2016-10-10 667 瀏覽
平時慣了只看不評,沒有什麼衝動要打食評。今次人生第一篇Openrice食評,獻給兩位年輕的90後老闆。話說昨晚和同事兩人見完客戶,工作到那麼晚,9點多鐘附近除了炒冰,也應該沒什麼好吃了。本來打算各自回家再煮東西吃的,誰知經過順豐隔離有間新開的小店。鋪面裝修很有味道,仿佛和兩旁的大廈入口和蛇鋪形成了很鮮明的對比。忍不住停步望了望,很簡陋的招牌,一個用毛筆寫的“稚”字。沒有華麗的射燈、沒有耀眼的裝飾,低調但仿佛更吸引到我的眼球。好吧!就試試你。入到小店,可能已經過了9點半,食野的客人不多,加上本身間鋪應該新開。由於個人喜好問題,本人比較喜歡看著人煮東西(哈哈,偷到師就最好啦),所以直接拉著同事就坐吧臺。廚房裏面,就兩個年輕人,侍應係一個妹妹仔。侍應妹妹見我地一坐低就馬上遞上餐牌,並熱情招待,介紹鋪頭的招牌菜。本人有選擇困難症,聽了侍應妹妹的推介,點了半條鰻魚定食,同事堅持要試試個茶漬飯,之後我地加左個燒雞泡魚乾一起食。我地就坐係吧臺,見到四眼哥哥收到order,馬上現成整,感覺好正。鰻魚係個鐵板度煎既時候,好香!四眼哥哥煮好d主食,跟住pass比個斯文白淨的拍檔,擺好曬就出得啦,我地有得食

好吧!就試試你。

我地就坐係吧臺,見到四眼哥哥收到order,馬上現成整,感覺好正。鰻魚係個鐵板度煎既時候,好香!四眼哥哥煮好d主食,跟住pass比個斯文白淨的拍檔,擺好曬就出得啦,我地有得食了~
浦燒鰻魚(半條)定食
茶漬飯
(茶漬飯睇落去好似好易,但同事話重點係d茶同配料度,屋企自己整唔到甘好味,可惜了。)

大致上,我好滿意條鰻魚,平時食鰻魚最怕就係腥同多骨,哩條無。同埋唔知係咪四眼哥哥煎過條鰻魚,多汁得黎,層皮都好香脆。最驚喜係定食裏面的味增湯。平時d味增湯都好鹹,但系哩個味道剛剛好,而且裏面d豆腐好好食,一粒粒分明又唔硬好滑
 四眼哥哥聽到我贊佢d湯,請我飲多碗,哈哈,正呀

茶漬饭都試左下,估唔到都好好味,紫菜和木魚片加上d茶好香,可以有下次。
燒雞泡魚乾
之後試埋個魚乾,很好味的小吃,送啤酒一流。可惜四眼哥哥話未有酒牌住。。。

基本上店鋪好細,但係勝在簡單乾淨。食得幾舒服~ 途中四眼哥哥會問我地d野食如何,後來傾開計,才知道他和斯文白淨拍檔係老闆,先至20頭,好後生呀~

“點解鋪頭叫稚既?”

“無架~ 我和拍檔是中學同學,好簡單的夢想,就係一起拍住上,搞好哩間鋪頭,得閑同客吹吹水,整d簡單樸素但味道最淳樸的食物比大家。所以咪叫稚咯。可能我地幼稚掛?哈哈。。。”

食完出黎,望翻個招牌,突然好感概,係哩个樣樣講錢的社會,居然仲有兩個“幼稚”的90後在默默為簡單淳樸的理念而努力。值得支持!所以我都打出了人生第一篇食評。
(走的時候補上一張鋪頭的照片,剛好拍到四眼哥哥在好認真的清潔準備收鋪。)
2016-10-09
浦燒鰻魚(半條)定食