐起來也不舒服,這點可以參考其他顧客分享的照片。他們自稱是米其林級別的店,但實際上還差得遠,性價比太低了,讓人感到失望。總的來說,這間糖水店的燉奶味道平平,價格不划算,服務態度不好,店裡衛生狀況也不理想,建議大家可以另外尋找更好的選擇。
2023-03-04
10 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
2023-03-04 246 瀏覽
完全名過其實的一間店鋪 價錢又貴 但看到有米芝連的名聲專門過來看看一入店鋪 負責人跟我們說凍燉蛋即刻有 熱燉蛋要等十分鐘所以與朋友叫了2個熱燉蛋 2個凍燉蛋最後熱燉蛋比凍燉蛋還要快上而當中其中一碗熱燉蛋 裏全部都是只是奶 不像其他碗的燉蛋 簡直像奶多過燉蛋 很水當跟員工及負責人說 他們說「很正常 難道全部都一樣嗎?很多客都想吃比較水的。我們是米芝連 不喜歡下次不要來」態度很差決定真的不會再來光臨 態度差 價錢貴 食物水準一般。
一入店鋪 負責人跟我們說凍燉蛋即刻有 熱燉蛋要等十分鐘
所以與朋友叫了2個熱燉蛋 2個凍燉蛋
最後熱燉蛋比凍燉蛋還要快上

決定真的不會再來光臨 態度差 價錢貴 食物水準一般。

2022-10-20 593 瀏覽
之前啱啱出2022年既米芝蓮名單既時候已經睇中呢間蘇記流心燉蛋專門店 ,燉蛋就食得多,流心燉蛋真係未試過。今次終於趁出元朗,一訪呢間馳名既燉蛋專門店😋價錢黎講係偏貴既,但係都值得試下既😄  1⃣️流心燉蛋($40)同朋友揀左一凍一熱,咁就可以食到唔同既口感同味道👍熱既係即叫即蒸既所以要等大約10分鐘。凍既食落感覺清香啲,同埋會多啲流心既液體狀態🤤而熱既就食落creamy啲同埋蛋香味出啲。兩款都好食!
流心燉蛋
流心燉蛋
2022-10-12 358 瀏覽
食飽潮洲打冷,都要去蘇記食埋碗流心燉蛋先完美。這小店只有一款食品作冷熱供應,保証每一口都是真材實料,我點了熱食,奶味的確是十分香濃,質感軟滑不太甜是天然奶香味,老闆態度親切友善,值得下次再次品嘗
食飽潮洲打冷,都要去蘇記食埋碗流心燉蛋先完美。
2022-10-11
$80 (宵夜)
2022-07-03 514 瀏覽
黎到元朗,終於可以一試呢間隱世米芝蓮小店鋪頭唔大,大約只有5張枱左右成間店只賣一款甜品-獨沽一味流心燉蛋!標榜一滴水都無落,全天然人手製作更加係用奶味濃郁嘅富良野牛乳叫左碗熱嘅,老闆話係即叫即蒸,所以要等一等老闆好熱情,好有耐性,不停教我地點食,要由邊邊食起,因為中心會太熱奶味好濃,好滑,好嫩,蛋味都出,但相對下奶味會較突出,整體都好好👍🏼😋😋😋做飯後甜品唔錯唔錯堂食有最低消費: 每位$40
黎到元朗,終於可以一試呢間隱世米芝蓮小店
鋪頭唔大,大約只有5張枱左右
成間店只賣一款甜品-獨沽一味流心燉蛋!
標榜一滴水都無落,全天然人手製作
更加係用奶味濃郁嘅富良野牛乳

叫左碗熱嘅,老闆話係即叫即蒸,所以要等一等

做飯後甜品唔錯唔錯

堂食有最低消費: 每位$40

2022-04-21 508 瀏覽
元朗國出名多美食,今次朋友仔就帶咗我去食呢間嘅甜品。去到先知,成間淨係賣一種甜品,而且定價完全跳出咗自己諗嘅框框🫣🫣🫣堂食就有最低消費嘅,但去到就已經過咗6點,冇堂食,所以只可以叫外賣。▪️招牌流心燉蛋 $40揀左熱嘅,一到手就覺得性價比唔高,因為賣相係平平無奇🫣🫣🫣一打開,燉蛋嘅顏色同平時見到嘅完全唔同,似燉奶嘅白色🤣🤣🤣但食咗啖又真係有好香嘅蛋味喎,口感又真係好滑喎,好神奇😮😮😮無論價錢、賣相、味道都係跳出晒我嘅框框,老闆整番熱,個燉蛋入面都仲係流心架喎,時間嘅準確度幾出色喎🫣🫣🫣小小總結:試過就好,畢竟定價真係有啲高🫢🫢🫢

▪️招牌流心燉蛋 $40
揀左熱嘅,一到手就覺得性價比唔高,因為賣相係平平無奇🫣🫣🫣

小小總結:
試過就好,畢竟定價真係有啲高🫢🫢🫢
外賣自取
  • 燉蛋