維港灣餃子坊 V Bay Handmade Dumplings 📍 元朗教育路77號京都閣地舖唔係好記得第一次食維港灣係幾時,但好肯定幫襯過佢哋十幾廿次,原因好簡單,因為佢哋嘅餃子夠晒多款式,而且無論煎餃定湯餃都好有品質保證!即使係手工做嘅餃子,每次食都係差唔多嘅味道,真難得,而且係黃店,當然要大大力支持!呢日我就同媽咪阿妹一齊食佢哋嘅餃子,叫咗三個唔同類別嘅餃餐,一次過試到唔同口味! 💰$46雙拼煎餃 🥟呢個雙拼煎餃餐可以揀兩款,共六隻煎餃。唔知大家揀湯餃同煎餃有無準則㗎呢?我個人嚟講,食煎餃我比較鍾意揀濃味餡嘅,而湯就揀啲淡啲清新啲嘅餡,因為煎餃嘅脆皮配上濃濃嘅肉汁會正過放湯。所以今次我哋都揀咗兩款偏濃味嘅餃子,分別係我至愛嘅韭菜鮮肉餃同從未試過嘅泡菜鮮肉餃。煎餃嘅皮好香脆,餡料亦刃多汁,鍾意食濃味嘅可以試下韭菜,而唔食得辣嘅都可以試下泡菜,不過兩者拍埋一齊比較,我都係鍾意韭菜多啲!隨餐送靚湯一碗,今次係赤小豆粉葛豬骨湯,睇相都見到有大大嚿粉葛,真材實料無味精嘅老火湯,都咪話唔正! 💰$46芝士粟米雞肉餃湯麵 🍜我妹嚟到最鍾意佢哋嘅芝士粟米雞肉餃,雖然粟米同雞肉呢個配搭本身比較清淡
📍 元朗教育路77號京都閣地舖

雙拼煎餃 🥟

芝士粟米雞肉餃湯麵 🍜
我妹嚟到最鍾意佢哋嘅芝士粟米雞肉餃,雖然粟米同雞肉呢個配搭本身比較清淡健康,但加咗芝士後,又唔會話太寡,適合唔鍾意太重口味嘅人。

佢哋有好幾款麵供選擇,我哋每次都會揀波菜麵。唔好睇佢顏色咁奇怪,其實食落無咩波菜味,麵質好似拉麵,相信係大部分人都可以接受到嘅口味。

胡椒豬肚鮮肉餃湯麵 🍜
胡椒豬肚湯一向喺我心入面佔一重要席位,見到宣傳單張話有一款店舖限定嘅胡椒豬肚湯餃,當然要叫呢試下啦!碗麵未嚟到前,我同阿妹仲喺度估到底係咩餃子配豬肚湯,誰不知原來係胡椒豬肚餡嘅餃子,真係超特別!

佢嘅湯底無胡椒味,應該係一般湯底嚟嘅,但餃子包住嘅餡料超濃味,豬肚都好爽口,而且無臭味,夠足料夠好味!麵都係揀咗波菜麵,餃子隻隻飽滿,大大碗都唔洗$50,真係超值!